Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Jak zrobić kawę Americano?

Kawę americano najłatwiej opisać poprzez epitety: duża, czarna, aromatyczna, intensywna, ale nie za mocna. Sama nazwa „kawy po amerykańsku”, czy „w stylu amerykańskim”, pochodzi z ojczyzny espresso – Włoch. Najprawdopodobniej dla podkreślenia, że pomysł na „rozwadnianie” idealnie mocnej kawy, nie zrodził  się w głowach Włochów, znawców smaku, ale jest wymysłem przyjezdnych turystów. Americano to bowiem nic innego, jak łagodniejsza wersja espresso. A że zgodnie ze stereotypem Amerykanie lubią rozmiar XXL, również przypisywany im typ kawy jest odpowiednio duży. Zobacz, jak przyrządzić Caffe Americano.

Kawa Americano - sposób przyrządzania

Fot. Lara604

Przyrządzamy kawę Americano

Caffe Americano, jak już wspomniałam, to duża kawa przygotowana na bazie espresso lub podwójnego espresso.

Potrzebne składniki i akcesoria:

Przygotowanie

Kawa americano przyrządzana na bazie espressoFot. The Travelling Bum

Do filiżanki lub kubka wlewamy gorąca wodę i do niej dolewamy espresso (lub podwójne espresso), najlepiej bezpośrednio zaparzone – dokładnie tak jak na powyższym zdjęciu. Jest to uznany przez baristów za najlepszy i jedyny poprawny sposób przygotowania dużej czarnej kawy z ekspresu ciśnieniowego (bądź kawiarki).

Dzięki tej metodzie kawa jest pozbawiona szkodliwych substancji alkaloidów, które powstałyby w trakcie zbyt długiego parzenia espresso. Dlatego pamiętaj: jeśli chcesz przygotować mocne Caffe Americano, przygotuj podwójne espresso, nie przedłużaj nadmiernie procesu zaparzania, a unikniesz negatywnych skutków ubocznych.

Podajemy kawę Americano

Kawa może być serwowana samodzielnie, bądź z dodatkiem syropu smakowego lub z odrobiną mleka. Desery do takiej kawy? Wszystko, co lubisz, jest dozwolone :).

Zobacz poradnik wideo pt. „Jak przyrządzić Caffe Americano”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 odpowiedzi do wpisu: Jak zrobić kawę Americano?

  1. [...] Tradycyjnie espresso przygotowujemy z ok. 7gr. świeżo zmielonej kawy. Umieszczamy kolbę z kawą w odpowiednim uchwycie ekspresu i…przyciskamy guzik. Proste. Czas ekstrakcji nie powinien być krótszy niż 20 s. i nie dłuższy niż 30s. – warto sprawdzić, na jaki czas zaprogramowany jest Twój ekspres. Jeśli masz ochotę na większą porcję, zaparz podwójne espresso, lub uzupełnij  je wodą, tworząc czarną kawę americano. [...]

  2. [...] wszystkim określcie, jaką kawę robicie najczęściej: espresso, americano, czy kawy mleczne. Dodatki automatycznie spieniające do ekspresów automatycznych, tzw. mleczne [...]

  3. Qbus pisze:

    Americano – proste w przyrządzeniu i wyśmienite w smaku ;)

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie