Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Cała prawda o kawie

cała prawda o kawie

Kawa to obecnie jeden z bardziej popularnych produktów spożywczych i handlowych na świecie. W tym drugim przypadku znajduje się na drugim miejscu tuż za ropą naftową. Jak dotąd naukowcom udało się wyodrębnić kilkadziesiąt jej odmian, chociaż nie wszystkie nadają się do spożywania. Przyjrzyjmy się skąd pochodzi kawa, jak się ją otrzymuje oraz jakie jej rodzaje lubimy najbardziej.

Skąd pochodzi kawa?

Kolebką kawy jest Afryka, a ściślej mówiąc Etiopia. Tam została odkryta i stamtąd też odbyła swoją pierwszą „podróż” do krajów arabskich. Beduini, jako pierwsi odkryli sposób prażenia ziaren i przygotowywania z nich napoju. Wkrótce po tym, jak moda na jej spożywanie opanowała cały Bliski Wschód, zaczęto ją uprawiać w celach handlowych. Swoistym „imperium kawowym” stała się wówczas Turcja.
Do Europy kawa trafia z początkiem XVII wieku. Pierwsza kawiarnia powstaje w Anglii w 1650 roku. Z biegiem czasu opanowała ona kolejno rynki: francuski, austriacki, holenderski, brazylijski.

Na obszarze Polski kawa pojawia się pod koniec XVII wieku. Jej największym wielbicielem był Jan III Sobieski. Pierwsza polska kawiarnia powstaje w Gdańsku. Początkowo zaliczano ją do napojów przeznaczonych tylko dla wybranych. Z nastaniem wieku XVIII zwyczaj jej picia trafił pod strzechy zwykłych obywateli.

Dzisiaj to jeden z najchętniej wybieranych napojów, któremu przypisuje się przede wszystkim właściwości pobudzające.  Stąd też szybko rozpowszechniła się moda na jej spożywanie w biurach oraz tych miejscach pracy, gdzie istotne są: siła, koncentracja i kreatywność. Często po kawę w proporcjach pół na pół z mlekiem sięgają też amatorzy aktywności fizycznej na 30 minut przed planowanym wysiłkiem. Jest ona też obecna w licznych kuracjach odchudzających.

Jak powstaje kawa?

Laik odpowie, że bierze się ona z automatu lub dzbanka, ale to jedynie część prawdy o tym, jak powstaje kawa. Cały wcześniejszy proces jest o wiele bardziej skomplikowany. Ziarna kawy do tego, aby mogły zostać użyte w celach spożywczych, potrzebują 18 miesięcy. Zazwyczaj jej zbiory odbywają się dwa razy do roku w okresach: marzec/maj oraz wrzesień/listopad. Jagody (czyli ziarna kawy) zbiera się ręcznie – co może tłumaczyć niekiedy zawrotnie wysoką cenę. Początkowo przechodzą wstępny proces selekcji. Uszkodzone lub niedojrzałe owoce używa się, jako kompostu dla drzew kakaowca. Dobre ziarna poddaje się krótkotrwałemu procesowi fermentacji, po czym dokładnie opłukuje strumieniem wody. W ten sposób usuwane są z nich osłonki. Następnie ziarna suszy się na słońcu lub wędrują do specjalnych suszarni i kolejny raz przechodzą etap selekcji. Aby powstała dobra kawa niezbędnym etapem – a zarazem końcowym – jest prażenie ziaren. Wtedy nabierają one smaku, aromatu oraz charakterystycznej brązowawej barwy.

Jakie są najlepsze rodzaje kawy?

Generalnie kawy dzieli się na trzy rodzaje:

  • ziarnistą – przeznaczoną do samodzielnego zmielenia,
  • mieloną,
  • rozpuszczalną – wzbogacaną zazwyczaj dodatkami smakowymi np. cykoria, toffi czy cynamon.

Obecnie, jako najbardziej popularna oraz najlepsza na świecie uważana jest kawa włoska. Głównie ze względu na jej aromat, ale również różnorodność form, w jakich się ją serwuje. Wśród najchętniej wybieranych znajduje się kawa latte macchiato, która składa się z trzech warstw. Pierwsza to mleko. Druga espresso. Trzecia to gęsta piana. Ostatnią warstwę zazwyczaj dekoruje się dodatkami smakowymi, jak wiórki czekoladowe czy cynamon.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 odpowiedzi do wpisu: Cała prawda o kawie

  1. _jutropojutrze81_ pisze:

    Jesteśmy w punkcie gdzie mogę ponosić że kawusia jest dobra na wszystko

  2. Kawowa Lady pisze:

    🙂 Się właśnie uśmiechnęłam, bo dzień wcześniej zamieściłam posta o takim samym tytule 🙂 Tylko u mnie treść zupełnie inna 🙂

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl