W długie jesienne i zimowe wieczory nic tak nie poprawia nastroju jak gęsta, aromatyczna, gorąca kawa z czekoladą. Zastanawiasz się jak ją przyrządzić? To proste: potrzebna Ci kawa i czekolada, kilka dodatków i szczypta inwencji… Zapoznaj się z moim przepisem na kawę czekoladową. Zapraszam.
Fot. samthor
Przygotowujemy kawę czekoladową
Typ: kawa smakowa, deserowa
Poziom trudności: niski
Czas przygotowania: 10 minut
Potrzebne składniki i akcesoria – porcja dla dwóch osób:
- świeżo zaparzona czarna kawa (może być mokka z kawiarki, espresso lub podwójne espresso – tradycyjnie odradzam kawę rozpuszczalną, chyba że bardzo lubisz);
- 80 – 100 g (czyli ok. 1 tabliczka) czekolady mlecznej lub deserowej (gorzka jest zbyt cierpka), najlepiej bez dodatków i nadzienia;
- ewentualnie możesz użyć dobrej jakości czystej czekolady w proszku (3-4 łyżeczki) – w tym wypadku rozpuść ją wcześniej w niewielkiej ilości wody;
- 200 ml chłodnego mleka;
- plasterek pomarańczy;
- szczypta cynamonu (lub kawałek laski cynamonu) albo laska wanilii;
- garnuszek lub tygielek;
- 2 filiżanki lub kubki do kawy.
Przyrządzanie:
100 ml (połowę porcji) mleka podgrzewaj na małym ogniu w średniej wielkości garnuszku lub tygielku. Łamiąc czekoladę, rozpuszczaj ją po jednym kawałku w gorącym mleku. Jeśli używasz rozpuszczonej czekolady w proszku, przelej ją wolno do mleka i mieszaj. Kiedy mieszanka jest jednolita, bez grudek i odpowiednio ciepła (poznasz to po unoszącym się intensywnym aromacie), możesz ją zdjąć z ognia.
Spień mleko w ekspresie ciśnieniowym lub spieniaczem. Świeżo zaparzoną czarną kawę przelej do kubków, dopełnij ją gorącym mlekiem z czekoladą. Następnie nałóż spienione mleko i udekoruj dzieło plasterkiem pomarańczy i szczyptą cynamonu. Jeśli nie masz dość, możesz posypać kawę również wiórkami czekoladowymi.
Fot. skeddy in NYC
Podajemy kawę czekoladową
Kawę czekoladową traktujemy raczej jak deser sam w sobie, ale jeśli masz ochotę, możesz jako dodatki podać bakalie, ciastka lub owoce.
Smacznego!

[…] przepis na kawę czekoladową […]
Bardzo trafny przepis, choć jak dla mnie za dużo czekolady i za mało mleka do rozpuszczenia (a i tak robiłem na mniejszej ilości czekolady). Wychodzi bardziej czekolada z kawą niż kawa z czekoladą, trzeba uważać z cynamonem bo jest bardzo ekspansywny smakowo. No ale w końcu to bardziej deser niż kawa. 🙂
Jeśli ktoś szuka kawy z czekoladą, to spokojnie można dać myślę połowę sugerowanej tu ilości czekolady, 3-4 kosteczki mlecznej i tyle samo gorzkiej, rozpuścić w 100ml mleka i resztę wedle przepisu, ja preferuję do tego podwójne espresso, im bardziej aromatyczne tym lepiej.
Pozdrawiam,