Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Jak zrobić cappuccino?

Cappucccino to typ kawy, który urósł już chyba do rangi symbolu narodowego Włoch, na równi z pizzą i makaronem. Kawa z pianką zawojowała cały świat i podbiła serca milionów ludzi. Jak przyrządzić sobie puszyste, kremowe cappuccino w domu? Zobacz.

cappuccino
Fot. DeaPeaJay

Przyrządzamy cappuccino

Typ: kawa mleczna, z pianką, włoska

Pojemność: 180 ml (mała) i 200-220 ml (duża)

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: do 5 minut

Potrzebne składniki i akcesoria (na 1 porcję):

  • świeżo zaparzone espresso lub napar z kawy mielonej przyrządzony w kawiarce (rozpuszczalnej nie polecamy)
  • 150 ml mleka – najlepiej tłustego (2% lub 3,2%)
  • spieniacz do mleka i naczynie na mleko
  • filiżanka średniej wielkości z podstawką
  • czekolada, brązowy cukier lub kakao do posypania
Sposób przyrządzenia:

Na początku przygotowujemy sobie filiżankę z podstawką. Następnie spieniamy mleko. Jeżeli jeszcze nie wiesz, jak to zrobić, zapoznaj się z tym krótkim poradnikiem:

Jak spienić mleko do kawy?

Kiedy mamy już przygotowane mleko, zaparzamy espresso. Napar-esencję kawową wlewamy do filiżanki, następnie powoli i ostrożnie dolewamy mleko – tak, by pianka była na powierzchni filiżanki. Jeśli chcesz mieć kawę „z pianą do nieba”, dolej nieco więcej mleka, a poziom pianki sam się podniesie. Na koniec kawę można też posypać czekoladą lub cukrem.

Podajemy cappuccino

cappuccino z duuuuużą pianką
Fot. Flickr

Tradycyjnie serwuje się je w białej, grubej porcelanie, a jako dodatki na stół można podać wszelkie ciasta i słodycze: od szarlotki po kremówki, czekoladę, czy kruche ciasteczka… I gotowe – smacznego!

Na koniec jeszcze krótki film poradnikowy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 odpowiedzi do wpisu: Jak zrobić cappuccino?

  1. […] fanów cafe latte i cappuccino najważniejszym elementem ekspresu ciśnieniowego będzie system spieniania i podgrzewania mleka, w […]

  2. […] przygotowania najlepszej kawy: cafe latte, espresso con panna, cappuccino czy też klasycznej, białej kawy potrzebujemy mlecznej pianki o idealnej konsystencji. Mleczna […]

  3. […] aromat kawy, więc zaeksperymentowałam i postanowiłam zrobić z Lae cappucino (Więcej: jak zrobić cappuccino ). Przyznam, że ten eksperyment był strzałem w dziesiątkę! Uzyskałam łagodny aromat i […]

  4. […] 5 łyżek kawy cappuccino (zobacz: jak zrobić cappuccino) […]

  5. […] Producenci farmaceutyków oferują dziś także kofeinę w postaci tabletek, jako środek mający poprawić sprawność umysłową. Takie zastosowanie jest rezultatem badań naukowych wskazujących, że przyjmowanie kofeiny (w postaci tabletek lub innej) skutkuje zmniejszonym odczuwaniem zmęczenia i podwyższonym stopniem uwagi. Głównymi adresatami tej oferty są studenci intensywnie uczący się podczas sesji, którzy na kubek kawy już nie mogą patrzeć, a także kierowcy kursujący na długich trasach, którzy nie chcą zatrzymywać się co 20 minut, aby skorzystać z toalety (kawa ma silnie moczopędne działanie). Nie wiem jak Wy, ale ja tam jednak wolę filiżankę espresso albo cappuccino. […]

  6. Anka pisze:

    Cześć, marzy mi się właśnie taka „pianka do nieba”, dlatego chciałabym uściślić: zmieniamy proporcje i po prostu dolewamy więcej spienionego mleka(np.200ml)? Czy może autorowi chodziło o to, aby dolać odrobinę zimnego, niespienionego?

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl