Cappucccino to typ kawy, który urósł już chyba do rangi symbolu narodowego Włoch, na równi z pizzą i makaronem. Kawa z pianką zawojowała cały świat i podbiła serca milionów ludzi. Jak przyrządzić sobie puszyste, kremowe cappuccino w domu? Zobacz.
Fot. DeaPeaJay
Przyrządzamy cappuccino
Typ: kawa mleczna, z pianką, włoska
Pojemność: 180 ml (mała) i 200-220 ml (duża)
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: do 5 minut
Potrzebne składniki i akcesoria (na 1 porcję):
- świeżo zaparzone espresso lub napar z kawy mielonej przyrządzony w kawiarce (rozpuszczalnej nie polecamy)
- 150 ml mleka – najlepiej tłustego (2% lub 3,2%)
- spieniacz do mleka i naczynie na mleko
- filiżanka średniej wielkości z podstawką
- czekolada, brązowy cukier lub kakao do posypania
Sposób przyrządzenia:
Na początku przygotowujemy sobie filiżankę z podstawką. Następnie spieniamy mleko. Jeżeli jeszcze nie wiesz, jak to zrobić, zapoznaj się z tym krótkim poradnikiem:
Kiedy mamy już przygotowane mleko, zaparzamy espresso. Napar-esencję kawową wlewamy do filiżanki, następnie powoli i ostrożnie dolewamy mleko – tak, by pianka była na powierzchni filiżanki. Jeśli chcesz mieć kawę „z pianą do nieba”, dolej nieco więcej mleka, a poziom pianki sam się podniesie. Na koniec kawę można też posypać czekoladą lub cukrem.
Podajemy cappuccino
Fot. Flickr
Tradycyjnie serwuje się je w białej, grubej porcelanie, a jako dodatki na stół można podać wszelkie ciasta i słodycze: od szarlotki po kremówki, czekoladę, czy kruche ciasteczka… I gotowe – smacznego!
Na koniec jeszcze krótki film poradnikowy:

[…] fanów cafe latte i cappuccino najważniejszym elementem ekspresu ciśnieniowego będzie system spieniania i podgrzewania mleka, w […]
[…] jak zrobić cappuccino. […]
[…] przygotowania najlepszej kawy: cafe latte, espresso con panna, cappuccino czy też klasycznej, białej kawy potrzebujemy mlecznej pianki o idealnej konsystencji. Mleczna […]
[…] aromat kawy, więc zaeksperymentowałam i postanowiłam zrobić z Lae cappucino (Więcej: jak zrobić cappuccino ). Przyznam, że ten eksperyment był strzałem w dziesiątkę! Uzyskałam łagodny aromat i […]
[…] 5 łyżek kawy cappuccino (zobacz: jak zrobić cappuccino) […]
[…] Producenci farmaceutyków oferują dziś także kofeinę w postaci tabletek, jako środek mający poprawić sprawność umysłową. Takie zastosowanie jest rezultatem badań naukowych wskazujących, że przyjmowanie kofeiny (w postaci tabletek lub innej) skutkuje zmniejszonym odczuwaniem zmęczenia i podwyższonym stopniem uwagi. Głównymi adresatami tej oferty są studenci intensywnie uczący się podczas sesji, którzy na kubek kawy już nie mogą patrzeć, a także kierowcy kursujący na długich trasach, którzy nie chcą zatrzymywać się co 20 minut, aby skorzystać z toalety (kawa ma silnie moczopędne działanie). Nie wiem jak Wy, ale ja tam jednak wolę filiżankę espresso albo cappuccino. […]
[…] cappuccino […]
Cześć, marzy mi się właśnie taka „pianka do nieba”, dlatego chciałabym uściślić: zmieniamy proporcje i po prostu dolewamy więcej spienionego mleka(np.200ml)? Czy może autorowi chodziło o to, aby dolać odrobinę zimnego, niespienionego?