Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Kawowa fantazja Paulli

Dla wszystkich, którzy kawę traktują nie tylko jak pobudzający napój, ale także lubią zastąpić nią deser przedstawiam przepis, który poleciła nam Paulla. Kawa z mnóstwem słodkich dodatków na pewno zadowoli niejednego kawowego łasucha.

Kawowa FantazjaFot. Horia Varlan

Przyrządzamy kawową fantazję

Typ: kawa z likierem, deser kawowy

Poziom trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 min

Potrzebne składniki i akcesoria (na jedną porcję):

  • kawiarka lub expres ciśnieniowy
  • wysoka szklanka
  • 2 łyżki kawy mielonej ( lub ewentualnie rozpuszczalnej, gdy nie mamy kawiarki ani expresu)
  • 2 łyżki rozpuszczalnej gorącej czekolady
  • 50 ml kremowego, śmietankowego likieru
  • 2-3 łyżki ubitej na sztywno bitej śmietany.

Sposób przyrządzenia

1.) Na dno wysokiej szklanki wsypujemy rozpuszczalną gorąca czekoladę.

2.) W ekspresie lub kawiarce zaparzamy dużą filiżankę kawy i przelewamy ją do wysokiej szklanki zalewając czekoladę, mieszamy.

3.) Do kawy dodajemy jeszcze likier i mieszamy.

4.) Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, całość można posypać odrobiną rozpuszczalnej gorącej czekolady lub wiórkami czekoladowymi.

Podajemy kawową fantazję

Taka kawą z pewnością uda nam się zaspokoić chętkę na małe co nieco. Możemy zaserwować ją również naszym gościom jako deser. Kiedy podamy ją w wysokich szklankach, których ścianki ozdobimy czekoladowym sosem do lodów na pewno zrobi na nich wrażenie.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jedna odpowiedź do wpisu: Kawowa fantazja Paulli

  1. Arabica pisze:

    Sprawdzone, polecam. Pycha!!!

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl