A teraz coś dla tych, którzy kochają miodowe klimaty i mają ochotę na mały unik przed kawowymi standardami. Kawa z miodem wchodzi na stół. Jak ją przyrządzić? Banalnie prosto. Zapraszam do zapoznania się z 3 przepisami na łatwą kawę z miodem.
Fot. alsjhc
Przygotowujemy kawę z miodem na 3 sposoby
1. Kawa cappuccino z mlekiem miodowym
Potrzebne składniki i akcesoria:
- napar kawowy (espresso lub mokka)
- 100 ml mleka
- 1-1,5 łyżeczki ciekłego, niescukrzonego miodu (dowolnego gatunku)
- duża filiżanka do kawy
- urządzenie do zaparzania kawy (ekspres ciśnieniowy, kawiarka)
Przygotowanie:
Przygotowujemy espresso lub mokkę. W międzyczasie spieniamy mleko z dodatkiem 1-1,5 łyżeczki miodu. Do takiej kompozycji nadaje się najlepiej biały, kremowy miód, który dzięki specjalnej mechanicznej obróbce jest zawsze ciekły. Kiedy mleko jest spienione, dalej możemy postępować tak, jak w przypadku gdy robimy cappuccino – nakładamy piankę na espresso, do filiżanki. Kawy nie słodzimy – efekt końcowy jest bardzo ciekawy, spróbujcie… I gotowe.
Fot. mutednarayan
2. Cafe latte z miodem
Potrzebne składniki i akcesoria:
- napar kawowy (espresso lub mokka)
- 200 ml mleka (zobacz: spienianie mleka do kawy)
- 1 łyżeczka ciekłego, niescukrzonego miodu (dowolnego gatunku)
- opcjonalnie: odrobina syropu smakowego
- duża szklanka do cafe latte
- urządzenie do zaparzania kawy (ekspres ciśnieniowy, kawiarka).
Przygotowanie:
Przy miodowym latte postępujemy identycznie jak w przypadku cafe latte w wersji z syropem. Z tą różnicą, że jeszcze przed nalaniem mleka i kawy, na dno szklanki nakładamy łyżeczkę miodu. Dla lepszego efektu wizualnego, ścianki szklanki możemy od wewnątrz udekorować ciemnym syropem – czekoladowym, orzechowym lub wiśniowym. Wlewamy mleko, dodajemy kawę i otrzymujemy miodowe cafe latte, jak się patrzy :).
3. Americano z miodem
Fot. pioilo
Czarna kawa słodzona miodem to idealna alternatywa dla tradycyjnej, czarnej kawy. Przepis jest arcy prosty.
Potrzebne składniki i akcesoria:
- napar kawowy (espresso lub mokka)
- 1 łyżeczka ciekłego, niescukrzonego miodu (dowolnego gatunku)
- kubek 🙂
- urządzenie do zaparzania kawy (ekspres ciśnieniowy, kawiarka).
Przygotowanie
Po prostu przyrządź czarną kawę w swój ulubiony sposób. Następnie zamiast cukrem, posłodź ją łyżeczką miodu. Do smaku możesz również dodać odrobinę cynamonu. Smacznego!
Sprawdź również inne sposoby na słodzenie kawy oraz przepis na kawę imbirową.

Witam, chciałaby, potwierdzić że kawa z miodem smakuje wybornie, zwłaszcza teraz w chłodne zimowe poranki – mam tylko jedną prośbę do autora przepisów: bardzo proszę o zmienianie nazwy miód scukrzony na mód skrystalizowany – prawdziwy miód nie zawiera sacharozy natomiast ulega naturalnej krystalizacji.