W dzisiejszym wpisie zajmiemy się specjalnym rodzajem kawy, a mowa o kawie z prądem, która ma rzesze miłośników na całym świecie. Rozgrzewa, dodaje animuszu, a według niektórych, po prostu lepiej smakuje. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na kawę, która będzie mocno rozgrzewała od środka! 😉
Kawa z rumem
Składniki:
- 5 dkg kawy mielonej
- 800 ml wody
- 3 żółtka
- 50 ml rumu
- 5 dkg cukru
Przygotowanie:
Kawę wsypać do termosu zalać gorącą wodą (500ml). Zaparzać szczelnie zamkniętą przez ok. 10min. Przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorącą kawę mieszając trzepaczką. Wlać rum. Kawę rozlać do filiżanek i wrzucić kostki lodu.
Kawa ze spirytusem
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 kieliszki spirytusu
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mleko zmiksować z kawą i cukrem waniliowym. Wymieszać ze spirytusem i odstawić w chłodne miejsce. Podawać w malutkich kieliszeczkach.
Kawa z koniakiem
Połączenie kawy z koniakiem to mój faworyt. Zarówno smak jak i zapach wynikający z połączenia tych dwóch składników jest dla mnie czymś wspaniałym. Polecam zwłaszcza na jesienne popołudnia, gdy za oknem szaro i ponuro, a my chcemy poprawić sobie humor.
Składniki:
- 125ml koniaku
- drobno mielona kawa
- czekolada (najlepiej gorzka z zawartością min. 70% kakao)
- 2-4 goździki
- 1/8 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W rondelku albo garnuszku podgrzej koniak z goździkami i cynamonem. Zaparz kawę, a następnie połącz wszystkie składniki. Całość przecedź przez sitko i przelej do filiżanek. Doskonałym dodatkiem do kawy będzie kawałek gorzkiej czekolady.
