Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Kawa arabica

Fot. CIAT

Arabica to odmiana krzewu kawowca rosnącego w Afryce,  Ameryce Południowej i Azji, z którego powstaje najszlachetniejszy gatunek kawy o tej samej nazwie. Większość kaw dostępnych na sklepowych półkach to właśnie „100% Arabica”, która pokrywa blisko 80% produkcji kawy na świecie.

Kraje pochodzenia

Fot. CIAT

Samej kawy arabica wyróżnia się 20 odmian. W zależności od miejsca uprawy ziarna różnią się bowiem smakiem, aromatem i zawartością kofeiny. Największe plantacje kawy arabskiej znajdują się w:  Brazylii, Kolumbii, Indonezji, Etiopii, na Wybrzeżu Kości Słoniowej, a także w Gwatemali, Meksyku, Hondurasie, Kenii, Tanzanii, Ugandzie, Indiach i w Salwadorze.

W Azji najlepsze kawy arabica pochodzą z Jemenu i Azji Południowo-Wschodniej, z wysp: Jawa, Sumatra i Celebes. Specyficzna odmiana tego gatunku uprawiana jest też  na Hawajach.

Palenie kawy

Nasiona kawy po ich zebraniu rozwozi się jeszcze zielone do krajów eksportowych. Dla uzyskania najwyższych walorów smakowych i zapachowych, dopiero na miejscu, tuż przed pakowaniem i wystawieniem na sprzedaż, kawa poddana jest procesowi palenia. Dzięki temu zachowuje ona pełną świeżość i aromat.

Fot. CIAT

Najlepsza wśród kaw

Arabica jest najbardziej ceniona przez amatorów kawy ze względu na walory smakowe. Stosunkowo niski poziom kofeiny (1,5%) powoduje, że nie jest ona tak gorzka i intensywna jak np. robusta.

Co ciekawe, kawę arabską uprawia się nie tylko w celach przemysłowych. Jej błyszczące liście, piękne owoce i białe kwiaty czynią ją cenioną rośliną ozdobną, hodowaną w doniczkach, głównie w regionach, gdzie jest ona uprawiana.

Fot. princeroy

 Zobacz koniecznie:

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 odpowiedzi do wpisu: Kawa arabica

  1. […] prowadzi do zmniejszenia zawartości kofeiny. Różnice występują również między gatunkami. Kawa Arabica zwykle zawiera mniej kofeiny niż […]

  2. […] limitowana Arabika. (więcej na  Arabika) Podobnie jak Lamari uprawia się ją metodą naturalną, a zbiera ręcznie tylko w pełni […]

  3. […] włoskiej marki znajdziemy Espresso Casa, Intermezzo oraz Buono. Pierwsza z nich jest mieszanką Arabiki i Robusty i odznacza się intensywnym aromatem. Muszę przyznać, że konsystencja przyrządzonego […]

  4. Krzysiek - Ziarna Kawy pisze:

    Warto dodać, że kawa arabica ma łagodniejszy i bardziej kwaskowaty smak niż robusta. Jest też od niej „słabsza” – ma mniejszą zawartość kofeiny

    Pozdrawiam, Krzysiek

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl