Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Kawa z lodami made by Sarna

Nie wiem jak Wy, ale ja jestem wierną fanką lodów śmietankowych i czekoladowych:). Poza tym, kocham też kawę.  Ale ponieważ skwar za oknami nie napawa mnie chęcią picia gorącej jak piekło wersji mojego ulubionego napoju, postanowiłam, że połączę swoje dwie miłości w jedno. Kawa z lodami to efekt mojego eksperymentu – spróbujcie!

lody
Fot. kimberlykv

Przygotowujemy kawę z lodami

Potrzebne składniki i akcesoria (na 1 porcję)
  • ostudzony napar z mocnej kawy (rozpuszczalnej lub parzonej – jak wolicie) – 100-150 ml
  • odrobina (100 ml) zimnego mleka
  • od 3 do 5 gałek lodów (niezbyt mocno zmroż
  • syrop lub polewa – ewentualnie
  • blender/mikser – też ewentualnie:)
  • owoce do dekoracji
  • wysoka przezroczysta szklanka

Przygotowanie

do większego naczynia (np. pojemnik w mikserze) wlewamy mleko i napar z kawy – koniecznie zimny, a następnie lody, dużo lodów :). Miłośnikom bardzo słodkich kaw polecam lody kremowe:

  • waniliowe,
  • czekoladowe,
  • pistacjowe,
  • tofii
  • śmietankowe.

Generalnie uważa się, że sorbety nie nadają się do kaw, ale ja jestem innego zdania. Osobiście przetestowałam już smaki:

  • wiśniowy,
  • z czarnej porzeczki,
  • jogurtowy z amareną,
  • cytrynowy,
  • grejfrutowy,
  • limonkowy,
  • bananowy,

i muszę powiedzieć, że były pyszne – najciekawszy efekt smakowy przyniosło połączenie z lodami wiśniowymi cytrynowymi, a banan – mmmmm.
Poza tym smaki lodów można mieszać, na przykład na zasadzie 1 smak lodów kremowych z 1 sorbetowym – to daje całkiem odświeżające połączenie.

Ok, dodaliśmy lody. Teraz wszystko ładnie mieszamy – albo mechanicznie mikserem lub blenderem, albo ręcznie – ubijaczką do ciast lub po prostu widelcem. Ważne, żeby struktura lodów zmiękła i wymieszała się z pozostałymi składnikami, tworząc gęsty mus – coś podobnego do shake’a. To wersja pierwsza.


Fot. Hanna_Elise

Można również rozcieńczyć kawę mlekiem i odrobiną wody, a do niej wrzucić całe gałki lodów – rzecz gustu.

Podajemy kawę z lodami

Kawę z lodami serwujemy w szklance z grubego szkła. Możemy dodatkowo ozdobić ją owocami: borówkami, malinami, truskawkami (świetne do czekolady!!!), czy czym tam sobie chcecie. I delektujemy się…Smacznego!


kawa ze smietana
Fot.  SanFranAnnie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 odpowiedzi do wpisu: Kawa z lodami made by Sarna

  1. Lenka pisze:

    kochana, super przepis, wszystko brzmi pysznie – zaraz wypróbuję! 🙂 Pozdrawiam

  2. La Barista Lolita pisze:

    Mmmmmmm….. lody Mozart + truskawki + kawa = jestem w niebie, nie przeszkadzać

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl