Ma cudowny aromat, lekko pikantny smak, szereg właściwości zdrowotnych. Imbir bo o nim mowa znany jako podstawa azjatyckiej kuchni i dodatek do piwa czy herbaty. Dzisiaj przedstawiamy gościnny przepis naszej czytelniczki Martuchy na Kawę z dodatkiem Imbiru.
Fot. Scot Nelson
Składniki:
- 1 cm korzenia imbiru
- 2- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml wody
- 2-3 łyżeczki miodu
- bita śmietana
- szczypta cynamonu
Fot. Wesley Ostvogels
Przepis:
Imbir obieramy, wrzucamy do garnuszka, do którego wlewamy również wodę. Gotujemy. Imbir wyjmujemy z wrzątku i zalewamy nim kawę. Słodzimy napar miodem i dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.

[…] jaki już wcześniej opisywałam na mojej stronie. (Zobacz kawa z kardamonem, kawa korzenna, kawa imbirowa). Posiadacze urządzeń tego typu mogą spróbować dodać do zmielonej kawy odrobinę startego […]
Zrobiłam wersję odchudzoną, bo w lodówce ani bitej śmietany, ani miodu. Bardzo miłe połączenie intensywnych smaków.
Bardzo dobre i przede wszystkim zdrowe.
Ja zaś pije kawę i imbirem, cynamonem i kardamonem.
Na zimna wode sypie 1/3 łyżeczki cynamonu,na koniec łyżeczki imbiru mielonego, i tylez samo kardamonu mielonego. Gotuje około 5 minut nie mieszając. Nie trzeba cukru i jest dobra i aromatyczna. Polecam