Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Kupujemy najlepszy ekspres ciśnieniowy [aktualizacja]

Każdy kto uwielbia kawę z pewnością chciałby się codziennie rano delektować jak najlepszym smakiem i aromatem, a jednocześnie nie tracić zbyt wiele czasu na jej przygotowanie. Z pomocą przychodzi nam ekspres ciśnieniowy. Ceny ekspresów bywają rożne, wahają się od około 100 zł do około 50 000 !!! Rozbieżność cenowa jest niesamowita, podobnie jak  różnorodność parametrów i typów ekspresów ciśnieniowych.

ekspres ciśnieniowyFot. JuditK

7/9/25/25/88-92. Te liczby to miara doskonałości espresso italiano ustalona przez Włoski Instytut Espresso Italiano. Oznacza ona: siedem gramów zmielonej kawy, przez którą pod ciśnieniem 9 barów w ciągu 25 sekund przepuszcza się 25 mililitrów wody o temperaturze 88-92 stopni Celsjusza. Sklepy oferują wiele różnych modeli i rodzajów ekspresów. Jak wybrać ten, który najlepiej będzie spełniać nasze oczekiwania i zrobi nam prawdziwe włoskie espresso? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym wpisie.

Ręczny, automatyczny czy półautomatyczny?

Rodzaj ekspresu wiąże się bezpośrednio z jakością parzonej kawy. To, że mamy najlepszą mieszankę, najlepszy młynek i najlepszej jakości wodę, nie oznacza ze nasz ekspres nie wpłynie na jakość naparu. Wręcz przeciwnie.

Ekspres ręczny, czyli profesjonalny będzie od nas wymagał umiejętności baristy. Łyżki, w jakie jest wyposażony, czyli porta-filtry, muszą być świetnej jakości. Do nich wsypujemy mieszankę i ugniatamy tamperem. Słowo ugniatamy może źle się kojarzyć. Są odpowiednie normy nacisku tampera na kawę w porta-filtrze i wynoszą 15-20 kg. Jeżeli ubijemy za mocno, espresso wyjdzie spalone, jeśli za słabo – rozwodnione. Ustawienie czasu parzenia i ilości wody też ma znaczenie. Idealnym czasem parzenia espresso jest  25 s ± 2,5 s. Decydując się na taki ekspres, musimy być świadomi swoich umiejętności lub przygotować się na naukę i wielką przygodę:)

Oczywiście łatwiejsze w obsłudze są ekspresy automatyczne. W ich przypadku nasz udział przy parzeniu kawy ogranicza się już tylko do uzupełniania zbiorników z wodą i kawą oraz wyboru liczby filiżanek. Ekspres sam zmieli ziarna, odmierzy stosowną porcję kawy i zaparzy. Nie musimy się też kłopotać każdorazowym usuwaniem fusów. Są one gromadzone w specjalnym zbiorniku, który tylko co pewien czas należy opróżnić i opłukać wodą.

Młynek

Wspomnieliśmy już o młynku – warto powiedzieć o nim więcej. Najlepsze do kawy są młynki żarnowe. Drugie istotne kryterium, które musimy wziąć pod uwagę, wybierając ekspres mlący to regulacja. Jeśli młynek jest w nią wyposażony, możemy uznać ekspres za wart zakupu, jeśli nie ma, lepiej się zastanowić. Z młynkami, które mielą zbyt drobno wiąże się channelling – negatywne zjawisko, które psuje kawę. Nie każdy gatunek kawy miele się bowiem tak samo. W zależności od wielkości ziaren i stopnia palenia do przyrządzenia idealnego espresso potrzebna jest inna miałkość. Dobór odpowiedniego stopnia to kwestia wprawy, czasu i zabawy regulacją. Jak się zmiele za grubo, woda nie przeciska się równomiernie przez kawę, tworząc napar z cremą o gładkiej konsystencji i jednolitym kolorze, ale ucieka kanalikami wprost do filiżanki, tworząc ciemną ciecz bez aromatu. To jest, mówiąc krótko, channelling – zmora baristów. Jeśli się zmiele za drobno, napar będzie słaby. Kwestia wprawy. Więcej o młynkach we wpisie młynki do kawy.

Ekspres, a mleczna pianka

Cappucinatore - ekspres do kawy

Dla fanów cafe latte i cappuccino najważniejszym elementem ekspresu ciśnieniowego będzie system spieniania i podgrzewania mleka, w jaki wyposażone będzie ich urządzenie. Aby ekspres umożliwiał wytworzenie gorącej mlecznej pianki, może być on po prostu wyposażony w zwykłą dyszę, którą należy umieścić w dzbanuszku z mlekiem. Jeżeli natomiast szukamy czegoś lepszego powinniśmy zastanowić się nad ekspresem z systemem cappucinatore. Jego działanie polega na tym, że do pojemnika z mlekiem (kartonu, kubka) wkładamy specjalny wężyk, a filiżankę podstawiamy pod dyszę, z której wylewa się spienione mleko. W sprzedaży są dostępne także ekspresy z wbudowanym pojemnikiem na mleko, co oznacza, że jedyne, co musimy zrobić by uzyskać cappuccino, to nalać do niego mleka.

Dla mnie osobiście najlepiej sprawdza się dysza do ręcznego spieniania, która zapewnia kontrolę nad całym procesem. Posiada jedną bądź trzy dziurki przez którą leci para wodna pod dużym ciśnieniem, które sami powinniśmy się nauczyć regulować i spienia mleko. Spienianie mleka to także sztuka, którą musimy posiąść, by nasza kawa była wyśmienita. Mleko należy podgrzewać do odpowiedniej temperatury ok 60-70 stopni (C) i równocześnie spieniać.

Najlepszy efekt daje stworzenie lekkiego wiru podczas spieniania. Można to osiągnąć poprzez specjalne manewrowanie kubkiem. Na początek można nawet wyposażyć się w kubek ze specjalnym termometrem, dzięki któremu będziemy kontrolować sytuację (później nabierzemy wprawy i wyczujemy idealną temperaturę). Zobacz, jak spienić mleko do kawy.

Po spienieniu mleka należy pozbyć się pęcherzyków powietrza, uderzając dnem kubka o blat. Teraz następuje tzw. polerowanie, czyli zataczamy kubkiem małe kółeczka na blacie i obserwujemy co dzieje się z pianka. Jeśli widzimy pęcherzyki, uderzamy ponownie o blat i dalej robimy kółka. Gdy pianka ma lekki połysk, możemy uznać ze mleko jest już gotowe. Niektóre ekspresy automatyczne nie mają dyszy i same spieniają mleko.

Jak wybrać dobry ekspres automatyczny?

Jeśli wizja skomplikowanych działań manualnych przy dość drogim sprzęcie, jakim jest ekspres ręczny, Was przeraża, lepiej zdecydujcie się na automat. Jak wybrać najlepszy?

Przede wszystkim określcie, jaką kawę robicie najczęściej: espresso, americano, czy kawy mleczne. Dodatki automatycznie spieniające do ekspresów automatycznych, tzw. mleczne wyspy, czy cappuccinatore ułatwiają robienie kaw mlecznych, ale też podnoszą cenę ekspresu.

Tańszy, ale bardziej wymagający wariant automatyczny to ekspres z  panarello, nasadką do przygotowania piany. Najtańszą alternatywą są natomiast genialne i proste kawiarki spieniające, specjalne do cappuccino.

Ekspres automatyczny składa się z trzech głównych części:

  • bojlera z grzałką i pompą,
  • grupy, czyli zaparzacza,
  • młynka.

Młynek może być metalowy (głośniejszy) lub ceramiczny (trwalszy i cichszy). Najważniejszy w ekspresie jest natomiast moduł zaparzacza, zbudowanego z wysokiej jakości plastiku i odpornych, metalowych sitek: tu wpada zmielona kawa, ubijana i parzona. Najważniejsze, aby te części można było wyjąć i oczyścić, w przeciwnym razie będzie trzeba często odwiedzać serwis.

Kolejna kluczowa kwestia – pompa, która tłoczy wodę do zaparzacza. Powinna ona na styku z kawą wytworzyć ciśnienie 9,5 barów. Dlatego też jej wyjściowe ciśnienie – 15 czy 19 barów – nie ma większego znaczenia.

