Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Czy wiesz, że… Sztuka parzenia kawy

Kawę – z mlekiem, z cukrem – lub jak kto woli, bez dodatków – po prostu czarną, pijemy każdego dnia. Ba, niektórzy wypijają nawet 3-4 filiżanki tego niezwykłego napoju. Niestety kawa przygotowana samodzielnie, nie zawsze smakuje dobrze. Niekiedy czuć wyraźnie cierpki, gorzki posmak, który wpływa bardzo negatywnie na całkowity smak. Czy wiesz, jakie błędy podczas parzenia kawy popełniamy najczęściej?

Do picia kawy potrzebne jest:

– Miłe towarzystwo,
– Trochę wolnego czasu,
– Kawa i dodatki – rzecz jasna według uznania,
– Zastawa – swoim wykończeniem dostosowana do gustu gospodarza.

Kawa, która wygląda pięknie, podana w eleganckiej filiżance, posypana na wierzchu startą czekoladą, z idealni ubitą pianą to połowa sukcesu. Na drugą wpływa smak podanego napoju. Tymczasem aby spełnić jedno i drugie, konieczna jest już wiedza, o której zwykle wiedzą tylko kawosze.

Oto najczęstsze błędy, popełniane podczas parzenia kawy:

1. Kawa sypana – ale czy mielona w młynku?

Dawniej piękne, brązowe ziarna kawy mieliło się wyłącznie w drewnianych młynkach. Urok takiego przygotowania kawy tkwił w aromacie, który unosił się w powietrzu bezpośrednio po skręceniu garści ziaren. Dzisiaj, skracając sobie czas przygotowań, kupujemy kawę sypaną, znacznie mniej aromatyczną. Tymczasem próbując napar ze świeżo zmielonych ziaren i ten, z proszku, wrzuconego do woreczka – szybko poczujemy różnicę.

Uwaga! Nie masz czasu na ręczne mielenie kawy? Dobrym pomysłem będzie młynek do mielenia ziaren kawy wbudowany w ekspresie – to idealny zaparzacz do kawy.

2. Jak długo parzysz kawę?

Czas zaparzania ma ogromny wpływ na smak naparu. Warto bowiem pamiętać, że najpierw uwalniają się substancje zapachowe, następnie smakowe, a na końcu gorzkie. Przedłużanie czasu parzenia nie wpłynie zbyt dobrze na jakość napoju.

3. Jaką wodą zalewasz kawę?

Woda także ma wpływ na jakość kawy. Najlepiej sprawdza się miękka woda źródlana, która zachowa naturalny smak mielonych ziaren.

4. Uważaj na temperaturę wody!

Jeśli po prostu zalewasz kawę wrzątkiem, bo powinna mieć ona nie więcej niż 85 stopni. Zatem, jeśli woda się zagotuje powinna chwilę postać – możemy np. pójść w tej chwili do salonu i nastawić ulubiony program w telewizji.

5. Grubość ziaren?

Pewnie nie zastanawiałeś się nigdy nad tym, jak drobno powinny być zmielone ziarna, a jednak. Ten aspekt zależy od rodzaju parzenia kawy, jaki wybierzemy i tak: jeśli zalewamy kawę wrzątkiem to grubość zmielonych ziaren powinna wynosić ok.0,2mm, jeśli natomiast parzymy kawę po turecku, czyli zalewamy ją zimną wodą, a następnie doprowadzamy ją do wrzenia w metalowym rondelku to ziarna powinny być zmielone na ok. 0,09-0,1mm.

6. Jak przechowujesz kawę? Czy wiesz, że powinno się ją trzymać w zamkniętych pojemnikach, a najlepiej w lodówce.

Kawa – pijemy ją tak często, że warto zadbać o to, by była aromatyczna. To przecież chwile spędzone z przyjaciółmi przy kawie wspomina się później najprzyjemniej. Zadbaj aby napar przygotowany dla gości był dla nich smaczny i aromatyczny, wówczas na pewno uznają cię za dobrego gospodarza.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 odpowiedzi do wpisu: Czy wiesz, że… Sztuka parzenia kawy

  1. espresso pisze:

    Hej,
    osobiście nie polecam trzymania kawy w lodówce. Bardzo szybko łapie wilgoć i obce zapachy 🙁

  2. Adam pisze:

    ciekawe porady – o tym żeby nie zalewać kawy wrzątkiem do tej pory nie słyszałem 🙂 co do samego parzenia – nie bardzo mnie stać na ekspres ciśnieniowy, ale sporo dobrego słyszałem też o prostszych zaparzaczach do kawy – french pressach, podejrzewam że nie jest to tak wygodne jak korzystanie z ekspresa, ale mimo wszystko różnica w cenie znacząca. Korzystałeś kiedyś z czegoś takiego?

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl