Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Jak zrobić mokkę

Dziś przedstawiam Wam arcyprosty, sprawdzony przepis na wysublimowane połączenie kawy i czekolady. Przed Państwem: Mokka! Zanim jednak przystąpię do przepisu, krótki wstęp etymologiczny:  nazwa mokka pochodzi od portu Mokha w Jemenie, skąd sprowadza się gatunek kawy o czekoladowym smaku i zapachu ziaren. Tyle gwoli wprowadzenia, zacznijmy robić kawę.

kawa mokka

Przyrządzamy kawę mokkę

Wariant I. Typ: mokka mleczno-czekoladowa

Pojemność: 180 ml (mała) i 200-220 ml (duża)

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: do 10 minut

Potrzebne składniki – proporcje:

  • 1/3 espresso,
  • 2/3 gorącego mleka z rozpuszczoną w nim ciemną i mleczną czekoladą
  • bita śmietana.

Mokka – przygotowanie

Czekoladę rozpuszczamy w mleku, w kąpieli wodnej. Mleko ma być zagrzane, ale nie spienione. Zaparzamy espresso w ekspresie lub w kawiarce. Do wysokiej przezroczystej szklanki wlewamy mleko, a do niego, delikatnym strumieniem – kawę.

Podajemy mokkę

Inaczej niż latte czy cappuccino, kawa mokka nie zawiera piany. W zamian dodaje się bitą śmietanę i posypuje ją cynamonem lub kakao. Mokkę serwuje się również czasami z kakao lub syropem czekoladowym. Zamiast ciemnej lub mlecznej czekolady możecie też dodać białą. A dla ambitnych polecana jest inna odmiana zwana „zebrą”, do której dodaje się zarówno syrop z ciemniej, jak i z białej czekolady.

Wariant II. Mokka aksamitna

Cudowne połączenie kawy z lodami. Potrzebne składniki:

  • 3 gałki lodów,
  • filiżanka espresso lub podwójnego espresso,
  • bita śmietana.

Przygotowanie jest banalnie proste – zaparzamy kawę w filiżance, lody nakładamy do pucharka i dekorujemy bitą śmietaną.

Podajemy mokkę aksamitną

W tym wariancie serwujemy oddzielnie kawę i lody, a osoba pijąca sama polewa je kawą.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 odpowiedzi do wpisu: Jak zrobić mokkę

  1. weakhead pisze:

    Artykuł bardzo podobny do wpisu w Wikipedii na temat „Kawy Mokka”.
    Zawsze do tej pory myślałem, że Mokka, tudzież Cafe Mocha, to tylko czekoladowe Cafe Latte. A tu niespodzianka! To tak samo, jak wielu ludzi myśli, że kawa po wiedeńsku to po prostu kawa czarna z bitą śmietaną na wierzchu udekorowaną czekoladą.
    Swoją drogą, ten przepis na Mokkę wygląda dość podobnie do oryginalnej kawy po wiedeńsku.

    • Kama pisze:

      Przepis pochodzi z książki „Kawa – najlepsze przepisy”, identyczne znalazłam też w prasie kobiecej i faktycznie – w Wikipedii znajdziesz taki sam :). Spotkałam się z wieloma różnymi wariantami przepisów na mokkę i tak naprawdę nie mam pewności, który jest tym oryginalnym na 100%. Przepis przytoczony tutaj pojawia się jednak w największej liczbie źródeł, dlatego z niego korzystam.
      A moja wersja kawy po wiedeńsku nie przypomina mokki aksamitnej, przepis jest inny: http://www.kawatopodstawa.pl/2011/07/jak-zrobic-kawe-po-wiedensku

  2. Mijau pisze:

    Zastanawiam się, ile tej czekolady rozpuścić w jakiej ilości mleka. Jakieś proporcje mógłbyś podać? 20 gram na 100 ml mleka? Więcej? Mniej?

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl