Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Flat white – kawa rodem z Australii (aktualizacja)

Flat white to napój podobny do latté lub café au lait, pochodzi z  Australii i Oceanii. Nazwa wywodzi się od charakterystycznego wyglądu – płaskiej, mlecznej powierzchni puszystego (ale nie spienionego) mleka. Właściwie podana kawa flat white smakuje wyśmienicie – bądź jednak przygotowany(a), że w większości miejsc serwujących kawę dostaniesz raczej latté bez pianki niż oryginalnie przyrządzony flat white. Z tego artykułu dowiesz się natomaist, jak przygotować tę kawę samodzielnie, by była idealna. Spróbuj – warto :).

fot.  russelljsmith

O czym pamiętać, przygotowując kawę Flat white?

Jeśli jednak masz ochotę na porządnie przyrządzone flat white, najlepiej zrób je sam lub udaj się do dobrej kawiarni. Samo przygotowanie nie jest zbyt trudne, należy jednak pamiętać o kilku rzeczach.

Po pierwsze zalecana temperatura mleka to około 65 do 70 stopni – nie możemy zatem poddać go wrzeniu, co więcej nie chodzi o spienianie mleka jak w przypadku latté czy café au lait ale o nadanie mu kremowej konsystencji. Po drugie bazą flat white jest małe espresso (ok.30ml) ale jeśli dysponujemy ekspresem ciśnieniowym przygotujmy je na bazie mleka nie wody. Po trzecie – flat white należy pić natychmiast po przygotowaniu.

Jak samodzielnie przygotować Flat white? Proste przepisy

Tak naprawdę są dwa sposoby i wszystko zależy od tego, czy masz w domu ekspres ciśnieniowy czy nie. W obu przypadkach potrzebujesz tych samych rzeczy.

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • 7-11 gram świeżo mielonej kawy
  • szklanka mleka 3,2%
  • filiżanka na kawę o pojemności 200 ml.

Flat white z ekspresu ciśnieniowego

Jeśli dysponujesz ekspresem ciśnieniowym, najpierw zaparzasz espresso z 30 ml wody (zobacz przepis na espresso). Następnie, używając dyszy do spieniania mleka, ogrzewasz nią i spulchniasz mleko, ale nie spieniasz! Pod wpływem ciepła, mleko nabiera kremowej konsystencji. Wlewasz mleko do espresso pulsacyjnym ruchem i flat white jest gotowa.

Krótka instrukcja Szkoły Baistów w Sydney – jak zrobić flat white  – wideo:

Flat white z kawiarki

Drugim sposobem jest ogrzanie i spulchnienie mleka ręcznie – nie chodzi nam jednak o uzyskanie sztywnej piany, tylko kremowego napoju. Dlatego bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury mleka. Zatem najpierw grzejesz mleko na bardzo wolnym ogniu i zdejmujesz, kiedy zaczyna się delikatnie podnosić, następnie zaparzasz kawę w kawiarce – przygotowujesz w niej espresso ze wskazanej ilości kawy. Lekko ostudzone mleko przez krótką chwilę spulchniasz spieniaczem, uderzasz naczyniem o stół, aby rozbić bąbelki powietrza i wlewasz do filiżanki mleczny krem. Gotowe.

Podajemy flat white

Z reguły flat white pije się bez cukru, ale oczywiście jest to kwestia gustu. Podobnie jak i to, co do kawki zjesz, lub czego nie zjesz :). Życzę smacznego

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 odpowiedzi do wpisu: Flat white – kawa rodem z Australii (aktualizacja)

  1. Adrian pisze:

    Czy faktycznie to jest przepis na Flat white? Pracuję w kawiarni i tak przedstawiono mi troszkę inne zasady.
    1. Mleko – 3.2 (tu się zgadzam)
    2. Temperatura (ok. 54’C)
    3. Shot z ekspresu wlewany pod kątem 45′
    4. WYŁĄCZNIE papierowe kubeczki.

    Jakieś źródło? Jestem samoukiem i wolę posiadać prawidłową wiedzę. Z góry dzięki 🙂

    • Kama pisze:

      Adrian, dziękuję za zadanie pytania. Dzięki Tobie zauważyliśmy chochlika w tekście :). Otóż, flat white według australijskiej szkoły Coffee Gang przygotowuje się z mleka 3,2 proc. podgrzanego do 60-70 stopni C i tradycyjnego espresso. Mleko nie jest spieniane, a jedynie podgrzane i „spulchnione”. We wpisie zamieściłam właśnie krótki instruktaż wideo. A co do papierowych kubeczków – nie wiem, być może to zasada wprowadzona przez właściciela kawiarni, w której pracujesz. Tradycyjnie flat white można podawać w filiżankach. Pozdrawiam 🙂

  2. Giuseppe pisze:

    Jeśli chodzi o papierowe kubki, to odpowiedź chyba nasuwa się sama. Wystarczy porównać jakąkolwiek dobrze przygotowaną kawę podaną w gorącej filiżance z tą serwowaną w papierowym kubeczku. Nie sądzę, że jest to jedynie kwestia przekonania, że to, co wypite w lepszej jakości „naczyniu” jest faktycznie lepsze. Tak na prawdę jest 🙂

  3. kryseik pisze:

    Witajcie, jestem początkującym fanatykiem przygotowywania kawy ale wytłumaczcie mi jedną rzecz. Skoro espresso ma mieć 25-30ml, mleko temp. do 70*C i robimy art to czym właściwie różni się latte od ww. flat white?

    • Kama pisze:

      Podobno różni się ono: sposobem spienienia mleka (mleko we flat white ma być „ubite”, a nie spienione), no i flat white ma nieco mniej mleka niż w latte, więc smak ma bardziej kawowy, ale powiem szczerze, że też nie do końca rozumiem tę subtelną różnicę. Być może to po prostu australijskie określenie latte 😉

  4. Kellerman pisze:

    Na tym filmiku barista ewidentnie spienia mleko. Zresztą bez spienionego mleka nie uzyskamy ładnej rozetki na powierzchni napoju. Można się spotkać z poradami żeby nie spieniać za bardzo mleka na flat white, ale chodzi tu głównie o to, żeby nie zrobić cappuccino – pianka ma zwieńczać napój, a nie stanowić jego połowę.

    Rozróżnienie między latte a flat white skupia się właśnie na mleku – chcemy płaską powierzchnię napoju z rozetką, nie pianę nałożoną osobno łyżką, co jest dopuszczalne w latte.

    Często też flat white kojarzy się z mocniejszą wersją latte, czy to na podwójnym espresso czy ristretto, ale nie jestem pewien czy to standard. Gdy do mnie przychodzi klient i prosi o flat white, przygotowuję mu właśnie podwójne ristretto w filiżance z delikatnie spienionym mlekiem.

  5. Barista Maestro pisze:

    Przedewszystkim jest mocniejsze pracuje w londynskiej coscie I mamy specjalne handle do robienia flat white zawsze musi byc wlewane pod katem 45 stopni nie potrafie tego opisac ale pozniej powinno sir je wciagac. A co to za bzdura o papierowych kubkach?:) Nie wiem czy wiecie jak robi sie latte ale do mleka wlewa sie shoty kawy wiec nie piszcie ze nie ma roznicy latte a flat white jest to najtrudniejsza kawa do zrobienia w coscie inaczej sie ja ubija na 2 razy kazda marka ma swoje tajemnice ale w londynie costa jako pierwsza wprowadzila flat white I raczej dlugo jej nikt nie dorowna wszystko zalezy od baristy bo np w starbucksie maszyna robi za ciebie cala kawe maja poprostu dobra mieszanke ziaren I dlatego wszystkim smakuje, a kawa jest raczej nazwalbym to napoj kawowy nie dla smakoszy a dla kierowcow ktorzy pija kawe na stacjach paliw:)

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl