Każdy z typów espresso – czy to espresso ristretto, doppio, lungo, czy też con panna – wszystko to modyfikacje kawy, której podstawę stanowi klasyczna mocna, krótka kawa z ekspresu – espresso. Ta zadziorna mała dama z silnym temperamentem i intensywnym smakiem ma wiele twarzy. Oto one…
Fot. mikepetrucci
Nazwa „espresso” pochodzi z włoskiego (espressivo = wyrazisty). Znaczenie samego przymiotnika espresso odnosi się do bardzo szybkiego (ekspresowego) przygotowania naparu. Podobnie przy określaniu odmian espresso operujemy nie tyle miarami objętości, ale czasu. I tak mamy w nomenklaturze baristycznej rozmaite kawy krótkie, dłuższe, przedłużane… Ale po kolei:
Rodzaje espresso
1. Espresso klasyczne
- przygotowuje się je z minimum 7gr. świeżo mielonej kawy
- czas ekstrakcji: 20-30s
- objętość espresso wynosi maksymalnie 30 ml.
Sprawdź, jak przygotować espresso.
2. Espresso Con Panna
Klasyczne espresso z odrobiną bitej śmietany.
Sprawdź, jak przygotować espresso con panna.
Fot. brookpeterson
3. Espresso Macchiato
Espresso z niewielką ilością (1-2 łyżeczki) spienionego mleka.
Przeczytaj przepis na espresso macchiato.
Sprawdź, jak spienić mleko do kawy.
Fot. WordRidden
4. Espresso Lungo
Klasyczne espresso, przedłużone dodatkową, niewielką ilością gorącej wody (15-20 ml).
Fot. avlxyz
5. Espresso Romano
Klasyczne espresso serwowane z plasterkiem cytryny lub ze skórką cytryny. Ciekawy, orzeźwiający smak i aromat.
Fot. sypark.net
6. Espresso Ristretto
Espresso o zmniejszonej objętości (10-20ml), czyli jeszcze krótsze niż klasyczne espresso.
Fot. nalungaard
7. Espresso Corretto
Typowo włoski smak – klasyczne espresso podane z dodatkiem grappy (ewentualnie rakii, amaretto lub brandy).
Fot. allposters.co.uk
8. Espresso Doppio
Podwójne espresso, przygotowane z podwójnej porcji kawy o podwójnej objętości wody.

Z cytryną? yyy dziwne troche chyba, może sie nie znam 🙂 Fajny blog tak w ogóle
Podobno po tygodniu jedzenia lub picia czegoś o nietypowym smaku kubki smakowe się przyzwyczajają i to już nie jest dziwne tylko oswojone:)
[…] rodzaje espresso […]
[…] tej natomiast dowiecie się, jak przyrządzić wszystko – prawdziwe, włoskie espresso w różnych rodzajach, cafe mocha, cappuccino, czy Cafe Breve. Bardziej dokładna infografika dla bardziej […]
Romano jest niezastąpione, gdy na tarasie mocno świeci słońce.
Moi znajomi włosi (z Mediolanu) powiedzieli mi kiedyś, że espresso z alkoholem piją ludzie z niższej klasy robotniczej i marginesu oraz 16 latki którym imponuje spożycie czegokolwiek co zawiera alkohol…
[…] kremowa, ale też mocna, pobudzająca i niezwykle aromatyczna. Nie bez powodu włosi wynaleźli espresso i każdego dnia zachwycają się jego intensywnym aromatem i głębokim smakiem. Kawa niejedno ma […]
zawsze myślałem, że słowo espresso pochodzi od ciśnienia (press). No cóż człowiek się uczy całe życie.
A mi się wydaje, że nazwa 'espresso’ pochodzi od włoskiego epressiva, czyli wyrazisty, bo jakie espresso, jak nie wyraziste?
„…Nazwa „espresso” pochodzi z włoskiego i odnosi się do bardzo szybkiego (ekspresowego) przygotowania naparu. …..”
WTF?
Nazwa, jak napisałam, wywodzi się od włoskiego „espressivo”, czyli „wyrazisty”, ale słowo „espresso” oznacza także „ekspresowy”. Chyba, że znasz inną etymologię – może się podzielisz? Z WTF dość mało wynika 🙂
gdyby tak jeszcze niektórzy nauczyli się zamawiać „espresso’ a nie „ekspresso”
Teraz przyznam się do czegoś kompromitującego. Nigdy nie piłam espresso… 😉