Mamy jesień, a wraz z nią pojawiają się jesienne słoty, deszcze i krótkie dni. Mało słońca i opadająca temperatura powodują u nas poczucie senności, dlatego proponuję dziś kawę z cynamonem.
Fot. Wojtek Kaliszewski
Świetnie rozgrzewa i pobudza. Cynamon zaś posiada szereg wspaniałych właściwości które czynią go świetnym dodatkiem do kawy. Przyprawa ta ma silne działanie rozkurczowe i pomaga usunąć uczucie mdłości i nudności. Pomaga przy trawieniu i usuwa toksyny. Cynamon działa także w aromaterapii. Jego aromat poprawia funkcje poznawcze i pamięć. Jest także afrodyzjakiem:)
Przepis na kawę z cynamonem
Składniki:
- Kawa
- Cynamon
- Mleko
- Cukier (jeśli ktoś słodzi, najlepiej brązowy)
Sposób przygotowania:
Po pierwsze, kawę z cynamonem musimy zaparzyć a nie zalać i dosypać przyprawy. Kawę mieszamy z cynamonem w proporcji: dwie łyżeczki kawy i pół łyżeczki cynamonu. Do zaparzenia używamy właśnie tej mieszanki i ekspresu przelewowego, kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Sposób parzenia ma na celu wydostanie aromatu cynamonu a nie jego sproszkowanej wersji, która gryzłaby nas w po gardle. Następnie dolewamy spienionego mleka i jeśli lubimy to dosładzamy. Polecam do tego brązowy cukier który podkreśli aromat kawy jak i cynamonu. Do tak przyrządzonego naparu dobrym dodatkiem będzie np. szarlotka

Próba zaparzenia kawy w kawiarce o mało nie zakończyła się jej zniszczeniem (kawiarki rzecz jasna) – kawa z cynamonem tak szczelnie zakleiła górne sitko, że aż wgięło go do środka. Wykonałem wszystko wg przepisu – nie wiem co mogłem zrobić źle. Jakieś pomysły, bo mam niesamowitą ochotę na te rodzaj kawy?
Może za bardzo ubiłeś kawę na sitku (dodałeś jej za dużo?). Kawy nasypanej na sitko nie powinno się ubijać, wystarczy lekko uderzyć kawiarką o stół, a kawa sama się ułoży. Zadbaj też o to, aby krawędzie sitka były oczyszczone – aby nie zostały tam drobinki kawy, przez które może ulecieć ciśnienie.
Do kawiarki powinno się używać świeżo palonej kawy, najlepiej nie starszą niż tydzień. Kawiarka niestety nie poradzi sobie z kawą paloną np. 3-4 tygodnie wcześniej tak dobrze, jak ekspres ciśnieniowy. Kawa powinna być też odpowiednio zmielona, ale niezbyt drobno – pod palcami powinieneś wyczuć strukturę podobną do kryształków cukru.
Kawy nie ubijałem, siteczka regularnie czyszczone (z obydwóch stron) ale przyczyna może faktycznie leżeć po stronie „świeżości” kawy, bo używam gotowej/zmielonej, tak więc na pewno jest starsza niż 3-4 tygodnie. Oczywiście kawa bez żadnych dodatków zaparza się bez problemu. Aha… cynamon mam w laskach i na potrzeby w.w przepisu zmieliłem go na proszek w młynku. Dodatkowo przesypałem przez tradycyjne sitko (żeby nie było grudek).
Ja mieszam cynamon z kawą na siteczku w kawiarce, wlasnie po to,by nie zatkał tych drobnych oczek w sitku. Dodaje też czasem 2-3 gozdziki lub ich rozdrobnione w palcach główki (czubki). Pychota.
Najlepiej Mieszankę W Podanych W Przepisów Proporcjach Zaparzyć Po Turecku Z Potrójnym doprowadzaniem Do Wrzenia.
Jest Absolutnie Przepyszna