Diabeł tkwi w szczegółach, czyli jeszcze kilka drobiazgów

kupujemy ekspres ciśnieniowy

Przy wyborze ekspresu powinniśmy pamiętać jeszcze o kilku ważnych parametrach. Po pierwsze, należy wcześniej przemyśleć, gdzie chcemy urządzenie postawić i wybrać taki, którego rozmiary będą nam najbardziej odpowiadały. Bardzo przydatna może się okazać wbudowana płyta podgrzewająca, pozwalająca na ogrzanie filiżanek, czy filtr wody. Jeżeli nie wszyscy domownicy lubią pić kawę z filiżanek i wolą kubki, potrzebna może się okazać funkcja pozwalająca regulować wysokość dysz, z których wypływa kawa. Nie bez znaczenia jest również moc urządzenia. Im więcej watów, tym szybciej urządzenie się nagrzewa i staje się gotowe do pracy.

Przed dokonaniem zakupu warto po prostu policzyć, ile osób pije w naszym domu kawę, jaki rodzaj kawy będziemy chcieli

(fot. tacker)

przygotowywać i jak często serwujemy kawę większej grupie gości. Kiedy już odpowiemy sobie na te pytania będziemy już wiedzieli, w jakie funkcje powinien być wyposażony nasz ekspres.

Użytkowanie ekspresu

Do parzenia kawy powinno się używać wyłącznie miękkiej wody,  pod żadnym pozorem nie mineralnej (nie tylko ze względu na smak kawy – minerały są twarde i osadzają się na częściach). Wbudowane w wielu nowszych modelach ekspresów filtry pozwolą na uzyskanie smacznej kawy nawet z kranówki. Twarda woda to gorszy smak (kamienia), konieczność częstego odkamieniania i czyszczenia (a odkamienianie w serwisie może kosztować kilkaset złotych). Najlepiej wraz z ekspresem zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący do wody. Ważne: jak przekonują eksperci, wylewka gorącej wody ma służyć do przedłużania espresso lub podgrzania filiżanki, a nie do parzenia herbaty.

Porównanie ekspresów do kawy

Zainteresowanych kupieniem doskonałego domowego ekspresu i dysponujących większym budżetem na ten cel, odsyłam do tego artykułu na Logo24: test ekspresów do kawy (przeprowadzony przez redaktorów pod okiem ekspertów).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 odpowiedzi do wpisu: Kupujemy najlepszy ekspres ciśnieniowy [aktualizacja]

  1. fala pisze:

    Mam i mogę polecić:http://agd-promocje.pl/ekspresy-do-kawy/saeco-xsmall-hd8743/ – nie zajmuje połowy kuchni, a sprawdza się świetnie.

  2. Greg pisze:

    Czy autor nie zdaje sobie sprawy ile wyrządza krzywdy Kowalskiemu publikując takie bzdury? Może jeszcze napiszcie, że Lavazza i Tchibo to dobra kawa?

    Dlaczego sugerujecie, że automaty są np:
    1. Sporo droższe?
    Mnóstwo semi do domu kosztuje o wiele więcej niż jakikolwiek domowy ekspres automatyczny. I żadna szanująca się firma nie produje „łyżki” z guzikiem do usuwania fusów?!. Ta „łyzka” nazywa się portafilter i jest podstawa do zrobienia, na stabilnym temperaturowo sprzęcie, prawidłowego espresso. Napiszcie łaskawie, że są normu INEI których większośc automatów nie ma szans spełnić (że tracą temperaturę, są awaryjne, wymagają mnóstwa czyszczenia), a nie rozpisujecie się o szaszetkach które z prawdziwym espresso nie mają nic wspólnego.
    2.Nie ma zadnego „lepszego systemu” spieniania mleka. A pisanie o caustratatore-sratore to nadużycie i niewiedza. Najlepsza na świecie jest dysza jedno lub trzy otworowa i poprostu trzeba się nauczyć ją obsługiwać a nie liczyć, że gumowate wynalazki nas zastąpią.
    3. „Im więcej watów, tym szybciej urządzenie się nagrzewa i staje się gotowe do pracy” bzdura! Ekspres z bojlerem np. 300 mililitrów i mocy suszarki nagrzeje się kilka godzin wcześniej niż gastro z trzema grupami potrzebujące trzeciej fazy. Ludzie kto Wam pozwala pisać dla szerszej publiczności?
    4. Najwyższym kunsztem i klasą w parzeniu kawy na swiecie uznaje się, w kolejności:

    1. Ekspres ciśnieniowy
    2. Kafetierka
    3. French Press
    4. Aero Press
    5. Dripp
    6. Tygielek (Po Turecku)
    7. Ekspres automatyczny
    8. Kapsułkowce, szaszetkowce i inne wynalazki dla mas.
    9. Zaparzanie „gruntowe”, tzn. zalewanie w szklance i (chryste) zostawianie w niej kawy.

    I tyle w temacie. I niech mod tego nie usówa, bo każdy z minimalnym pojęciem po przeczytaniu tego „artykułu” zabija Was śmiechem.
    To sprostowanie pomoże.

    • Kama pisze:

      @Greg: dziękuję za Twoje uwagi i informacje. Wpis rzeczywiście został stworzony przez osobę jeszcze nie znającą tematu, ale już jest aktualizowany i poprawiony. Ten blog jest stroną hobbystyczną, tworzoną przez amatorów kawy, nie takich ekspertów jak Ty. Osoba, która napisała ten artykuł nie odrobiła zadania domowego, fakt. Dlatego już tu nie pisze. Niepotrzebnie się jednak unosisz – pomyłki się zdarzają i na szczęście – da się je naprawić. Komentuj, nie hejtuj.
      PS. „Usuwa” pisze się przez u, a Chrystusa wypadałoby z wielkiej litery napisać…

      Pozdrawiam

  3. Pimpek pisze:

    Pytanie do Grega,
    czy spotkałeś się z ekspresem do kawy,który metodą „zimnej wody”
    usuwa szkodliwe kwasy?
    Z góry dziekuę za odpowiedź.

  4. Artur pisze:

    Postanowiłem obronić kawę Lavazza, o której Greg napisał ironicznie, że jest dobra. Są osoby, do których i ja się zaliczam, które lubią Lavazzę. Może i do najtańszych nie należy, ale wolę kupić droższą kawę, którą wypiję ze smakiem. Moja ulubiona to grand espresso.
    Może dołączą do mnie inni miłośnicy Lavazzy, by wspólnie bronić jej „dobrego imienia”. Pochwalcie się jaką pijecie.

  5. […] to podstawa. Czystość maszyny jest bardzo ważna. Barista powinien regularnie odkamieniać ekspres ciśnieniowy, a także dbać o to by resztki kawy nie pozostawały w grupach ekspresu bądź w portafiltrach. […]

  6. nikola pisze:

    co możecie powiedzieć o takim modelu KRUPS?? http://www.mediaexpert.pl/katalog/ekspresy-cisnieniowe/krups-ea8050,12737.html?kwnazwa=2013.07.15_Korzystaj-podwojnie&kwinfo=LP-139302 Chce go kupic, bo wydaje mi sie bardzo solidny ale szukam dodatkowych opinii

  7. doropaj pisze:

    Nie kupuj tego modelu.Uzytkowałam 2 lata i jest do wyrzucenia.Ma często nieszczelne uszczelki,których wymiana jest droga.Temperatura kawy jest za niska i kiepsko dziala spieniacz do mleka.Ogólnie nie polecam i nigdy go węcej nie kupię

  8. kazio pisze:

    tylko nie Krups to najbardziej awaryjne ekspresy

  9. Ania pisze:

    Dla każdego inny ekspres będzie najlepszy :) Więcej informacji tutaj: http://www.jakiekspres.pl/ekspres-do-latte/ Najwięcej możliwości da nam jednak ekspres wysokociśnieniowy z młynkiem

  10. Magnolia pisze:

    Witajcie.

    Przymierzam się do otwarcia małej kawiarenki, miejsca spotkań, chcę zakupić automatyczny ekspres do kawy, ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia czym się kierować.
    Jeżeli ktoś ma lub pracuje na jakimś godnym polecenia i podzieli się ze mną tą informacją tu lub na priv to będę bardzo wdzięczna.
    Najlepiej aby był z wyświetlaczem LCD aby każdy z pracowników, bez większego problemu potrafił się nim obsłużyć.

    Pozdrawiam

    M.B.
    magnolialebieniec@gmail.com

Skomentuj

© Qantum | Blog Kulinarny |