Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Odmiany espresso – co i jak?

Każdy z typów espresso – czy to espresso ristretto, doppio, lungo, czy też con panna – wszystko to modyfikacje kawy, której podstawę stanowi klasyczna mocna, krótka kawa z ekspresu – espresso. Ta zadziorna mała dama z silnym temperamentem i intensywnym smakiem ma wiele twarzy. Oto one…

espresso
Fot. mikepetrucci

Nazwa „espresso” pochodzi z włoskiego (espressivo = wyrazisty). Znaczenie samego przymiotnika espresso odnosi się do bardzo szybkiego (ekspresowego) przygotowania naparu. Podobnie przy określaniu odmian espresso operujemy nie tyle miarami objętości, ale czasu. I tak mamy w nomenklaturze baristycznej rozmaite kawy krótkie, dłuższe, przedłużane… Ale po kolei:

Rodzaje espresso

1. Espresso klasyczne

  • przygotowuje się je z minimum 7gr. świeżo mielonej kawy
  • czas ekstrakcji: 20-30s
  • objętość espresso wynosi maksymalnie 30 ml.

Sprawdź, jak przygotować espresso.

2. Espresso Con Panna

Klasyczne espresso z odrobiną bitej śmietany.

Sprawdź, jak przygotować espresso con panna.

espresso con pannaFot. brookpeterson

3. Espresso Macchiato

Espresso z niewielką ilością (1-2 łyżeczki) spienionego mleka.

Przeczytaj przepis na espresso macchiato.

Sprawdź, jak spienić mleko do kawy.

espresso macchiato z ciastkiemFot. WordRidden

4. Espresso Lungo

Klasyczne espresso, przedłużone dodatkową, niewielką ilością gorącej wody (15-20 ml).

espresso lungoFot. avlxyz

5. Espresso Romano

Klasyczne espresso serwowane z plasterkiem cytryny lub ze skórką cytryny. Ciekawy, orzeźwiający smak i aromat.

espresso romanoFot. sypark.net

6. Espresso Ristretto

Espresso o zmniejszonej objętości (10-20ml), czyli jeszcze krótsze niż klasyczne espresso.

espresso ristrettoFot. nalungaard

7. Espresso Corretto

Typowo włoski smak – klasyczne espresso podane z dodatkiem grappy (ewentualnie rakii, amaretto lub brandy).

espresso corettoFot. allposters.co.uk

8. Espresso Doppio

espresso soppioFot. sxld

Podwójne espresso, przygotowane z podwójnej porcji kawy o podwójnej objętości wody.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 odpowiedzi do wpisu: Odmiany espresso – co i jak?

  1. piotrek pisze:

    Z cytryną? yyy dziwne troche chyba, może sie nie znam 🙂 Fajny blog tak w ogóle

  2. Kofeina pisze:

    Podobno po tygodniu jedzenia lub picia czegoś o nietypowym smaku kubki smakowe się przyzwyczajają i to już nie jest dziwne tylko oswojone:)

  3. […] tej natomiast dowiecie się, jak przyrządzić wszystko – prawdziwe, włoskie espresso w różnych rodzajach, cafe mocha, cappuccino, czy Cafe Breve. Bardziej dokładna infografika dla bardziej […]

  4. dominik pisze:

    Romano jest niezastąpione, gdy na tarasie mocno świeci słońce.

  5. ju pisze:

    Moi znajomi włosi (z Mediolanu) powiedzieli mi kiedyś, że espresso z alkoholem piją ludzie z niższej klasy robotniczej i marginesu oraz 16 latki którym imponuje spożycie czegokolwiek co zawiera alkohol…

  6. […] kremowa, ale też mocna, pobudzająca i niezwykle aromatyczna. Nie bez powodu włosi wynaleźli espresso i każdego dnia zachwycają się jego intensywnym aromatem i głębokim smakiem. Kawa niejedno ma […]

  7. wojtek pisze:

    zawsze myślałem, że słowo espresso pochodzi od ciśnienia (press). No cóż człowiek się uczy całe życie.

  8. Quak pisze:

    A mi się wydaje, że nazwa ‚espresso’ pochodzi od włoskiego epressiva, czyli wyrazisty, bo jakie espresso, jak nie wyraziste?

  9. Al-Mucha pisze:

    „…Nazwa „espresso” pochodzi z włoskiego i odnosi się do bardzo szybkiego (ekspresowego) przygotowania naparu. …..”

    WTF?

    • Kama pisze:

      Nazwa, jak napisałam, wywodzi się od włoskiego „espressivo”, czyli „wyrazisty”, ale słowo „espresso” oznacza także „ekspresowy”. Chyba, że znasz inną etymologię – może się podzielisz? Z WTF dość mało wynika 🙂

  10. Mysza pisze:

    gdyby tak jeszcze niektórzy nauczyli się zamawiać „espresso’ a nie „ekspresso”

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl