Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Syropy do kawy – urozmaicenie każdego dnia

Na rynku znajdziemy ogromny wybór syropów i sosów do kawy, które w doskonały sposób urozmaicą jej smak. Bogata gama aromatów – od waniliowego, czekoladowego czy imbirowego poprzez anyżowe i kokosowe, aż do pistacjowych, bananowych czy o smaku orzechów macadamia, pozwoli nam cieszyć się niezliczoną ilością nowych, nieznanych nam do tej pory smaków kawy.

syropy do kawy

fot. waferboard

Syropy do kawy mogą zastąpić alkohol

Miłośnicy mocniejszych napojów mogą wzbogacić smak swojej kawy, dodając odrobinę likieru amaretto. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby nie używać alkoholu, możemy wykorzystać likier o smaku amaretto, który w pełni oddaje aromat włoskiego trunku. Również podczas przyrządzania irish coffee – tradycyjną, irlandzką whisky lub łagodniejszy likier typu Bailey’s możemy zastąpić syropem przeznaczonym właśnie do kawy po irlandzku. Niezwykły smak i aromat, unoszący się z naszej filiżanki z pewnością skusi niejedną osobę.

Syropy dobrej jakości są gęste, zatem wystarczy dodać do kawy zaledwie łyżeczkę, aby wzbogacić jej smak. Stanowią też doskonałą alternatywę dla kaw aromatyzowanych i nadają się do młynków do kawy – są całkowicie bezpieczne i nie powodują ich awarii. Warto więc wybierać syropy nieco droższe, ok. 500 ml wystarczy nam nawet na 100 filiżanek kawy, zatem jest to całkiem opłacalny zakup. Syropy do kawy możemy kupić w supermarketach – głównie w większych sieciach oraz w internecie – w sklepach internetowych lub bezpośrednio na stronie producentów.

Słodkie lub łagodne

Szeroka gama smaków pozwoli nam na przygotowanie kawy, która będzie idealnie odpowiadać naszym gustom. Miłośnicy słodkich i warstwowych kaw, takich jak cafe latte, mają tu szerokie pole do popisu. Najpopularniejsze są sosy o smaku czekoladowym (zarówno o smaku ciemnej, mlecznej, jak i białej czekolady), sos marcepanowy, orzechowy lub o smaku amaretto. Znajdziemy też syropy owocowe, np. kokosowe,bananowe czy o smaku orzecha macadamia, które idealnie współgrają z kawą mrożoną i stanowią doskonałe uzupełnienie na upalne dni. Z kolei syrop cynamonowy, imbirowy czy o smaku piernika w kilka minut przeniesie nas w magiczną, świąteczną atmosferę. Jeśli lubimy zwykłą kawę z cukrem, możemy zastąpić go syropem o bogatym smaku cukru trzcinowego.

Jeżeli jednak jesteśmy zwolennikami czarnej kawy o bogatym aromacie i niekoniecznie słodkim smaku, możemy wzbogacić swój napój o syrop anyżowy. Charakteryzuje go przede wszystkim łagodny i orzeźwiający, jednocześnie bardzo delikatny smak, zatem jest też doskonałym dodatkiem do gorącej czekolady, napojów mlecznych, ale też do alkoholu. Rzadko spotykany, jednak warty spróbowania jest również syrop kasztanowy, produkowany z jadalnych owoców drzewa kasztanowego, zawierający delikatną nutę waniliową. Smak ulubionej kawy możemy także urozmaicić syropem z ekstraktu orzecha pistacjowego.

Dodatek do ciasta i lodów

Gęstość sosów pozwala też na tworzenie wymyślnych wzorów na mlecznej piance, a ich odpowiednie dodanie np. do kawy latte pozwoli na przyrządzenie warstwowego napoju, niczym z najlepszej kawiarni. Tak przygotowana kawa, zwieńczona bitą śmietaną i startą czekoladą z pewnością zyska wielu zwolenników wśród naszych bliskich. Odrobina fantazji wywoła w nas pozytywne skojarzenia i poprawi humor, nawet w najtrudniejsze dni.

syropy do kawy

fot. insidious_plots

Kawa z dodatkiem syropu smakuje idealnie o każdej porze dnia, zarówno o poranku, jak i podczas wieczornego relaksu przy kominku. Syropy do kawy możemy wykorzystać również do przeróżnych koktajli, lodów, deserów, a nawet do drinków. Sosami możemy też udekorować swoje ulubione ciasta lub nasączyć je aromatycznym dodatkiem. Sami decydujemy o intensywności smaku i aromatu przyżądzanych przez nas przysmaków – inwencja twórcza zależy już tylko i wyłącznie od nas!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 odpowiedzi do wpisu: Syropy do kawy – urozmaicenie każdego dnia

  1. […] posypać ją ulubioną czekoladą, przyprawami (np. cynamonem) lub wzbogacić jej smak aromatycznym syropem do kawy. Dodatkowo taki napój możemy podawać z ulubionymi, świeżymi owocami, dostępnymi w danym […]

  2. Kawiarnie pisze:

    Bardzo ciekawy przepis… muszę spróbować i sprawdzić jak to smakuje 🙂

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl