Fot. Nick J Webb
Irish Coffee to coś więcej niż tylko kawa. Podawana jest na całym świecie, a jej przyrządzanie bardziej przypomina rytuał niż zwykłe parzenie kawy. Przez wielu uważana za napój doskonały, swój smak zawdzięcza oryginalnym składnikom. Jeżeli jesteście ciekawi kto wymyślił jej recepturę i jak zrobić ją samemu zapraszam do przeczytania tego tekstu.
Jak powstała kawa po irlandzku?
Historia powstania receptury kawy po Irlandzku udowadnia, że najlepsze rzeczy zawsze powstają przez przypadek. Napój ten po raz pierwszy został zaserwowany w 1942 roku. Wtedy to bowiem odbył się lot pewnego boeinga 314. Samolot wystartował z Irlandzkiego lotniska Foynes i miał lecieć do Kanady. Na nieszczęście pasażerów, z powodu złej pogody nie udało mu się ukończyć trasy. Po trzech godzinach lotu samolot zawrócił do Irlandii. Zmęczeni, źli i przemarznięci pasażerowie udali się do lotniskowej kantyny. Z racji tego, że kuchnia była już zamknięta kompletnie pijany szef kuchni Joe Sheridan zaserwował swoim gościom napój, który nazwał Irish Coffee.
Przyrządzamy Irish Coffee
Typ: kawa z alkoholem, deser kawowy
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 15 minut
Potrzebne składniki i akcesoria (na jedną porcję):
- wysoka szklanka z uchem, lub duży kieliszek do wina
- filiżanka świeżo parzonej, palonej kawy
- 30 ml irlandzkiej whiskey (lub w wersji łagodniejszej – likieru typu Bailey’s)
- 1 łyżka cukru trzcinowego (ewentualnie brązowego rafinowanego), ale tylko w wersji z whiskey
- 2-3 łyżki śmietany ubitej z cukrem.
Fot. Okko Pyykko
Sposób przyrządzenia:
- Szklankę podgrzewamy, wlewając do niej na chwilę gorącą wodę (po kilku minutach wodę wylewamy).
- Na dno szklanki wlewamy miarkę whiskey i dodajemy łyżkę cukru.
- Zaparzamy filiżankę kawy w kawiarce (mokka) bądź w ekspresie (espresso) i wlewamy ją do szklanki, mieszamy z whiskey i cukrem.
- Na wierzch delikatnie ostrożnie wlewamy ubitą wcześniej z cukrem śmietanę. Nie musi, a nawet nie powinna być ona ubita na sztywno. Wystarczy, że jest lekko spieniona. Taki efekt można uzyskać przez wlanie jej do słoika i potrząsanie nim przez kilka minut.
Podajemy Irish Coffee
Picie tej kawy polega na dotarciu do czarnego naparu poprzez warstwę słodkiej, ubitej śmietanki, dlatego tak ważne jest, aby nie pomieszała się ona z aromatycznym płynem. Taką kawę podajemy w specjalnych, wysokich szklankach na nóżce.
Dla zwizualizowania, załączam krótki film instruktażowy.
Smacznego!

Mmmm… Takiej jeszcze nie piłam, koniecznie muszę spróbować!
[…] o smaku amaretto, który w pełni oddaje aromat włoskiego trunku. Również podczas przyżądzania irish coffee – tradycyjną, irlandzką whisky lub łagodniejszy likier typu Bailey’s możemy zastąpić […]
[…] smaku amaretto, który w pełni oddaje aromat włoskiego trunku. Również podczas przyrządzania irish coffee – tradycyjną, irlandzką whisky lub łagodniejszy likier typu Bailey’s możemy zastąpić […]
Próbowałem, bardzo dobra 😀
Śmietana mi się utopiła 🙁 Jak temu zapobiec?
@Jerodzik: przede wszystkim śmietana powinna mieć dość stabilną konsystencję i musi być schłodzona – jeśli jest ciepła, a kawa zbyt gorąca – śmietana się rozpuści.