Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Ciasto kawowe – przepis

Nasz blog skupia pokaźną rzeszę miłośników kawy. Pijemy kawę w różnej postaci i tak często, jak tylko to możliwe. Czasami czynimy to bez umiaru, wciąż usprawiedliwiając się koniecznością pokonania zmęczenia i braku snu. Zastanawiacie się, czy mój dzisiejszy wpis przyjmie formę umoralniającego kazania? Nic podobnego. Chciałabym jedynie uzmysłowić Wam, jak wiele kawowych smakowitości możecie jeszcze odkryć, jednocześnie nie poprzestając na sięganiu po filiżankę tradycyjnej kawy.

ciasto kawowe

Przygotowałam dla Was kilka prostych, sprawdzonych przepisów na niezwykle aromatyczne ciasto kawowe, które jest świetną alternatywą dla tradycyjnego napoju. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami. Do dzieła!

Przepisy na ciasto kawowe

Jest wiele recept na rozmaite ciasta na bazie kawy espresso, rozpuszczalnej, czy też z jej dodaniem w postaci surowej (mielonej) jako elementu dekoracyjnego. Dziś wybrałam dla Was 2 przepisy, które cechuje prostota przygotowania i piorunujący efekt końcowy. No i co najważniejsze – zajadając się tymi deserami nie musicie mieć wyrzutów sumienia wobec swojej sylwetki :).

Ciasto kawowe z posypką

Pierwszy przepis to propozycja prostego deseru. Stanowi on idealną propozycję poczęstunku np. podczas spontanicznej wizyty gości, gdyż wymaga podstawowych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni.

ciasto kawowe

 fot. jejkuchnia.pl

Składniki do ciasta kawowego z posypką:

Na wierzch ciasta:

  • ¾ szklanki cukru (najlepiej trzcinowego),
  • 1 łyżeczka cynamonu.
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych.

Do ciasta:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ¾ szklanki naparu z kawy
  • ¾ szklanki śmietany
  • 1,5 kostki masła,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp wszystkie składniki potrzebne na wierzch ciasta. Dokładnie wymieszaj je mikserem i odstaw. Miękkie masło utrzyj z cukrem (najlepiej znów korzystając z miksera). Następnie stopniowo dodawaj jajka, aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.

Teraz do całości dodaj sól, mąkę oraz sodę oczyszczoną na przemian z wywarem z kawy oraz śmietaną. Obserwuj uważnie konsystencję ciasta. Gdy tylko osiągnie ono jednolitą konsystencję, wylej je do przygotowanej wcześniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta udekoruj przygotowaną na początku orzechowo- cynamonową posypką. Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez ok. godzinę, monitorując co jakiś czas jego stan.

Ciasto kawowe z kremem

ciasto kawowe
fot. kobietawbiznesie.com.pl

Efektowny deser nawet dla najbardziej wyrafinowanego podniebienia, a jednocześnie dość prosty w przygotowaniu, choć trzeba wziąć pod uwagę, że jest to dwuetapowy proces przygotowania, który wymaga czasu.  Idealny jako uwieńczenie wykwintnego obiadu, ale również jako pyszny dodatek do kawy lub herbaty.

Przepis na ciasto kawowe z kremem

Składniki, których będziecie potrzebowali:

Biszkopt:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1,2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1,2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu

Sposób przygotowania:

Ubij dokładnie białka jajek z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz kakao. Ubij wszystko delikatnie i dodaj proszek do pieczenia. W końcowym etapie dodaj ocet i ostrożnie wymieszaj całość. Piecz ciasto w temperaturze ok. 180-200 stopni przez pół godziny.

Krem:

  • 1,2 margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek kawy cappuccino (zobacz: jak zrobić cappuccino)
  • 5 żółtek.

Sposób przygotowania:

Szklankę mleka zagotuj z cukrem. W drugiej szklance z mlekiem wymieszaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, kawę oraz żółtka. Zawartość szklanki wlej do gotującego się mleka i ugotuj budyń, mieszając wciąż zawartość szklanki. Ugotowany budyń odstaw w chłodne miejsce, tak, by wystygł. W tym czasie utrzyj margarynę i dodaj do niej przestudzony budyń. Powstały krem utrzyj na puszystą masę.

Mam nadzieję, że przepisy na ciasto kawowe będą Waszym nowym źródłem kulinarnych inspiracji.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 odpowiedzi do wpisu: Ciasto kawowe – przepis

  1. rodzinka-cafe pisze:

    Pyszności, siedzę i aż mnie głodek ściska!!!

  2. martita pisze:

    Piekę dzisiaj ciasto kawowe z posypką 🙂 Mam nadzieję, że wyjdzie i będzie smakowało 🙂

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl