Dla wszystkich, którzy kawę traktują nie tylko jak pobudzający napój, ale także lubią zastąpić nią deser przedstawiam przepis, który poleciła nam Paulla. Kawa z mnóstwem słodkich dodatków na pewno zadowoli niejednego kawowego łasucha.
Fot. Horia Varlan
Przyrządzamy kawową fantazję
Typ: kawa z likierem, deser kawowy
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 15 min
Potrzebne składniki i akcesoria (na jedną porcję):
- kawiarka lub expres ciśnieniowy
- wysoka szklanka
- 2 łyżki kawy mielonej ( lub ewentualnie rozpuszczalnej, gdy nie mamy kawiarki ani expresu)
- 2 łyżki rozpuszczalnej gorącej czekolady
- 50 ml kremowego, śmietankowego likieru
- 2-3 łyżki ubitej na sztywno bitej śmietany.
Sposób przyrządzenia
1.) Na dno wysokiej szklanki wsypujemy rozpuszczalną gorąca czekoladę.
2.) W ekspresie lub kawiarce zaparzamy dużą filiżankę kawy i przelewamy ją do wysokiej szklanki zalewając czekoladę, mieszamy.
3.) Do kawy dodajemy jeszcze likier i mieszamy.
4.) Na wierzch wykładamy bitą śmietanę, całość można posypać odrobiną rozpuszczalnej gorącej czekolady lub wiórkami czekoladowymi.
Podajemy kawową fantazję
Taka kawą z pewnością uda nam się zaspokoić chętkę na małe co nieco. Możemy zaserwować ją również naszym gościom jako deser. Kiedy podamy ją w wysokich szklankach, których ścianki ozdobimy czekoladowym sosem do lodów na pewno zrobi na nich wrażenie.

Sprawdzone, polecam. Pycha!!!