Espresso Macchiato to mała mocna kawa z dodatkiem odrobiny spienionego mleka. Wydawałoby się, że przyrządzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym jest dziecinnie proste – naciskamy guzik i gotowe. To prawda, ale nie do końca. Nie każdy ma do dyspozycji najnowocześniejszy, inteligentny ekspres do kawy, który zrobi wszystko sam. Co niektórzy amatorzy kawy dysponują jedynie kawiarką i spieniaczem do mleka. Dlatego, aby zrobić dobrą włoską kawę, taką jak espresso macchiato, trzeba znać proporcje. A te nie są trudne do zapamiętania.
Przyrządzamy espresso macchiato
Typ: espresso
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 5 minut
Potrzebne składniki i akcesoria
- świeżo zaparzone espresso lub podwójne espresso
- mleko do spienienia (najlepiej spienia się mleko o zawartości tłuszczu 2-3,2%)
- filiżanka do espresso (lub większa).
Przygotowanie
Zaparzamy espresso lub podwójne espresso – przeczytaj poradnik:
Następnie spieniamy mleko. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, zapoznaj się z tym poradnikiem: Spienianie mleka do kawy. Na gotowe espresso nakładamy delikatnie łyżeczką spienione mleko. Bariści zalecają, by ilość mleka i kawy mieściła się w proporcji 1:1. Ważne: mleka nie dolewamy, a jedynie nakładamy piankę. W espresso macchiato kawa ma pozostać czarna.
Ten krótki filmik pokaże Wam, jak dodawać mleko, aby uzyskać espresso macchiato:
Podajemy espresso macchiato
Fot. WordRidden
Espresso macchiato tradycyjnie podaje się w małych filiżankach, wraz z kruchym ciasteczkiem. Ale odrobina finezji nie zaszkodzi. Możesz równie dobrze podać tę kawę w dużej filiżance np. z grubego szkła – efekt będzie interesujący…
Zobacz koniecznie poradnik: jak zrobić latte macchiato, czyli przeciwieństwo espresso macchiato.

[…] cafe latte macchiato jest właściwie przeciwieństwem swojej małej kuzynki – czarnego espresso macchiato, upstrzonego mleczną pianką. Latte macchiato to łagodny, mleczny napój z dużą ilością […]
[…] Przeczytaj przepis na espresso macchiato. […]
Cześć,
wczoraj wróciłem z Rzymu z paczuszką mojej ulubionej kawy Machiavelli Caffe Roma a tu niespodzianka!!! Kawa Machiavelli jest już w Polsce. Dokładnie w Łodzi. A miałem pomysł, żeby ją sprowadzać do Polski bo jest to świetna kawa.
Hey, ja mam inne wyobrażenie caffe macchiato. Bywam w powodów zawodowych bardzo często we Florencji i tam nawewasz spienione mleko do espresso. Zatem sama kawa nie pozostaje czarna. Ale w Rzym to całkiem inny świat.