Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Jak Zrobić Kawę po grecku?

Właściwie kawę po grecku przyrządza się niemal identycznie, jak kawę po turecku. Te dwa rodzaje różni chyba tylko nazwa oraz fakt, że kawa po grecku występuje w kilku wariantach, w zależności od mocy przyrządzonego naparu.

kawa po greckuFot. iriskh

Przygotowujemy kawę po grecku

Typ: kawa czarna, gotowana, mocna

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: 10 minut.

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • kawa drobno mielona
  • woda
  • cukier
  • specjalny tygielek, zwany briki.

Sposoby przyrządzania i rodzaje kawy po grecku:

  • Sketos – mocna kawa bez cukru
  • Metrios – średnio mocna kawa z jedną łyżeczką cukru
  • Glykis/ vari glykis – słodka kawa
  • Glykis vrastos – słodka, gotowana kilkakrotnie.

Sposób przyrządzenia kawy po grecku:

Do briki nalewamy ilość wody niezbędną dla przyrządzenia odpowiedniej ilości kawy. Proporcje kawy są dość proste: wsypujemy po jednej łyżeczce kawy na filiżankę oraz odpowiednią ilość cukru. Stawiamy briki na palniku o średniej temperaturze, mieszamy napar aż do rozpuszczenia zawartego w nim cukru, doprowadzamy powoli do wrzenia. W momencie gdy kawowa pianka się podnosi i wychodzi z szyjki briki, ściągamy naczynie na minutę z ognia, na bok.

Gotową kawę rozlewamy do filiżanek, serwujemy ze szklaneczką zimnej wody. Kawę po grecku należy pić wolno delektując się, zwyczajowo rozlanej do filiżanek kawy już się nie miesza.

kawa po greckuFot. ks gr

Podajemy kawę po grecku

W tradycji kuchni greckiej kawę podaje się z regionalnymi, kruchymi ciastkami lub słodkim pieczywem drożdżowym. Oczywiście w domowym zaciszu możemy jednak zajadać się ulubionymi słodyczami do kawy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl