Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Ciasto cappuccino – przepis

Często pytacie nas o przepisy na ciasto cappuccino. Nic dziwnego – ciasto to nie należy do szczególnie znanych ze względu na poziom trudności jego przygotowania. Prawdą jest, iż większość przepisów na ten specjał nie należy do najłatwiejszych, ale za to deser ten należy do szczególnie eleganckich, wyrafinowanych, a co czasem najważniejsze – efektownych!
Postaram się przekazać Wam wiedzę na temat tworzenia ciasta cappuccino (zobacz także przepis na ciasto kawowe) krok po kroku, w taki sposób, by każdy z Was przebrnął przez ten przepis. A myślę, że gra warta jest świeczki. ;)

ciasto cappuccino

fot. gotowanie.onet.pl

Ciasto cappuccino- składniki

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Masa budyniowa: 

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru białego
  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki mleka

Masa cappuccino:

  • 60 g kawy cappuccino
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 śmietany kremówki
  • 400 ml mleka

Przepis na ciasto cappuccino

Na początku należy ubić białka ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodawać żółtka, aromat waniliowy i cukier. Kolejnym etapem jest delikatne wmieszanie mąki, suchego budyniu, kakao oraz proszku do pieczenia. Całość należy upiec w piekarniku, kontrolując stan ciasta. Po wystudzeniu, ciasto najlepiej jest przekroić wzdłuż.
Kolejną czynnością jest ugotowanie budyniu, który po wystudzeniu należy zmiksować z margaryną.
Żeby przygotować masę cappuccino trzeba: zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę (więcej na jak zrobić cappuccino) , a następnie je wystudzić. Gdy ostygnie, należy wsypać śmietanę kremówkę i ubić, żelatynę natomiast rozpuścić w 100 ml gorącej wody, ostudzić i wreszcie zmieszać z masą.

ciasto cappucino

fot. mojeGotowanie.pl

Warstwy ciasta od dołu:

1. połowa przekrojonego biszkoptu
2. masa budyniowa
3. masa cappuccino (odłożyć część do dekoracji)
4. druga połowa biszkoptu
5. pozostała masa kawowa

Gotowe ciasto można posypać wiórkami czekoladowymi lub kakao.
Jeśli odniesiecie sukces w tym przepisie, bardzo proszę o krótką relację. Powodzenia!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie