Kawę americano najłatwiej opisać poprzez epitety: duża, czarna, aromatyczna, intensywna, ale nie za mocna. Sama nazwa „kawy po amerykańsku”, czy „w stylu amerykańskim”, pochodzi z ojczyzny espresso – Włoch. Najprawdopodobniej dla podkreślenia, że pomysł na „rozwadnianie” idealnie mocnej kawy, nie zrodził się w głowach Włochów, znawców smaku, ale jest wymysłem przyjezdnych turystów. Americano to bowiem nic innego, jak łagodniejsza wersja espresso. A że zgodnie ze stereotypem Amerykanie lubią rozmiar XXL, również przypisywany im typ kawy jest odpowiednio duży. Zobacz, jak przyrządzić Caffe Americano.
Przyrządzamy kawę Americano
Caffe Americano, jak już wspomniałam, to duża kawa przygotowana na bazie espresso lub podwójnego espresso.
Potrzebne składniki i akcesoria:
- świeży napar espresso – zobacz jak przyrządzić espresso (kawę możesz zrobić w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce)
- duży kubek do kawy lub filiżanka
- gorąca woda
- cukier do smaku
- opcjonalnie: syrop smakowy (wiem z doświadczenia, że Americano np. z syropem orzechowym jest boskie) lub mleko.
Przygotowanie
Fot. The Travelling Bum
Do filiżanki lub kubka wlewamy gorąca wodę i do niej dolewamy espresso (lub podwójne espresso), najlepiej bezpośrednio zaparzone – dokładnie tak jak na powyższym zdjęciu. Jest to uznany przez baristów za najlepszy i jedyny poprawny sposób przygotowania dużej czarnej kawy z ekspresu ciśnieniowego (bądź kawiarki).
Dzięki tej metodzie kawa jest pozbawiona szkodliwych substancji alkaloidów, które powstałyby w trakcie zbyt długiego parzenia espresso. Dlatego pamiętaj: jeśli chcesz przygotować mocne Caffe Americano, przygotuj podwójne espresso, nie przedłużaj nadmiernie procesu zaparzania, a unikniesz negatywnych skutków ubocznych.
Podajemy kawę Americano
Kawa może być serwowana samodzielnie, bądź z dodatkiem syropu smakowego lub z odrobiną mleka. Desery do takiej kawy? Wszystko, co lubisz, jest dozwolone :).
Zobacz poradnik wideo pt. „Jak przyrządzić Caffe Americano”.

[…] Tradycyjnie espresso przygotowujemy z ok. 7gr. świeżo zmielonej kawy. Umieszczamy kolbę z kawą w odpowiednim uchwycie ekspresu i…przyciskamy guzik. Proste. Czas ekstrakcji nie powinien być krótszy niż 20 s. i nie dłuższy niż 30s. – warto sprawdzić, na jaki czas zaprogramowany jest Twój ekspres. Jeśli masz ochotę na większą porcję, zaparz podwójne espresso, lub uzupełnij je wodą, tworząc czarną kawę americano. […]
[…] wszystkim określcie, jaką kawę robicie najczęściej: espresso, americano, czy kawy mleczne. Dodatki automatycznie spieniające do ekspresów automatycznych, tzw. mleczne […]
Americano – proste w przyrządzeniu i wyśmienite w smaku 😉
Goście w naszej kawiarni najczęściej zamawiają latte, potem cappuccino a na końcu americano.
Odwiedziłem tę stronę dla potwierdzenia swojej wiedzy, że americano jest generalnie kawą czarną do której można dodać mleko. Ponieważ usłyszałem dzisiaj, że amerykanie nie piją czarnej kawy:)
Pozdrawiam.