Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Jak zrobić kawówkę? Najlepsze przepisy na likier kawowy

Likier kawowy to doskonały, rozgrzewający i aromatyczny trunek  na długie zimowe wieczory, a także świetny dodatek do deserów, lodów, ciast i oczywiście…kawy. Sposobów na przygotowanie popularnej kawówki jest tyle, ilu amatorów kawowego smaku. W tym miejscu chcę Wam przedstawić kilka wybranych i sprawdzonych przepisów na niepowtarzalny likier kawowy własnej roboty. Zapraszam.

kawówka domowej robotyFot. JuditK

1. Mocny i aromatyczny likier kawowy

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • 1/4 kg miodu
  • 1/4 laski wanilii
  • 3 goździki
  • mały kawałek laski cynamonu
  • ususzona skórka z całej cytryny i/lub pomarańczy (bez białego miąższu)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 szklanki świeżo zaparzonej mocnej kawy mielonej
  • 1/2 l spirytusu
  • naczynie do przechowywania trunku.

Sposób przyrządzania:

Kawę najlepiej zagotować, tak jak do kawy po turecku lub kawy po grecku. Dobrze jest nawet kilka razy doprowadzić ją do wrzenia, by osiągnąć naprawdę silną esencję. Następnie odcedzamy napar z fusów i dodajemy pozostałe składniki – oprócz spirytusu! Zagotowujemy wszystko razem, po czym ściągamy napar z ognia. Po chwilowym lekkim przestudzeniu, ciągle mieszając, dodajemy spirytus. Ewentualnie można jeszcze raz – ale ostrożnie – zagotować napój.

Tę kawówkę można podawać na gorąco lub po ostudzeniu przelać go specjalnego naczynia, karafki bądź butelki i odstawić na tydzień, następnie przefiltrować. Jeśli uda Ci się odczekać jeszcze kolejny tydzień, kawówka będzie wprost idealna! Ale uwaga – jest mocna, w każdym tego słowa znaczeniu.

2. Prosta kawówka domowym sposobem

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 2 szklanki wody
  • garść kawy ziarnistej (około 100 ziarenek)
  • szklana butla/karafka
  • watka, gaza lub wacik kosmetyczny.

Sposób przyrządzenia:

Cukier rozpuszczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Gdy syrop ostygnie, dolewamy spirytus. Ziarenka kawy wsypujemy do butelki, zalewamy wodą z cukrem i spirytusem, wstawiamy do zacienionego miejsca i… czekamy. Co kilka dni potrząsamy butelką i czekamy do momentu, kiedy wszystkie ziarenka kawy opadną na dno –  to sygnał, że kawówka jest gotowa. Wówczas likier przelewamy przez wacik lub gazę, by odsączyć drobinki kawowych ziaren i możemy delektować się jej niezwykłym smakiem. Jest to przepis na wersję „light” likieru kawowego. Jeżeli według Ciebie trunek jest za słodki lub za słaby,  możesz dodać czystej wódki.

3. Kawówka z kawą zbożową

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki rozpuszczalnej kawy zbożowej
  • 1/2 startej laski wanilii (bądź 1 cukier waniliowy)
  • 1 szklanka wódki lub 1/2 szklanki spirytusu
  • butla/karafka do przechowywania.

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie składniki – oprócz alkoholu – razem zagotowujemy. Odstawiamy napar z ognia, wlewamy powoli alkohol i mieszamy. Następnie rozlewamy do butelek. To wszystko. Likier ma przyjemny, zbożowy aromat i łagodny, mleczny smak.

Podajemy kawówkę

Jak serwować likier kawowy? Oto przykładLikier kawowy jest dobry w każdej postaci: jako dodatek do gorących napojów, ciast i deserów, czy jako deser sam w sobie. Prawdziwi koneserzy, doceniający szlachetny smak dobrej kawy wiedzą, że nie potrzebuje on żadnych dodatkowych ozdobników. Gorący, czy podany na kruszonym lodzie likier kawowy to raj dla podniebienia.

Szukasz innych inspiracji kawowych napojów alkoholowych lub aromatycznych kaw? Przeczytaj koniecznie:


 

Fot. [puamelia]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 odpowiedzi do wpisu: Jak zrobić kawówkę? Najlepsze przepisy na likier kawowy

  1. winola pisze:

    Ile należy wziąć kawy mielonej w pierwszym przepisie?

    • Kama pisze:

      W 1. przepisie kawówkę robi się na bazie 2 szklanek mocnego naparu z kawy mielonej. Na 1 szklankę będzie to więc 7-14 gr. (odpowiedniki espresso i podwójnego espresso), w zależności od tego, jaką intensywność chce się uzyskać

  2. dzony350 pisze:

    butelkę zakrecamy czy nie

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie