Kawa mielona ma prawdopodobnie tylu zwolenników, co przeciwników. Świeżo mielona zachowuje niezwykły aromat, a sposób jej parzenia uzależniony jest od konkretnych preferencji. Grubość mielenia jest równie istotna, jak gatunek i aromat kawy. Jakie rodzaje kawy mielonej oferuje włoska firma Segafredo Zanetti?
fot. DeaPeaJay
Intensywny aromat Segafredo Zanetti
Niemal idealną kawą na rozpoczęcie dnia jest Espresso Moka. Lubię ją przede wszystkim za wyrazisty smak i intensywny zapach, który od razu pobudza do działania. Niewielka filiżanka tej kawy o poranku daje zastrzyk energii na cały dzień. Równie wyrazisty smak ma kawa Emozioni, zawierająca 100% Arabiki. Jej smak z pewnością poprawi nam humor w deszczowy dzień.
Dojrzała w smaku, jednak nieco łagodniejsza jest jest Segafredo Intermezzo, którą można pić właściwie o każdej porze dnia. Jeśli jednak lubimy pić wyłącznie kawę po turecku, myślę że najlepsza będzie Cafe Buono. Jest to mieszanka Arabiki i Robusty z Ameryki Południowej i Azji, a jej harmonijny smak zdecydowanie nadaje się na leniwe popołudnie przy książce.
Nietypowy smak kawy mielonej
Kawa mielona nie musi kojarzyć się z nudą i tradycją. Segafredo Zanetti ma w swojej ofercie również kawy z dodatkowymi nutami smakowymi.
Kawa o delikatnym aromacie, Le origini – Brazylia kryje w sobie miodowy posmak, zatem idealnie nadaje się na zimowe popołudnie. Le origini – Kostaryka natomiast, cechuje się intensywnym smakiem z wyraźnie wyczuwalnym owocowym aromatem, przypominającym nieco posmak likieru. Kolejną z tej serii jest Le origini – Peru, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czekolady. Wyraźny i aksamitny smak wzbogacony jest bowiem dodatkowo nutą czekolady i karmelu.
fot. jetalone
Jak widać, kawa mielona ma różne oblicza i z pewnością wielu z nas może zaskoczyć swoim nietypowym smakiem i bogatym aromatem.
