Kawa po wiedeńsku to wytworne dzieło o wyjątkowym smaku. Jak ją przyrządzić dowiesz się z tego artykułu.
Fot. Lachlan Hardy
Przygotowujemy kawę po wiedeńsku
Typ: kawa mleczna, deserowa
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 5-7 minut
Potrzebne składniki i akcesoria:
- 1 łyżeczka czekolady w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml tłustego mleka (3,2%)
- 200 ml świeżo zaparzonej kawy (kawę można zaparzyć w kawiarce lub
przyrządzić Americano, czyli przedłużone i rozcieńczone gorącą wodą espresso) - 3 łyżki spienionego mleka lub bitej śmietany
- średniej wielkości naczynie do ubijania mleka
- blender, mikser lub spieniacz
- filiżanka o pojemności 250 ml (jak do cappuccino) z podstawką
Przygotowanie
Mleko (chłodne, niespienione) ubijamy razem z czekoladą i cukrem za pomocą ręcznego miksera lub blendera (ręczny spieniacz również się sprawdzi). Masę przekładamy do szerokiej fliżanki i zalewamy gorącym naparem kawowym. Powierzchnię kawy-deseru dekorujemy przygotowanym wcześniej, spienionym mlekiem lub ubitą śmietaną.
Potrzebujesz pomocy? Zobacz, jak spienić mleko do kawy i sprawdź techniki dekorowania kawy.
Podajemy kawę po wiedeńsku
Kawę po wiedeńsku podajemy ze szklanką chłodnej wody.
Fot. pwever
Do kawy po wiedeńsku świetnie pasują kruche ciasteczka, ptysie, ale również owoce, np. truskawki, lub konfitury owocowe.
