Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Kawa z cynamonem na rozgrzanie

Mamy jesień, a wraz z nią pojawiają się jesienne słoty, deszcze i krótkie dni. Mało słońca i opadająca temperatura powodują u nas poczucie senności, dlatego proponuję dziś kawę z cynamonem.

Kawa z cynamonem

Fot. Wojtek Kaliszewski

 

Świetnie rozgrzewa i pobudza. Cynamon zaś posiada szereg wspaniałych właściwości które czynią go świetnym dodatkiem do kawy. Przyprawa ta ma silne działanie rozkurczowe i pomaga usunąć uczucie mdłości i nudności. Pomaga przy trawieniu i usuwa toksyny. Cynamon działa także w aromaterapii. Jego aromat poprawia funkcje poznawcze i pamięć. Jest także afrodyzjakiem:)

Przepis na kawę z cynamonem

Składniki:

  • Kawa
  • Cynamon
  • Mleko
  • Cukier (jeśli ktoś słodzi, najlepiej brązowy)

Sposób przygotowania:
Po pierwsze, kawę z cynamonem musimy zaparzyć a nie zalać i dosypać przyprawy.  Kawę mieszamy z cynamonem w proporcji: dwie łyżeczki kawy i pół łyżeczki cynamonu. Do zaparzenia używamy właśnie tej mieszanki i ekspresu przelewowego, kawiarki lub ekspresu ciśnieniowego. Sposób parzenia ma na celu wydostanie aromatu cynamonu a nie jego sproszkowanej wersji, która gryzłaby nas w po gardle. Następnie dolewamy spienionego mleka i jeśli lubimy to dosładzamy. Polecam do tego brązowy cukier który podkreśli aromat  kawy jak i cynamonu. Do tak przyrządzonego naparu dobrym dodatkiem będzie np. szarlotka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 odpowiedzi do wpisu: Kawa z cynamonem na rozgrzanie

  1. macix pisze:

    Próba zaparzenia kawy w kawiarce o mało nie zakończyła się jej zniszczeniem (kawiarki rzecz jasna) – kawa z cynamonem tak szczelnie zakleiła górne sitko, że aż wgięło go do środka. Wykonałem wszystko wg przepisu – nie wiem co mogłem zrobić źle. Jakieś pomysły, bo mam niesamowitą ochotę na te rodzaj kawy?

  2. sandricz pisze:

    Może za bardzo ubiłeś kawę na sitku (dodałeś jej za dużo?). Kawy nasypanej na sitko nie powinno się ubijać, wystarczy lekko uderzyć kawiarką o stół, a kawa sama się ułoży. Zadbaj też o to, aby krawędzie sitka były oczyszczone – aby nie zostały tam drobinki kawy, przez które może ulecieć ciśnienie.
    Do kawiarki powinno się używać świeżo palonej kawy, najlepiej nie starszą niż tydzień. Kawiarka niestety nie poradzi sobie z kawą paloną np. 3-4 tygodnie wcześniej tak dobrze, jak ekspres ciśnieniowy. Kawa powinna być też odpowiednio zmielona, ale niezbyt drobno – pod palcami powinieneś wyczuć strukturę podobną do kryształków cukru.

  3. macix pisze:

    Kawy nie ubijałem, siteczka regularnie czyszczone (z obydwóch stron) ale przyczyna może faktycznie leżeć po stronie „świeżości” kawy, bo używam gotowej/zmielonej, tak więc na pewno jest starsza niż 3-4 tygodnie. Oczywiście kawa bez żadnych dodatków zaparza się bez problemu. Aha… cynamon mam w laskach i na potrzeby w.w przepisu zmieliłem go na proszek w młynku. Dodatkowo przesypałem przez tradycyjne sitko (żeby nie było grudek).

  4. andzia pisze:

    Ja mieszam cynamon z kawą na siteczku w kawiarce, wlasnie po to,by nie zatkał tych drobnych oczek w sitku. Dodaje też czasem 2-3 gozdziki lub ich rozdrobnione w palcach główki (czubki). Pychota.

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie