Smukła, elegancka cafe latte macchiato jest właściwie przeciwieństwem swojej małej kuzynki – czarnego espresso macchiato, upstrzonego mleczną pianką. Latte macchiato to łagodny, mleczny napój z dużą ilością pianki, wzmocniony jedynie odrobiną kawy espresso (lub mokki). Zobacz, jak przygotowuje się prawdziwe włoskie latte macchiato. Zapraszam.
Fot. Lara604
Przyrządzamy latte macchiato
Typ: kawa mleczna
Czas przygotowania: 5-7 minut
Poziom trudności: wysoki dla początkującego, ale z każdym razem jest tylko łatwiej…
Potrzebne składniki i akcesoria:
- świeżo zaparzone espresso lub mokka
- 200-220 ml mleka
- wysoka szklanka (średnio o pojemności 220-250 ml) z długą łyżeczką, słomka lub mieszadełko
- ekspres lub kawiarka, dzbanuszek ze spieniaczem (jeśli nie masz ekspresu ciśnieniowego)
- dodatki (ewentualnie): cynamon, wiórki czekoladowe, karmel, syropy smakowe.
Przygotowanie
W latte macchiato główną rolę gra spienione mleko, więc od niego zaczynamy. Spień mleko (jeśli nigdy tego nie robiłeś, zobacz poradnik: spienianie mleka do kawy). Pamiętaj, mleko musi być podgrzane, ale nie zagotowane – optymalna temperatura to 60 stopni C. Następnie zaparz kawę – jeśli masz ekspres ciśnieniowy, przygotuj espresso (zobacz, jak przyrządzić espresso), jeśli nie – przygotuj napar w kawiarce (zobacz, jak zaparzyć mokkę).
Większą część spienionego mleka przelej do szklanki (w dzbanuszku zostaw odrobinę mlecznej pianki), chwilę odczekujemy, aż mleko się wyważy – lżejsza warstwa, piankowa uniesie się do góry. Teraz, ostrożnie i powoli, cieniutkim strumyczkiem wprowadzanym z góry, do centralnej części szklanki wlewaj espresso. Kawa powinna osiąść równo na środkowym poziomie, tworząc charakterystyczny, orzechowobrązowy pas. Jest ona bowiem lżejsza od gorącego mleka, ale ma większą masę od delikatnej, mlecznej pianki. Gotowe.
Teraz, na wierzch połóż resztę mlecznej pianki, przykrywając dziurkę powstałą po wlewaniu kawy. Możesz również udekorować kawę karmelem, wykorzystując techniki latte art, lub posypać ją wiórkami czekoladowymi i cynamonem.
Fot. Lara604
Poradnik wideo – przyrządzanie latte macchiato
Wersja z syropem smakowym
Syrop trzeba dodać do jeszcze pustej szklanki, przed wlaniem do niej mleka. Wówczas utworzy on dodatkową, spodnią warstwę dekoracyjną. Smacznego!
Podajemy latte macchiato
Latte macchiato najlepiej smakuje z kruchymi ciasteczkami, tak też podaje się je oryginalnie we Włoszech. Ale przecież jesteśmy w Polsce – zawsze można zaszaleć…

Czym różni się
zwykłe cafe latte ( http://www.kawatopodstawa.pl/2011/04/jak-zrobic-caffe-latte/ )
od
Latte Macchiato ( http://www.kawatopodstawa.pl/2012/01/jak-zrobic-latte-macchiato/ )
? 🙂