Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Jak spienić mleko domowym sposobem?

Budząc się rano, często marzymy o kremowej piance na naszej porannej kawie – jednak jak spienić mleko domowym sposobem, bez użycia drogiego ekspresu, za to tak, aby nasza kawa przypominała bardziej tę ze „Śniadania u Tiffaniego”  niż studenckiego baru mlecznego? Ja wiem jak :).

fot. intercontinentalhongkong

Co potrzeba, aby spienić mleko domowym sposobem, bez spieniacza?

Aby spienić mleko domowym sposobem, potrzebujemy przede wszystkim … mleka. Najlepsza pianka wychodzi z tego o zawartości tłuszczu 3,2%. Możemy oczywiście skorzystać z 2% a nawet 0,5% wszystko bowiem jest kwestią wprawy.

Spienianie mleka w słoiku i w mikrofali

Jeśli nie planujesz zakupu specjalnego spieniacza do mleka, możesz użyć… słoika i mikrofali. Jak to zrobić? Poniżej przedstawiam krótką instrukcję.

spienianie mleka w słoiku

fot. David Niergarth

1. Znajdź słoik z pokrywką i wypełnij go mlekiem mniej więcej do połowy, aby zostało miejsce na piankę. Następnie przykryj pokrywką.
2. Potrząsaj słoikiem przez ok. 30 sekund, aż wytworzy się piana.
3. Zdejmij pokrywę i włóż słoik do kuchenki mikrofalowej na kolejne 30 sekund. Piana podniesie się do góry jednak po wyjęciu z mikrofali trochę opadnie i powoli poziom pianki się ustabilizuje.
4. Wlej mleko do swojej kawy, a za pomocą łyżki lub szerokiego noża powstrzymaj pianę. Ułóż ją dopiero na wierzchu. I gotowe !

Jak spienić mleko spieniaczem tłokowym?

spieniacz tłokowy

fot. korean doll

Jeżeli masz w domu spieniacz tłokowy, sprawa wygląda podobnie. Zatem:
1. Podgrzej mleko, tak by było ciepłe ale nie zbyt gorące (możesz zrobić to w osobnym rondelku lub spieniaczu jeśli producent dopuszcza takie rozwiązanie).
2. Następnie ubijaj mleko około minuty, dość energicznie poruszając końcówką na pokrywce w górę i w dół.
3. Poczekaj kilka minut aż piana opadnie i odzieli się od mleka, następnie nałóż ją do filiżanki lub wlej razem z mlekiem (w przypadku au lait i latte).

Jak spienić mleko mikserem?

To propozycja dla bardzo zdeterminowanych. W tej opcji potrzebny nam ręczny mikser elektryczny lub blender. Najlepiej sprawdzi się też mleko skondensowane lub bardzo tłuste. Zasady są proste:

podgrzewasz mleko do temperatury 60 stopni i miksujesz na wolnych obrotach. Zdecydowanie lepiej robić to robotem pracującym pod zamknięciem – mikser ręczny zawsze może jednak trochę chlapać :).  Ubijasz mleko, jak pianę z białek lub bitą śmietanę. I gotowe.

Jeśli masz inny, sprzęt do spieniania mleka (np. spieniacz ręczny, lub działający na zasadzie dyszy parowej, sprawdź poradnik: jak spienić mleko spieniaczem).

Smakuje Wam pianka mleczna na kawie, wykonana domowym sposobem?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 odpowiedzi do wpisu: Jak spienić mleko domowym sposobem?

  1. Napalm pisze:

    Mozna tez podgrzać mleko na gazówce i przelać do szejkera ( ja tak robię ),słoika czy innego naczynia z pokrywką. Potrząsać tak długo az do uzyskania oczekiwanego efektu.

  2. bacowka pisze:

    Uwielbiam kawę ze spienionym mleczkiem mmmm :) ja używam spieniacza w ekspresie, ale zauwazylam ze nie kazde mleko spienia sie tak samo… u mnie najlepiej sprawdza sie Supermleko z SM Gostyn – oczywiscie 3,2%, bo im wiecej tluszczu tym pianka lepsza :)

  3. Mee pisze:

    A co sądzicie, o mlekach zagęszczonych ? Takich w małych kartonikach ok.7% ? :)

    • Kama pisze:

      Z takiego mleka to może być piana jak materac :) No a kawa będzie z dużą dawką kalorii. Jeśli ktoś lubi, to oczywiście, czemu nie. Ja jednak nie przepadam za zbyt kalorycznymi dodatkami – piję kawę dla pobudzenia, a zbyt słodka i tłusta po prostu mnie usypia. Nie mówiąc już, że to grzech dla sylwetki :).

      • Dżony pisze:

        Hmm… Sama kawa to dość kaloryczny przysmak…Po co się ograniczać. Ja piję kawe z 30% śmietaną i czekoladą więc…Cóż…

  4. ekonomista2006 pisze:

    ja robię trochę inaczej, bez syropu .Zdaję się, że robię jakąś abstrakcyjną wersję :D, bo na filmie to wygląda inaczej.
    Pozdrawiam i smacznego życzę :)

  5. […] Zobacz również koniecznie: spienianie mleka domowym sposobem. […]

  6. Kuba pisze:

    Ja oczywiście kawy sam nie pijam. W spienianiu mam jednak wyjątkowe doświadczenie. Polecam wstrząsanie w butelce po dowolnym napoju.

    Pozdrawiam

  7. kreowaniefirmy.pl pisze:

    I tego wlasnie szukalem. Konkretnie na temat. Jutro rano wyprobuje. Dzieki

  8. mifon pisze:

    cała kuchnia zalana mlekiem. gorace mleko w szakerze wybuchło haha ! mam talent :D.

  9. lily pisze:

    Mozna tez uzyc prasy francuskiej, tej samej w ktorej parzymy kawe. Po zaparzeniu kawy wyplukac, wlac mleko i spienic tlokiem.

Skomentuj

© Qantum | Blog Kulinarny |