Wchodzicie do kawiarni, otwieracie menu i chcecie zamówić kawę latté. Jednak koło tradycyjnie serwowanej mamy jeszcze, latté smakową, z syropem i … chai latté – pada więc pytanie „Kawa to czy herbata”? Nazwa bowiem niejednego amatora kawy może wprowadzić w błąd. Już wyjaśniam, czym jest ten pochodzący z Azji napój i … jak go przygotować samodzielnie !
fot. faveravephotography
Kilka słów o Chai Latté
Chai lub cha to w wielu językach europejskich i azjatyckich oznacza herbatę. Forma chai pochodzi od perskiego chay jednakże dla wielu Anglików, którzy herbatę nazywają po prostu tea, chai jest czymś całkiem innym – mianowicie herbatą doprawioną przyprawami i zabieloną mlekiem. W wielu kawiarniach możemy zamówić chai latté jednak nie ma ona nic wspólnego z kawą.Chai Latté to spienione mleko z przyprawami i skoncentrowaną herbatą zamiast espresso.
Jak przygotować Chai Latté domowym sposobem?
Przepis na Chai Latté jest banalnie prosty. Potrzebujemy:
- kubek wody
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 10-15 goździków
- 2 łyżeczki cukru
- 2/3 kubka mleka
- 3 łyżeczki ulubionej herbaty liściastej.
Przyrządzamy chai latte
Najpierw zagotuj wodę z przyprawami w rondelku. Przykryj rondelek i zmniejsz ogień, pozwalając, aby wolno gotowała się około 10 minut. Dodaj cukier. Zagotuj. Następnie dodajcie herbatę, zdejmijcie rondelek z ognia i przykryjcie go. Herbata powinna zaparzać się około 3 minut.
Następnie całość odcedź i przelej do dzbanka. Podgrzej lekko mleko, (powinno być ciepłe, ale nie gorące ! Gorące mleko się nie spieni). Przelej do szklanki i za pomocą spieniacza do mleka zrób mleczną piankę. Dolej do spienionego mleka zaparzoną herbatę i przyprawy. I gotowe!

A ja zamiast herbatki daję espresso. Owszem, to pewnie już nie stricte chai latte, ale po prostu wolę smak kawy 🙂
dzięki za przepis 🙂 wyszła przepyszna!
Ojj, chyba coś dużo tych przypraw 🙂 Daję sporo mniej a i tak wychodzi mocny, aromatyczny smak! 🙂
Uwielbiam korzenne smaki oraz herbatę, szczególnie jak wracam do domu, a na zewnątrz pada deszcz i hula wiatr 🙂
Chai latte wolę jednak gotową, do rozpuszczenia w gorącym mleku, nie chce mi się mieszać przypraw, z których często jakiejś brakuje.
piłam chai latte niedawno w Krakowie- pycha
Tak się cieszę, że będę mogła je sobie sama przyrządzić 🙂 Dziękuję
Z tego co wiem to chai latte to jast mix kawy i herbaty przynajmniej taka pilem w raichu niemczech inaczej kawa wraz z herbata parzona mlekiem i przyprawy korzenne szkoda ze u nas (w polsce)
nie idzie takiej dostac