Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Jak zrobić kawę po wiedeńsku?

Kawa po wiedeńsku to wytworne dzieło o wyjątkowym smaku. Jak ją przyrządzić dowiesz się z tego artykułu.

kawa po wiedeńsku
Fot. Lachlan Hardy

Przygotowujemy kawę po wiedeńsku

Typ: kawa mleczna, deserowa

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: 5-7 minut

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • 1 łyżeczka czekolady w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml tłustego mleka (3,2%)
  • 200 ml świeżo zaparzonej kawy (kawę można zaparzyć w kawiarce lub


    Dom: Innowacyjny i Energooszczędny 2-litrowy Czajnik Hot Cup Zelmer (587609)
    przyrządzić Americano, czyli przedłużone i rozcieńczone gorącą wodą espresso)
  • 3 łyżki spienionego mleka lub bitej śmietany
  • średniej wielkości naczynie do ubijania mleka
  • blender, mikser lub spieniacz
  • filiżanka o pojemności 250 ml (jak do cappuccino) z podstawką

Przygotowanie

Mleko (chłodne, niespienione) ubijamy razem z czekoladą i cukrem za pomocą ręcznego miksera lub blendera (ręczny spieniacz również się sprawdzi). Masę przekładamy do szerokiej fliżanki i zalewamy gorącym naparem kawowym. Powierzchnię kawy-deseru dekorujemy przygotowanym wcześniej, spienionym mlekiem lub ubitą śmietaną.

Potrzebujesz pomocy? Zobacz, jak spienić mleko do kawy i sprawdź techniki dekorowania kawy.

Podajemy kawę po wiedeńsku

Kawę po wiedeńsku podajemy ze szklanką chłodnej wody.


Fot. pwever

Do kawy po wiedeńsku świetnie pasują kruche ciasteczka, ptysie, ale również owoce, np. truskawki, lub konfitury owocowe.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl