Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Poznajmy się

Masz pytania, sugestie dotyczące kawy albo treści tego bloga? Coś Cię szczególnie zainteresowało? A może chcesz nawiązać współpracę? Zapraszam!

Napisz do mnie – odpowiem tak szybko, jak to będzie możliwe.

Pozdrawiam!

 

21 odpowiedzi do wpisu: Poznajmy się

  1. sylwia pisze:

    Witam
    Mam pytanie: czy można w jakiś sposób zamówić u was kubek termiczny z Marilyn Monroe?

  2. adusia pisze:

    Witam,
    Chciałabym kupic ekspres do kawy. Zalezy mi glownie na latte, ekspres ma byc reczny, niezbyt drogi i miescic normalnej wielkosci kubek. Nie jestem smakoszem kawy, wiec nie zalezy mi na szczegolnie zaawansowanym modelu. Nie mam pojecia na jaka firme sie zdecydowac. Czy moglabys polecic mi konretny model?

    • Kama pisze:

      @adusia: w tej kategorii: ekspres ręczny, w miarę niedrogi i taki, w którym zmieści się kubek – mogę polecić np. Zelmer 13Z014 Piano – jest wysoki, obsługiwany ręcznie, ma dyszę do spieniania mleka, ciśnienie 15 bar (czyli całkiem niezłe), kosztuje ok. 250 zł. Sama kupiłam ostatnio Electrolux Easyespresso EEA 110 – parametry te same, z tym, że duży kubek już się tam nie zmieści. Wadą Electroluxa jest jego lekkość. Maszyna jest bardzo lekka, przez co mocno nią trzęsie podczas nalewania kawy. Easyespresso jest nieco droższy – kosztuje 340 zł. Obie mają natomiast dyszę do spieniania – osobiście jest to moja pięta Achillesowa :).
      Ekspresy DeLonghi wyposażone są w genialnie proste dysze do spieniania i system wysokociśnieniowy – niestety więcej kosztują – od 650 zł w górę. To już inwestycja dla zaawansowanych

      A jako opcję zupełnie niskobudżetową polecam zakup kawiarki (30-100 zł) i ręcznego spieniacza do mleka – najprostrzy typu „bzyczek” kosztuje 10 zł, bardziej zaawansowane ze stali – 75 zł.

      Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam. W razie pytań, oczywiście pisz 🙂

      • adusia pisze:

        Wielkie dzięki za pomoc. Chyba zdecyduję się na Zelmera, bo przy mojej leniwej naturze podgrzewanie mleka do ręcznego spieniania mogłoby być lekko uciążliwe 😉 I tu jeszcze jedno pytanie, prawdopodobnie troszkę głupie: Mleko spienione zawsze jest ciepłe? I jak w takim razie zrobić latte mrożone?
        No i jeszcze jedna podstawowa sprawa: Jaką kawę polecasz?

        • Kama pisze:

          Proszę 🙂
          Odpowiadając na pytanie (wcale nie głupie): dysza spieniacza emituje parę wodną pod ciśnieniem, więc siłą rzeczy grzeje mleko. Zimne mleko właściwie trudno spienić tak mocno, jak gorące.
          Kawę mrożoną najlepiej robić, miksując mleko z zimną kawą i lodem. Wtedy powstanie naturalna, zimna pianka. Inną, bardziej wymyślną opcją jest po prostu schłodzenie tradycyjnej latte (lub osobno spienionego mleka i espresso), ale raczej na pewno pianka choć troszkę klapnie 🙂 Jeśli chcesz spienić zimne mleko, najlepszy jest do tego ręczny spieniacz.

          • Giuseppe pisze:

            Kiedyś byłem w posiadaniu domowego, ręcznego, plastikowego shakera (jednak z firm, które robią prezentacje u klienta w domu je proponowała). Połączenie zimnego mleka, lodu i kawy było rewelacyjne. A co najbardziej zdumiewające – pianka była trwała i gęsta.

        • Falcon pisze:

          Spienienie zimnego mleka jest proste. Potrzebujesz shakera (francuski jest poręczniejszy, prostszy w obsłudze i tańszy) oraz lodu w kostkach. Wlej mleko, dorzuć kilka kostek lodu i energicznie potrząsaj shakerem. Ot, filozofia 😉

    • wszystkookawie.pl pisze:

      A może kawiarka typu Bialetti Mukka albo Forever Combi Duo? Za niewielkie pieniądze ciekawe urządzenia do robienia kawy czarnej i cappuccino.

  3. PiDo pisze:

    Witam, mam pytanie dotyczące kawiarki. Na kilku forum znalazłem informację że kawiarkę należy pozbawiać osadu wewnątrz po każdym parzeniu, a na innych że należy go zostawić, co prowadzi do wzbogacenia i uszlachetnienia smaku, jaka jest prawda? pozdrawiam, p

    • Kama pisze:

      Kawa pozostawiona na ściankach pleśnieje, więc zdecydowanie nie polecam tego rozwiązania, no chyba że masz ochotę zakładać nowe kolonie 🙂 Pozdrawiam ciepło!

    • wszystkookawie.pl pisze:

      Kawiarka regularnie używana nie spleśnieje, a podobno osad kawowy ją uszlachetnia. Jeśli jednak korzystasz z niej sporadycznie to koniecznie myj – higiena to podstawa 😉

  4. adusia pisze:

    Witam.
    Marzy mi się opanowanie sztuki latte art, niestety juz na samym poczatku napotykam na spory problem. Dysponuje kawiarka oraz recznym spieniaczem do mleka. Problem polega na tym, ze na mojej kawie parzonej w kawiarce nie powstaje tzw. ‚crema’. Korzystalam z kawy LAVAZZA Crema e gusto-gusto classico, niestety kawa jest zupelnie rzadka, cala czarna, bez sladow tej ‚pianki’. Co robie zle?

    • dzikoza pisze:

      adusia, skontaktuj sie z kims z jakiejs szkoly latte art, uczestnicz w roznych wydarzeniach kawowych, a nauczysz sie bardzo duzo. a osobiscie polecam zrobic sobie kurs, jak juz wejdziesz w swiat kawy to nigdy tego nie pozalujesz a LAVAZZA bedzie dla Ciebie wspomnieniem! 🙂

  5. Ted pisze:

    Mam prośbę: dodajcie powiadomienie o nowych wpisach na stronie na twitterze.

  6. Piotrek pisze:

    Witam! 🙂
    Mam 15 lat i od małego piję i interesuję się kawą. Posiadam potrzebny asortyment (kawiarka, spieniacz, dzbanek do mleka i własny sos czekoladowy do robienia wzorów), jednak mam kilka pytań:

    1) Czy w zwykłym metalowym dzbanku na mleko mogę je pogrzać na kuchence? (Zamiast podgrzewać mleko zawsze przed zrobieniem kawy nalewałem do szklanki wrzątek.)
    2) Czy w zwykłej kawiarce za 30zł nie powinna powstawać crema? Nie wiem czy brak cremy to efekt jakiegoś mojego błędu czy wina kawiarki.
    3) Czy odrobina cukru w spienionym mleku powoduję że pianka jest bardziej gęsta?
    4) Czy mleko 3,2% można dobrze spienić w „bzdyczku”? 🙂 Korzystam na razie z zagęszczonego jakieś 11% i pianka jest idealna, ale to mleko nie jest zbyt zdrowe i trochę drogie.
    5) Czy są jakieś specjalne sposoby lub środki do czyszczenia kawiarki?

    To na razie tyle, jak jeszcze nie będę czegoś wiedział to na pewno napisze. I gratuluję świetnego bloga! 🙂

  7. lola pisze:

    jezeli masz spieniacz do kazdej kawy nie podgrzewam mleka uzywam ( evaporate milk) z puszki fantastycznie sie spienia I dlugo sie utrzymuje na kawie idealny do kawy mrozonej puszke po otwarciu trzymaj w lodowce

  8. Bartosz pisze:

    Witam,straszna cisza na blogu:>
    Coś się stało, że przestałaś publikowac?:)

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl