Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Chai Latté – kawa czy herbata?

Wchodzicie do kawiarni, otwieracie menu i chcecie zamówić kawę latté. Jednak koło tradycyjnie serwowanej mamy jeszcze, latté smakową, z syropem i … chai latté – pada więc pytanie „Kawa to czy herbata”? Nazwa bowiem niejednego amatora kawy może wprowadzić w błąd. Już wyjaśniam, czym jest ten pochodzący z Azji napój i … jak go przygotować samodzielnie !

Chai Latté fot. faveravephotography

Kilka słów o Chai Latté

Chai lub cha to w wielu językach europejskich i azjatyckich oznacza herbatę. Forma chai pochodzi od perskiego chay jednakże dla wielu Anglików, którzy herbatę nazywają po prostu tea, chai jest czymś całkiem innym – mianowicie herbatą doprawioną przyprawami i zabieloną mlekiem. W wielu kawiarniach możemy zamówić chai latté jednak nie ma ona nic wspólnego z kawą.Chai Latté to spienione mleko z przyprawami i skoncentrowaną herbatą zamiast espresso.

Jak przygotować Chai Latté domowym sposobem?

Przepis na Chai Latté jest banalnie prosty. Potrzebujemy:

  • kubek wody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 10-15 goździków
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 kubka mleka
  • 3 łyżeczki ulubionej herbaty liściastej.

Przyrządzamy chai latte

Najpierw zagotuj wodę z przyprawami w rondelku. Przykryj rondelek i zmniejsz ogień, pozwalając, aby wolno gotowała się około 10 minut. Dodaj cukier. Zagotuj. Następnie dodajcie herbatę, zdejmijcie rondelek z ognia i przykryjcie go. Herbata powinna zaparzać się około 3 minut.

Następnie całość odcedź i przelej do dzbanka. Podgrzej lekko mleko, (powinno być ciepłe, ale nie gorące ! Gorące mleko się nie spieni). Przelej do szklanki i za pomocą spieniacza do mleka zrób mleczną piankę. Dolej do spienionego mleka zaparzoną herbatę i przyprawy. I gotowe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 odpowiedzi do wpisu: Chai Latté – kawa czy herbata?

  1. Aron pisze:

    A ja zamiast herbatki daję espresso. Owszem, to pewnie już nie stricte chai latte, ale po prostu wolę smak kawy 🙂

  2. goscinka pisze:

    dzięki za przepis 🙂 wyszła przepyszna!

  3. bianka pisze:

    Ojj, chyba coś dużo tych przypraw 🙂 Daję sporo mniej a i tak wychodzi mocny, aromatyczny smak! 🙂

  4. Krzysztof pisze:

    Uwielbiam korzenne smaki oraz herbatę, szczególnie jak wracam do domu, a na zewnątrz pada deszcz i hula wiatr 🙂
    Chai latte wolę jednak gotową, do rozpuszczenia w gorącym mleku, nie chce mi się mieszać przypraw, z których często jakiejś brakuje.

  5. Endorfinka pisze:

    piłam chai latte niedawno w Krakowie- pycha
    Tak się cieszę, że będę mogła je sobie sama przyrządzić 🙂 Dziękuję

  6. Wosmen pisze:

    Z tego co wiem to chai latte to jast mix kawy i herbaty przynajmniej taka pilem w raichu niemczech inaczej kawa wraz z herbata parzona mlekiem i przyprawy korzenne szkoda ze u nas (w polsce)
    nie idzie takiej dostac

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl