Dziś przedstawiamy pomysł na kawę mrożoną przysłany przez jednego z czytelników – Bartka. Zobaczcie i spróbujcie, jakie to proste. Polecam.
Przepis na kawę mrożoną wg Bartka
Składniki:
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (np. Jacobs lub Nescafe, najlepiej typu gold)
– 100 ml mleka 3,2%
– cukier (wg uznania)
– 6 kostek lodu
– wysoka przezroczysta szklanka.
Sposób przygotowania:
Do pojemnika wsypać kawę, cukier (wg uznania) i wlać mleko. Energicznie trzepać trzepaczką przez ok. 20 sekund, aby była jednolita konsystencja i pianka na powierzchni.
Następnie do wysokiej, przezroczystej szklanki włożyć 6 kostek lodu i wlać zrobioną kawę – nie do pełna. Zostawić ok. 2 cm od pełna szklanki. Potem wlać troszeczkę mleka dla dekoracji.
Kosztować zawsze ze słomką. Smacznego!!!
