Dziś przedstawiam Wam arcyprosty, sprawdzony przepis na wysublimowane połączenie kawy i czekolady. Przed Państwem: Mokka! Zanim jednak przystąpię do przepisu, krótki wstęp etymologiczny: nazwa mokka pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się gatunek kawy o czekoladowym smaku i zapachu ziaren. Tyle gwoli wprowadzenia, zacznijmy robić kawę.
Przyrządzamy kawę mokkę
Wariant I. Typ: mokka mleczno-czekoladowa
Pojemność: 180 ml (mała) i 200-220 ml (duża)
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: do 10 minut
Potrzebne składniki – proporcje:
- 1/3 espresso,
- 2/3 gorącego mleka z rozpuszczoną w nim ciemną i mleczną czekoladą
- bita śmietana.
Mokka – przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy w mleku, w kąpieli wodnej. Mleko ma być zagrzane, ale nie spienione. Zaparzamy espresso w ekspresie lub w kawiarce. Do wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy mleko, a do niego, delikatnym strumieniem – kawę.
Podajemy mokkę
Inaczej niż latte czy cappuccino, kawa mokka nie zawiera piany. W zamian dodaje się bitą śmietanę i posypuje ją cynamonem lub kakao. Mokkę serwuje się również czasami z kakao lub syropem czekoladowym. Zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady możecie też dodać białą. A dla ambitnych polecana jest inna odmiana zwana „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.
Wariant II. Mokka aksamitna
Cudowne połączenie kawy z lodami. Potrzebne składniki:
- 3 gałki lodów,
- filiżanka espresso lub podwójnego espresso,
- bita śmietana.
Przygotowanie jest banalnie proste – zaparzamy kawę w filiżance, lody nakładamy do pucharka i dekorujemy bitą śmietaną.
Podajemy mokkę aksamitną
W tym wariancie serwujemy oddzielnie kawę i lody, a osoba pijąca sama polewa je kawą.
Smacznego!

Artykuł bardzo podobny do wpisu w Wikipedii na temat „Kawy Mokka”.
Zawsze do tej pory myślałem, że Mokka, tudzież Cafe Mocha, to tylko czekoladowe Cafe Latte. A tu niespodzianka! To tak samo, jak wielu ludzi myśli, że kawa po wiedeńsku to po prostu kawa czarna z bitą śmietaną na wierzchu udekorowaną czekoladą.
Swoją drogą, ten przepis na Mokkę wygląda dość podobnie do oryginalnej kawy po wiedeńsku.
Przepis pochodzi z książki „Kawa – najlepsze przepisy”, identyczne znalazłam też w prasie kobiecej i faktycznie – w Wikipedii znajdziesz taki sam :). Spotkałam się z wieloma różnymi wariantami przepisów na mokkę i tak naprawdę nie mam pewności, który jest tym oryginalnym na 100%. Przepis przytoczony tutaj pojawia się jednak w największej liczbie źródeł, dlatego z niego korzystam.
A moja wersja kawy po wiedeńsku nie przypomina mokki aksamitnej, przepis jest inny: http://www.kawatopodstawa.pl/2011/07/jak-zrobic-kawe-po-wiedensku
Zastanawiam się, ile tej czekolady rozpuścić w jakiej ilości mleka. Jakieś proporcje mógłbyś podać? 20 gram na 100 ml mleka? Więcej? Mniej?