Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Kawa imbirowa

Ma cudowny aromat, lekko pikantny smak, szereg właściwości zdrowotnych. Imbir bo o nim mowa znany jako podstawa azjatyckiej kuchni i dodatek do piwa czy herbaty. Dzisiaj przedstawiamy gościnny przepis naszej czytelniczki Martuchy na Kawę z dodatkiem Imbiru.

kawa imbirowa

Fot. Scot Nelson

Składniki:

  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml wody
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • bita śmietana
  • szczypta cynamonu

kawa ibirowa

Fot. Wesley Ostvogels

Przepis:

Imbir obieramy, wrzucamy do garnuszka, do którego wlewamy również wodę. Gotujemy. Imbir wyjmujemy z wrzątku i zalewamy nim kawę. Słodzimy napar miodem i dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 odpowiedzi do wpisu: Kawa imbirowa

  1. […] jaki już wcześniej opisywałam na mojej stronie.  (Zobacz kawa z kardamonem, kawa korzenna, kawa imbirowa). Posiadacze urządzeń  tego typu mogą spróbować dodać do zmielonej kawy odrobinę startego […]

  2. Sasanna pisze:

    Zrobiłam wersję odchudzoną, bo w lodówce ani bitej śmietany, ani miodu. Bardzo miłe połączenie intensywnych smaków.

  3. Karol pisze:

    Bardzo dobre i przede wszystkim zdrowe.

  4. hela pisze:

    Ja zaś pije kawę i imbirem, cynamonem i kardamonem.
    Na zimna wode sypie 1/3 łyżeczki cynamonu,na koniec łyżeczki imbiru mielonego, i tylez samo kardamonu mielonego. Gotuje około 5 minut nie mieszając. Nie trzeba cukru i jest dobra i aromatyczna. Polecam

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl