Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Gorąca i aromatyczna kawa na zimowy wieczór

W mroźne, zimowe wieczory marzymy o tym, aby jak najszybciej się rozgrzać. Ciepły koc, kominek i kubek czegoś gorącego, wyjątkowo aromatycznego… Do tego jeszcze tylko dobra książka lub ciekawy film w telewizji/na DVD i zimowy wieczór nie wydaje się już taki straszny i ponury.

gorąca  i aromatyczna kawa na zimowy wieczór

Warto postawić na kawę inną niż na co dzień, poświęcić nieco czasu na przygotowanie wyjątkowego napoju, który nie tylko uprzyjemni wieczór, ale na pewno jeszcze nie raz zaskoczy rodzinę i przyjaciół! Oto zaledwie kilka z naprawdę wielu inspirujących przepisów na kawę idealną na długie zimowe wieczory (więcej przepisów znajdziesz na stronie Przepisynakawe.pl):

Mocha w pikantnym wydaniu

Nieco mocniejsze kawy z przyprawami są jak znalazł na mroźne wieczory, bowiem przyjemnie rozgrzewają, a przy tym zaskakują swoim niezwykłym smakiem i aromatem. Jedną z takich właśnie kaw jest pikantna mocha.

Składniki (na dwie kawy):

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • pianki
  • wiórki czekoladowe lub kakao

Przygotowanie tej wyjątkowej kawy jest bardzo proste i co najważniejsze, szybkie! Wystarczy wszystkie wymienione składniki wymieszać w garnuszku i gotować na małym ogniu nie dłużej niż 3 minuty – nie doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszamy. Gotową kawę przelewamy do szklanek i dekorujemy bitą śmietaną, ewentualnie słodkimi piankami. Dodatkowo wierzch bitej śmietany możemy poprószyć kakao lub też posypać wiórkami czekolady. Taka kawa z dodatkiem pieprzu ma „pazur” i doskonale rozgrzeje!

Słodka kawa karmelowa

Było przed chwilą wyjątkowo pikantnie, nie może zatem zabraknąć propozycji dla miłośników prawdziwych słodkości. Oto przepis na kawę z dużą porcją sosu karmelowego:

Składniki (na dwie kawy):

  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki sosu karmelowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 szklanki gorącej kawy

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • sos karmelowy

Mleko, cukier oraz sos karmelowy mieszamy w garnku i gotujemy na małym ogniu nie więcej niż 5 minut. Rozlewamy karmelowe mleko do dwóch szklanek i dolewamy do niego wcześniej przygotowaną kawę. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną oraz sosem karmelowym.

Kawa waniliowo-gruszkowa

Kolejna propozycja dedykowana jest miłośnikom owoców… Kawa z gruszką to coś, co z pewnością przypadnie do gustu każdemu.

Składniki:

  • ¾ szklanki ulubionej kawy
  • 1 szklanka wody (do zrobienia syropu gruszkowego)
  • 1 duża gruszka
  • 1 szklanka cukru
  • pół laski wanilii
  • łyżeczka soku z cytryny
  • bita śmietana
  • gorzka czekolada

Przygotowujemy syrop z gruszki: zagotowujemy wodę z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy drobno pokrojoną gruszkę, wanilię i sok z cytryny. Gotujemy co najmniej pół godziny, aby gruszka była miękka. Odstawiamy do wystudzenia.

Robimy kawę i dolewamy do niej syrop – resztę syropu możemy wlać np. do słoiczka i zostawić na następny raz. Dodatkowo możemy dodać do kawy kawałki ugotowanej gruszki. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną oraz startą na wiórki gorzką czekoladą.

Kawa z miodem i cynamonem

Klasyka wśród zimowych kaw. Przygotowuje się ją niezwykle szybko i łatwo – warto, bo jest pyszna!

Składniki:

  • 1 szklanka ulubionej kawy
  • miód do posłodzenia (wedle uznania – zamiast cukru!)
  • szczypta cynamonu
  • bita śmietana lub pianki do dekoracji

Przygotowujemy naszą ulubioną kawę tak, jak zawsze. Dodajemy do niej miód (najlepiej naturalny) i dokładnie mieszamy. Zdobimy bitą śmietaną lub/i piankami, prószymy delikatnie cynamonem, który nadaje napojowi wyjątkowego, bardzo charakterystycznego smaku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 odpowiedzi do wpisu: Gorąca i aromatyczna kawa na zimowy wieczór

  1. Izka pisze:

    Cześć, który przepis mogłabyś najbardziej polecić tak aby kawa smakowała mojemu chłopakowi, a także mi?

  2. Niebieskoko pisze:

    Podstawą wyśmienitej kawy jest przefiltrowana woda. Od pewnego czasu korzystam z siedmiostopniowego filtru kuchennego i muszę przyznać, że bezpośrednio wpływa to na konsystencję i smak kawy.

  3. Kawowa Lady pisze:

    Widzę wpis po wielu miesiącach, z którego się bardzo cieszę. Zawsze mnie Twój blog inspirował. Na moim wciąż mam wiele do zrobienia. Mam nadzieję, że ten wpis o kawie nie będzie u Ciebie ostatnim w tym roku 🙂 Trzymam kciuki za kolejne teksty.
    pozdrawiam
    Ania

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl