Specyficzny smak, gęstość i aromat kawy powodują, że nie każdy dodatek dobrze się z nią komponuje. Ale dodatek w postaci cytryny wydaje się wprost stworzony dla mocnej, czarnej kawy. Ten wysublimowany smak niesie ze sobą prawdziwą przyjemność, nawet dla najbardziej wybrednego podniebienia.
Fot. Chug
Sposobów przyrządzania pysznej, deserowej kawy z cytryną jest mnóstwo. W tym wpisie przytoczę kilka najprostszych.
1. Espresso romano
Fot. sypark.net
Przyrządzamy espresso romano
Typ: mocna mała kawa deserowa
Poziom trudności: niski
Czas przygotowania: 2 minuty
Potrzebne składniki i akcesoria:
- ekspres ciśnieniowy z młynkiem (najlepiej żarnowym)
- drobno mielona kawa (100% arabika, bądź mieszanka z 20% domieszką robusty)
- woda (czysta i wysokiej jakości)
- tamper do ubijania kawy
- stoper lub zegarek do mierzenia czasu (jeśli nie masz ekspresu w pełni automatycznego)
- plasterek cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Tradycyjnie espresso przygotowujemy z ok. 7gr. świeżo zmielonej kawy. Umieszczamy kolbę z kawą w odpowiednim uchwycie ekspresu i…przyciskamy guzik. Proste. Czas ekstrakcji nie powinien być krótszy niż 20 s. i nie dłuższy niż 30s. – warto sprawdzić, na jaki czas zaprogramowany jest Twój ekspres. Jeśli masz ochotę na większą porcję, zaparz podwójne espresso, lub uzupełnij je wodą, tworząc czarną kawę americano.
Objętość pojedynczego espresso nie powinna być większa niż 30 ml. Na wierzchu dobrze przygotowanego espresso powstanie orzechowa pianka – crema – zapewniająca mu oryginalny aromat.
Podajemy espresso romano
Do gotowego espresso wrzucamy plasterek cytryny (bądź sparzonej skórki z cytryny), podajemy cukier. Gotowe. Teraz pokój wypełni intensywny, egzotyczny aromat kawowo-cytrusowy, a Ty możesz zacząć delektować się delikatnym i orzeźwiającym smakiem kawy z cytryną.
2. Kawa mokka z cytryną
Potrzebne składniki i akcesoria:
- mielona kawa, najlepiej specjalna przeznaczona do parzenia w kawiarce
- woda (jak zawsze czysta i wysokiej jakości)
- plasterek cytryny
- szczypta czekolady startej lub w proszku.
Przyrządzamy mokkę z cytryną
Fot. Chiot’s run
Zaparzamy kawę (sprawdź przepis, jak zaparzyć kawę w kawiarce), wlewamy do filiżanki i posypujemy czekoladą. Dla wzmocnienia efektu możesz dodać kawałeczek skórki z cytryny do pojemniczka na kawę, jeszcze przed zamknięciem kawiarki.
Podajemy mokkę cytrynową
Do kawy wrzucamy plasterek cytryny i podajemy z cukrem i ulubionymi dodatkami.
3. Kawa z sokiem z cytryny
Potrzebne składniki i akcesoria:
- dowolnie przyrządzona kawa (pojemność 250 ml)
- sok z połowy cytryny
- cukier lub miód
- opcjonalnie – mleko.
Do kawy, zaparzonej w dowolny sposób – espresso, kawy po turecku, czy rozpuszczalnej, dolewamy sok z połowy cytryny. Świetnie komponuje się ona z miodem, ale jeśli nie lubisz – posłodź ją cukrem.
Czy kawa z cytryną leczy ból głowy?
Wiele razy spotkałam już się z przekonaniem kobiet o przeciwmigrenowych właściwościach kawy z sokiem z cytryny. Trudno mi dyskutować z tą tezą, bo nie jestem lekarzem ani dietetykiem. Niemniej nie chciałabym też zawierzać obiegowym opiniom i generalizować ich.
Choć wielu migrenowców przyznaje, że kawa z cytryną pomaga im pozbyć się migren, specjaliści tłumaczą to w prosty sposób. Kawa naturalnie podnosi ciśnienie krwi, usuwa antyoksydanty, stąd może zniwelować ból głowy, wynikający ze zbyt niskiego ciśnienia krwi w organizmie. Dodatkowo dawka witaminy C neutralizuje jej negatywny wpływ na organizm.
Niestety na prawdziwą, intensywną migrenę, której towarzyszy tzw. aura, prawdopodobnie żadna kawa nie pomoże, bez względu na to, co do niej dodamy (chyba że będą to leki przeciwbólowe, czego jednak nie polecam – wiele popularnych leków na migrenę, dostępnych bez recepty, zawiera już w swoim składzie kofeinę lub kodeinę).
Przeczytaj również porady:

Ależ co to za głoptki? Jeszcze nie słyszałem, żeby parzyć espresso z siedmiu groszy kawy.
Ojej, rzeczywiście. Chodzi oczywiście o gramy. Dziękuję za zwrócenie uwagi, już dodaję kropkę ;).
Wiele razy spotkałam już się z przekonaniem kobiet o przeciwmigrenowych właściwościach kawy z sokiem z cytryny.
vs
Niemniej nie chciałabym też zawierzać niepotwierdzonym opiniom.
???????? Zaprzeczasz sobie
Moja żona spróbowała, za radą przyjaciółki, i jej pomogło. Sam niestety nie stosowałem, ale sama kawa, a piję mocną, nie pomaga.
Nie zaprzeczam sobie – po prostu jako migrenowiec wiem, że bóle głowy to odczucia bardzo subiektywne, migreny miewają różne przyczyny i różny przebieg. Mnie kawa, jakakolwiek, nigdy nie pomaga, ale znam wiele osób, które ratuje. Nie chcę po prostu generalizować i twierdzić, że kawa jest uniwersalnym lekiem na migrenę, bo nie jest.
Nie mogę… nie wiem z jakiego źródła korzystałaś ale tego nie robi się w ten sposób ;/ skórka z cytryny lub pomarańczy umieszczona na spodku lub brzegu filiżanki i tyle. Nie dodaje się żadnego soku ! Kawa to kawa, po to wymyślono espresso żeby nie było zbyt kwaśne, ale z powodu tego że jest lekko gorzkie, je się tę skórkę aby wydobyć słodycz cukrów wydobytych z kawy. Nie po to żeby zakwasić espresso 🙂
rzucam jakieś źródło poczytaj sobie wcześniej zamiast sięgać po jakieś głupoty z youtube http://books.google.pl/books?id=qkkgQr8H7vAC&pg=PA121&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false