Fot. CIAT
Arabica to odmiana krzewu kawowca rosnącego w Afryce, Ameryce Południowej i Azji, z którego powstaje najszlachetniejszy gatunek kawy o tej samej nazwie. Większość kaw dostępnych na sklepowych półkach to właśnie „100% Arabica”, która pokrywa blisko 80% produkcji kawy na świecie.
Kraje pochodzenia
Fot. CIAT
Samej kawy arabica wyróżnia się 20 odmian. W zależności od miejsca uprawy ziarna różnią się bowiem smakiem, aromatem i zawartością kofeiny. Największe plantacje kawy arabskiej znajdują się w: Brazylii, Kolumbii, Indonezji, Etiopii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, a także w Gwatemali, Meksyku, Hondurasie, Kenii, Tanzanii, Ugandzie, Indiach i w Salwadorze.
W Azji najlepsze kawy arabica pochodzą z Jemenu i Azji Południowo-Wschodniej, z wysp: Jawa, Sumatra i Celebes. Specyficzna odmiana tego gatunku uprawiana jest też na Hawajach.
Palenie kawy
Nasiona kawy po ich zebraniu rozwozi się jeszcze zielone do krajów eksportowych. Dla uzyskania najwyższych walorów smakowych i zapachowych, dopiero na miejscu, tuż przed pakowaniem i wystawieniem na sprzedaż, kawa poddana jest procesowi palenia. Dzięki temu zachowuje ona pełną świeżość i aromat.
Fot. CIAT
Najlepsza wśród kaw
Arabica jest najbardziej ceniona przez amatorów kawy ze względu na walory smakowe. Stosunkowo niski poziom kofeiny (1,5%) powoduje, że nie jest ona tak gorzka i intensywna jak np. robusta.
Co ciekawe, kawę arabską uprawia się nie tylko w celach przemysłowych. Jej błyszczące liście, piękne owoce i białe kwiaty czynią ją cenioną rośliną ozdobną, hodowaną w doniczkach, głównie w regionach, gdzie jest ona uprawiana.
Fot. princeroy
Zobacz koniecznie:
- Arabica Blue Mountain
- najlepsze kawy na świecie
- wpływ kawy na zdrowie
- kawa naturalna czy rozpuszczalna
- jak zrobić cafe americano
- jak zrobić espresso macchiato
- przepis na kawę z miodem
- kawa czekoladowa – przepis.

[…] prowadzi do zmniejszenia zawartości kofeiny. Różnice występują również między gatunkami. Kawa Arabica zwykle zawiera mniej kofeiny niż […]
[…] limitowana Arabika. (więcej na Arabika) Podobnie jak Lamari uprawia się ją metodą naturalną, a zbiera ręcznie tylko w pełni […]
[…] włoskiej marki znajdziemy Espresso Casa, Intermezzo oraz Buono. Pierwsza z nich jest mieszanką Arabiki i Robusty i odznacza się intensywnym aromatem. Muszę przyznać, że konsystencja przyrządzonego […]
Warto dodać, że kawa arabica ma łagodniejszy i bardziej kwaskowaty smak niż robusta. Jest też od niej „słabsza” – ma mniejszą zawartość kofeiny
Pozdrawiam, Krzysiek