Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Kawa z prądem

W dzisiejszym wpisie zajmiemy się specjalnym rodzajem kawy, a mowa o kawie z prądem, która ma rzesze miłośników na całym świecie. Rozgrzewa, dodaje animuszu, a według niektórych, po prostu lepiej smakuje. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na kawę, która będzie mocno rozgrzewała od środka! 😉

kawa z koniakiem

Kawa z rumem

Składniki:

  • 5 dkg kawy mielonej
  • 800 ml wody
  • 3 żółtka
  • 50 ml rumu
  • 5 dkg cukru
Przygotowanie:
Kawę wsypać do termosu zalać gorącą wodą (500ml). Zaparzać szczelnie zamkniętą przez ok. 10min. Przecedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, wlewać powoli gorącą kawę mieszając trzepaczką. Wlać rum. Kawę rozlać do filiżanek i wrzucić kostki lodu.

Kawa ze spirytusem

Składniki:

  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 kieliszki spirytusu
  • 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mleko zmiksować z kawą i cukrem waniliowym. Wymieszać ze spirytusem i odstawić w chłodne miejsce. Podawać w malutkich kieliszeczkach.

Kawa z koniakiem

Połączenie kawy z koniakiem to mój faworyt.  Zarówno smak jak i zapach wynikający z połączenia tych dwóch składników jest dla mnie czymś wspaniałym. Polecam zwłaszcza na jesienne popołudnia, gdy za oknem szaro i ponuro, a my chcemy poprawić sobie humor.

Składniki:

  • 125ml koniaku
  • drobno mielona kawa
  • czekolada (najlepiej gorzka z zawartością min. 70% kakao)
  • 2-4 goździki
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W rondelku albo garnuszku podgrzej koniak z goździkami i cynamonem. Zaparz kawę, a następnie połącz wszystkie składniki. Całość przecedź przez sitko i przelej do filiżanek. Doskonałym dodatkiem do kawy będzie kawałek gorzkiej czekolady.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl