Gęsta i kremowa kawa mleczna – cafe latte – podbiła nie tylko serca Włochów, ale wielu ludzi na całym świecie. Również w Polsce jest ona ulubioną towarzyszką damskich spotkań „przy kawce”.
Fot. dairygoodness.ca
Cafe latte to jednak nie tylko kawa, ale również deser. Dlatego w jej przygotowaniu to walory estetyczne i dobrze dobrane słodkie dodatki są ważniejsze niż moc i kawowy aromat. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić oryginalną cafe latte tricolore we własnej kuchni.
Przyrządzamy cafe latte
Typ: łagodna mleczna kawa
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 10-15 minut
Potrzebne składniki i akcesoria:
- ekspres ciśnieniowy lub kawiarka
- 30-50 ml naparu kawy palonej
- 150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
- syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
- wysoka (najlepiej przezroczysta) szklanka z grubego szkła.
Sposób przyrządzenia:
1. Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.
2. Zaparzamy kawę bazową: mokkę (jeśli w kawiarce) lub espresso (w ekspresie ciśnieniowym). Pamiętaj, mokka jest nieco silniejsza od kawy z ekspresu. Jeśli chcesz wzmocnić smak kawy w Twoim latte, przygotuj podwójne espresso lub mokkę z dużej porcji kawy.
3. Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Idealna temperatura mleka to 60 stopni. Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.
4. Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.
5. Zaparzoną kawę wlewamy powoli cienkim strumyczkiem do mleka. Składniki wówczas ładnie się rozwarstwią, tworząc trójkolorową kompozycję.
Fot. gelare.com
Podajemy cafe latte
Cafe latte zawiera syrop i tłuste mleko, przez co sama w sobie jest bardzo słodka i pożywna. Spokojnie może być ona serwowana samodzielnie, jako deser (tak robi się we np. Włoszech). Jeśli jednak chcemy podać na stół coś jeszcze, dobrym pomysłem są orzeźwiające dodatki: sałatka owocowa, galaretka lub sorbet lodowy.
Smacznego!
Zainteresowanym polecam również obejrzenie krótkiego filmu instruktażowego o tym, jak zrobić cafe latte:

[…] cafe latte […]
[…] przygotowania najlepszej kawy: cafe latte, espresso con panna, cappuccino czy też klasycznej, białej kawy potrzebujemy mlecznej pianki o […]
[…] fanów cafe latte i cappuccino najważniejszym elementem ekspresu ciśnieniowego będzie system spieniania i […]
[…] Espresso con panna, espresso lungo, idealnie wyważone espresso doppio, słodkie i pyszne cafe latte, czy może cappuccino? Jakie proporcje kawy, wody oraz mleka należy zachować, żeby zrobić […]
[…] Jeżeli masz w domu spieniacz tłokowy, sprawa wygląda podobnie. Zatem: 1. Podgrzej mleko, tak by było ciepłe ale nie zbyt gorące (możesz zrobić to w osobnym rondelku lub spieniaczu jeśli producent dopuszcza takie rozwiązanie). 2. Następnie ubijaj mleko około minuty, dość energicznie poruszając końcówką na pokrywce w górę i w dół. 3. Poczekaj kilka minut aż piana opadnie i odzieli się od mleka, następnie nałóż ją do filiżanki lub wlej razem z mlekiem (w przypadku au lait i latte). […]
[…] pozwala też na tworzenie wymyślnych wzorów na mlecznej piance, a ich odpowiednie dodanie np. do kawy latte pozwoli na przyrządzenie warstwowego napoju, niczym z najlepszej kawiarni. Tak przygotowana kawa, […]
To jest przepis na latte macchiato a nie cafe latte :/
[…] elegancka cafe latte macchiato jest właściwie przeciwieństwem swojej małej kuzynki – czarnego espresso […]
A ja piję która najtańsza , tylko tak mi smakuje hi hi
Ja lubię chude kawki,zatem i latte ,bez syropu….ciekawy blog.Pozdrawiam,chętnie tu zaglądnę, bo jeszcze kawka z sercem,mi nie wychodzi…..;)
Ja wczoraj sobie zaparzyłem inke z mlekiem i wsadziłem do lodówki dzisiaj sobie przypomniałem ze tyle się mrozi to wypiłem jej troche i dodałem mleka wyszła kawa bes goryczki
Czym różni się
zwykłe cafe latte ( http://www.kawatopodstawa.pl/2011/04/jak-zrobic-caffe-latte/ )
od
Latte Macchiato ( http://www.kawatopodstawa.pl/2012/01/jak-zrobic-latte-macchiato/ )
? 🙂
Damian:
Caffe Latte to kolejno:
50 ml kawy, 50 ml mleka, 50 pianki.
Różni się tym od macchiato, że tutaj wlewamy normalnie – najpierw espresso,
potem mleko i na końcu z pianki najlepiej robimy wzorek.
Macchiato natomiast to 50ml kawy, 150 mleka z pianką.
Najpierw wlewamy do wysokiej szklanki (nie zmieści się do kubka na zwykłe latte)
mleko – około 100ml powinno wyjść i na górze osiada nam ~50 ml pianki powiedzmy,
czyli 2/3 wysokości mleko lekko spienione, 1/3 pianki.
I potem dolewamy po ściance szklanki espresso.
Różnice w smaku? Macchiato jest zdecydowanie bardziej mleczne niż kawowe.
Latte „zwykłe” smakuje dość podobnie do cappuccino.
Pierwszy raz robiłem w wyszła petarda:-) idealnie podzielone kolory 🙂 Polecam!