Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Jak zaparzyć mokkę w kawiarce?

Czy można napić się porządnej, aromatycznej kawy typu mokka w domu, nie inwestując w ekspres ciśnieniowy? Okazuje się, że tak. Wystarczy mieć kawiarkę czyli inaczej mówiąc zaparzacz ciśnieniowy.

Jak zaparzyc kawę w kawiarce?
Fot. galerialimonka

Kawiarka – co to takiego?

Jest to proste urządzenie przypominające trochę czajnik w zminiaturyzowanej wersji, służące do przygotowania kawy typu mokka. Składa się z trzech części: dolnego zbiorniczka na wodę, lejka z sitkiem oraz górnego zbiorniczka na gotową kawę. Działa w ten sposób, że podgrzana woda z dolnego zbiorniczka zostaje pod wpływem wysokiego ciśnienia wypchnięta do góry. Przechodzi przez sitko i lejek z kawą, powodując, że w górnym naczyniu zbiera się napar.

kawiarka_aluminium
Fot. yerbamarket

Jaką kawiarkę wybrać?

W sklepach dostępne są różne rodzaje takich zaparzaczy. Po pierwsze, kawiarki różnią się rozmiarami i pojemnością. Możemy wybrać urządzenie pozwalające za jednym razem zaparzyć napar wystarczający na jedną, dwie cztery a nawet sześć filiżanek. Po drugie, producenci oferują kawiarki wykonane z dwóch rodzaju tworzywa: stali nierdzewnej i aluminium. Kawiarki wykonane z aluminium są tańsze. Ich wadą jest to, że kawa zostawia na nich czarne ślady, których nie da się wyczyścić. Plamy te mogą również wpływać na pogorszenie smaku samej kawy. Zaparzacze ze stali nierdzewnej są solidniejsze, dłużej zachowują estetyczny wygląd. Producenci takich urządzeń coraz częściej wprowadzają na rynek modele o nietypowym, fantazyjnym designie.

kawiarka_mukka_z_filizankami
Fot. galeriakuchenna

Przygotowujemy kawę w kawiarce

Typ: kawa naturalna, czarna

Czas przygotowania: 5-15 minut (w zależności od objętości przygotowanego naparu)

Poziom trudności: niski.

Aby zaparzyć doskonałą kawę w kawiarce, należy wlać do dolnego zbiorniczka wodę, tak aby sięgała poziomu zaworu bezpieczeństwa. Lejek napełniamy kawą i ubijamy ją. Lejkiem zakrywamy dolny zbiornik. Kawa użyta do przygotowania mokki powinna być raczej grubo zmielona. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kaw, mielonych specjalnie do przygotowania kawy. Zbiornik górny nakręcamy na naczynie dolne. Kawiarkę ustawiamy na kuchence na najmniejszym palniku i na dość małym ogniu. Parzenie powinno trwać mniej więcej 10-15 min ( w zależności od wielkości kawiarki i ilości nalanej do niej wody). Moment, kiedy kawa jest już gotowa następuje wtedy, gdy z dzióbka zaparzacza wydobywa się tylko para, a nie woda. Trzeba więc pilnować naczynia, by zdążyć w odpowiednim momencie i nie sparzyć nadmiernie kawy.

kawiarka_forever
Fot. kawa-ekspres

Podajemy kawę

Wystarczy kilka minut, a idealna kawa mokka jest już gotowa. Mokkę serwujemy bądź czarną, bądź ze spienionym mlekiem – identycznie jak wszystkie rodzaje espresso, z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 odpowiedzi do wpisu: Jak zaparzyć mokkę w kawiarce?

  1. […] ml świeżo zaparzonej kawy (kawę można zaparzyć w kawiarce lub przyrządzić Americano, czyli przedłużone i rozcieńczone gorącą wodą […]

  2. […] świeży napar espresso – zobacz jak przyrządzić espresso (kawę możesz zrobić w ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce) […]

  3. Grabus pisze:

    Ubijamy kawę w sitku, w większości instrukcji zaparzania kawy w kawiarce piszą, żeby właśnie nie ubijać kawy. Czasem nie wytworzy się zbyt duże ciśnienie jeśli kawa będzie ubita?

    • Kama pisze:

      oczywiście nie ubijamy kawy mocno tamperem jak w ekspresie, ale delikatnie, aby konsystencja była zwarta, a powierzchnia gładka – jak najbardziej.

  4. […] łagodny, mleczny napój z dużą ilością pianki, wzmocniony jedynie odrobiną kawy espresso (lub mokki). Zobacz, jak przygotowuje się prawdziwe włoskie latte macchiato. […]

  5. […] kawę (sprawdź przepis, jak zaparzyć mokkę), wlewamy do filiżanki. Dla wzmocnienia efektu możesz dodać kawałeczek skórki z cytryny do […]

  6. Jakub pisze:

    Ja zawsze ubijam zmielone ziarna, dzięki temu para wodna/woda nie zacznie przechodzić przez kawę zbyt szybko (zanim nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie w dolnej części kawiarki). Za regulację ciśnienia odpowiedzialny jest zaworek – ma w środku kulkę – aby mieć pewność, że zawsze działa prawidłowo i nie został zablokowany kamieniem można te kulkę od czasu do czasu poruszyć wykałaczką.

    Ubijając kawę mamy pewność, że woda/para w dolnej części osiągnęła optymalną temperaturę i „wyciągnie” z kawy wszystko co najsmaczniejsze. natomiast przez luźno nasypane zmielone ziarna para przechodzi z dużo większą łatwością, jeszcze zanim spód osiągnie odpowiednią temperaturę (później w dolnej części może zostawać woda po zaparzeniu kawy).

    Opis powyższy jest przeze mnie zalecany przy założeniu, że nie wypełniamy całego sitka kawą! Mam sporą kawiarkę i jak robię kawę z 2 czubatych łyżeczek, to wtedy stosuję tę technikę (nie całkiem wypełnione sitko).

    Pozdrawiam

  7. Trinitarianis pisze:

    uczyłam sie robić tego typu kawe od włocha. we Włoszech głównie tak wykonują kawę. kawy sie nie ubija tylko drugim końcem łyżeczki lekko ja równa – bez ubijania. tak by powierzchnia była bez górek i dołków.
    i tego nie jestem pewna ale z tego co mi wiadomo kawa do mokki powinna być drobno mielona by jak najbardziej wydobyć smak kawy

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie