Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Kawa zbożowa a zdrowe odchudzanie

Fot. misterjingo

Kiedyś kojarzyła się z nieprzyjemnym przymusem rodem z przedszkolnej stołówki, dziś wraca tryumfalnie na stoły jako genialny suplement diety – i słusznie. Jak potwierdzają lekarze, kawa zbożowa to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnej kawy (tej jak wiemy nie można nadużywać), ale także posiada nieocenione właściwości zdrowotne. Jakie zalety niesie ze sobą ten popularny napój? Przeczytaj i dowiedz się więcej.

Właściwie picie kawy zbożowej przynosi same korzyści. Jest ona bogatym źródłem: błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Poza tym jest pożywna, niskokaloryczna, zmniejsza uczucie głodu, dostarcza niezbędnych składników i poprawia przemianę materii.  Właśnie dlatego jest ona tak chętnie polecana osobom odchudzającym się.

Z czego powstaje kawa zbożowa?

Popularna Inka z prawdziwą kawą ma co prawda niewiele wspólnego, ale przez nieco zbliżony wygląd i aromat, potocznie tak się ją nazywa. Kawę zbożową przygotowuje się z różnych proporcji mieszanek: żyta, korzenia cykorii, jęczmienia, pszenicy orkiszowej, buraków cukrowych, a rzadziej także z: głogu, tarniny, podróżnika i wiesiołka dwuletniego i żołędzi.

Składniki i właściwości kawy zbożowej

O dobroczynnym działaniu kawy zbożowej można pisać w nieskończoność. Wystarczy jednak, że podamy te najważniejsze, dzięki którym możemy kawę zbożową nazwać środkiem wspomagającym odchudzanie. Otóż, ten napój zbożowy zawiera:

cykorię – hit rynku suplementów diety, zawarte w niej związki goryczki intensywnie przyspieszają trawienie i regulują pracę jelit;

błonnik – obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawia perystaltykę jelit, wzmaga uczucie sytości, wspomaga profilaktykę nowotworową;

magnez - usprawnia przekaz impulsów elektrycznych, chroni układ nerwowy, podnosi odporność na stres;

witaminy z grupy B – wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, korzystnie wpływają na włosy i skórę, wit. B6 zwiększa wchłanianie magnezu;

inulinę - naturalny prebiotyk, wspomagający wchłanianie wapnia i działanie korzystnych bakterii pokarmowych (m.in. Lactobaccillus i Bifidobacterium);

polifenole – przeciwutleniacze intensywnie neutralizujące wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia skóry;

białka i węglowodany złożone – składniki zawarte w zbożach są cennym źródłem energii i powodują, że mimo stosunkowo małej kaloryczności, kawa zbożowa daje nam uczucie sytości.

Kawa tradycyjna a kawa zbożowa

Klasyczna kawa wypłukuje niestety magnez z organizmu, podnosi ciśnienie krwi, a także poziom zawartego w niej tłuszczu i cukru. Poza tym kawa, gdy nadużywana, zmusza trzustkę do zwiększonej produkcji insuliny, przez co przyczynia się do zakwaszenia żołądka. Dlatego też często odradza się picie jej przez osoby o wrażliwym żołądku.

Fot. Michael Oh

Kawa zbożowa nie tylko pomaga niwelować braki magnezu i witamin, ale polecana jest właśnie osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe, zaburzenia trawienia, a przede wszystkim – odchudzające się. Dodatkowym atutem tego napoju jest niska cena. Opakowanie kawy zbożowej można kupić już za 2 złote.

Jak przygotować kawę zbożową?

Obecnie na rynku dostępnych jest kilka rodzajów kaw zbożowych, wykonanych z różnych mieszanek zbóż. Większość z nich występuje dziś w wersji rozpuszczalnej i jest łatwa w zaparzeniu. Warto zabawić się w degustatora, przetestować kilka smaków i wybrać ten odpowiadający naszemu gustowi.

Jeśli zaś chodzi o przyprawianie kawy zbożowej, podobnie jak przy tradycyjnej kawie doskonałymi dodatkami są: cynamon, miód, syropy smakowe, cukier trzcinowy, czekolada, wanilia, anyż. Tu ograniczeniem może być tylko Twoja fantazja. Smacznego!

Zobacz również:

kawa i papierosy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 odpowiedzi do wpisu: Kawa zbożowa a zdrowe odchudzanie

  1. irek pisze:

    właśnie po ostatnim wypiciu dwóch kaw jedną w domu rano rozpuszczalna bez śniadania druga dwie godziny póżniej dostałem drgawek oka i byłem jakiś taki śpiący w domu zmierzyłem sobie ciśnienie 135/98 fatalnie sie poczułem drugi dzień piję anatola klasycznego dziś rano miałem wielkiego kaca po 0,5litra na głowe wypilem anatola z mlekiem teraz wstałem jest 16;24 wypiłem drugiego i nic fajnie się czuje polecam jak ktoś sie przyzwyczaił do kawki

  2. prometeusz27 pisze:

    Czesto pije kawe zbozowa /nie inke/,przyzadzam nastepujaco;wlewam do garnka ok.2l wody i kiedy zaczyna sie gotowac wsypuje 5-7lyzek /duzych/kawy.Pod przykryciem na malym ogniu gotuje ok.5-6min/aromat nie tylko w kuchni/.Po 15 min kawa jest klarowna i mozna ja pic.Ja pije z mlekiem nie tylko do posilku/bez cukru/,mam na dwa dni.

  3. Joanna pisze:

    Kofeina zawarta w zwyczajniej kawie wcale nie podnosi ciśnienia. Poprzez zablokowanie receptorów adenozynowych następuje co prawda pobudzenie ośrodka naczyniowo-ruchowego i oddechowego, ale również są rozszerzane naczynia krwionośne, m.in. skóry, nerek, czy wieńcowe. Ciśnienie krwi pozostaje więc stałe, może się ewentualnie chwilowo podnieść, ale nie jest to zmiana drastyczna.
    Dodam, że specjalizuję się w farmakologii, a przedstawione fakty są zaczerpnięte z najnowszych opracowań.

    • gibro pisze:

      do Joanna, czy możesz podać źródła ciekawostek z farmakologii, ew. żywienia?

    • patrycja pisze:

      Pani wcześniej napisała,że kawa kofeinowa nie podnosi ciśnienia,a jeśli już to na chwilę, to bardzo dziwne, bo ja nie mogę pić kawy z kofeiną bo po niej trzęsą mi się ręce i ewidentnie czuję szybsze bicie serca.

  4. Bartosz pisze:

    Popieram Joannę, picie kawy z kofeina ma znikomy wpływ na cisnienie tętnicze krwi. Pozatym działa też moczopędnie.

    • Kama pisze:

      Dziękuję Wam za zwrócenie uwagi – sprawdzę jeszcze tę informację i jak ją potwierdzę, naniosę poprawki. Pozdrawiam ciepło :)

  5. healer pisze:

    Wracam do picia kawy zbożowej. Dziękuję.

  6. piotras pisze:

    Ja pije tylko i wyłącznie kawę zbożową.

  7. aaa pisze:

    Znowu to błędne myślenie – to, że zboża zawierają witaminy z grupy B, polifenole czy inne delikatne fantastyczne związki, nie oznacza, że kawa zbożowa je posiada! (To jak smażona na patelni ryba – nie ma w sobie już grama kwasów omega-3.) Przecież tą kawę się GOTUJĘ poddaje przez parę minut temperaturze 100st.C, więc ogrom tych wszystkich fantastycznych związków o których mówicie zwyczajnie się rozpada.

  8. ara pisze:

    Piję kawę zbożową bardzo często. Nie wiem czy to dobry sposób ale parzę w następujący sposób: gotuję 200 ml mleka, następnie do niego dodaję mocną kawę parzoną w ekspresie przelewowym. Smakuje wybornie słodzona miodem lub bez. Z dzieciństwa pamiętam smak zimnej kawy bez mleka podawanej przez mamę podczas pracy przy żniwach na wsi. Zaspokaja apetyt oraz pragnienie. Dla mnie świetny smak. Ta kawa pomogła mi zrezygnować z picia herbaty. To ważne przy anemii. Pozdrawiam i smacznego.

  9. Jerzy pisze:

    Ja zacząłem pić kawę zbożową po rozmowie z moja koleżanką z pracy. I stwierdzam, że warto, ponieważ ja lubię dużo pić jak siedzę przy komputerze (zajmuje się marketingiem internetowym), wypijam dziennie kilka duży filiżanek napojów. Od kilku lat nie pijam herbaty czarnej (zamula tylko żołądek), piłem właśnie kawę, herbaty zielone, czerwone, roibos, yerba mate. Kawa zbożowa ma tą zaletę, że mogę jej pić ile chcę.

  10. elka pisze:

    Czy kawę zbożową można zalewać wrzątkiem, czy lepiej odczekać aż woda nieco ostygnie?

  11. Kawa a zdrowie - CoffeeArt.pl pisze:

    […] oraz żółci. Dlatego też osoby cierpiące na nadkwasotę powinny jej unikać i zastąpić np. kawą zbożową. Powszechnie dominuje też pogląd, że nadużywanie kawy wywołuje wrzody żołądka. Wyniki […]

  12. umieram pisze:

    Ja cierpie na refluks i niestety pije duzo za duzo kawy dziennie(nawet 8-10 kubkow),dlatego tez zaczelam szukac zastepstwa,bo herbata tez nie jest polecana przy mojej przypadlosci,i znalazlam kawe orkiszowa,ktora mam nadzieje zaczac od dzisiaj…

  13. Olga pisze:

    współczuję. Ale warto znaleźć zastępstwo dla kawy:( przy tej dolegliwości. Znam z autopsji.

  14. zjw pisze:

    Jakiś czas temu wziąłem na okazję panią, która okazała się pielęgniarką i siostrzenicą jakiegoś znanego w okolicy kardiologa. Ale do rzeczy: mówiła, że kawa inka jest doskonała na wrzody żołądka. Sam piję inkę namiętnie, bo mi smakuje, wrzodów nie mam, więc tylko dzielę się taką przypadkową wiedzą. Może komuś pomoże.

  15. Ani pisze:

    Nie bardzo rozumiem.. Jakie gotowanie?
    Ja kupuje kawę zbożowa rozpuszczalna
    zalewam do połowy gorąca woda a resztę
    uzupełniam mlekiem slodze i to wszystko
    przepyszna! Juz dawno o prawdziwej kawie
    zapomniałam.. No i po śniadaniu toaleta jak
    na zamówienie więc poprawia przemianę
    materii na bank :)

  16. Martyna pisze:

    Polecam również kawę orkiszową, dostaniecie ją m.in. w sklepie z ekologiczną żywnością – polecam!

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie