Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Jak zrobić kawę mrożoną?

Kawa mrożona, ice coffee, cafe frappe jest idealnym sposobem na orzeźwienie w gorące letnie dni. Odmiany kawy mrożonej trudno zliczyć. Każdy kawowy amator ma własne – domowe lub profesjonalne – metody tworzenia tego mrożonego deseru, a możliwości mieszania smaków i składników jest całe mnóstwo. W tym artykule skupimy się na podstawowej metodzie przyrządzania kawy mrożonej. Resztę zostawiam Waszej wyobraźni…

Różne rodzaje kawy mrożonej

 Fot. Robert Gourley

Przyrządzamy kawę mrożoną

Typ: kawa mleczna, mrożona

Poziom trudności: niski

Czas przygotowania: 5 minut

1. Kawa mrożona – wersja instant

Potrzebne składniki (na 1 porcję):

  • 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
  • 100 ml zimnej wody
  • łyżeczka cukru bądź syropu
  • kostki lodu lub kruszony lód
  • wysoka przezroczysta szklanka
  • opcjonalne dodatki: gałka lodów, posypka czekoladowa, cynamon, wanilia
  • blender, shaker lub wysokie naczynie z pokrywką

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, zamknąć pokrywę i dokładnie wymieszać (ręcznie lub mechanicznie), aż do wytworzenia się pianki. Podawać w wysokiej szklance (najlepiej uprzednio schłodzonej). Można również dodać gałkę lodów, bitą śmietanę, polewę lub posypki.

Fot. jamieanne

2. Kawa mrożona „na bogato”

Od poprzedniej różni się właściwie tylko podstawą, czyli kawą :).

Potrzebne składniki (na 1 porcję):

  • baza kawowa: espresso lub mokka (przygotowana w kawiarce), uprzednio ostudzona
  • 100 ml zimnego mleka (max. 2% tłuszczu)
  • 75 ml zimnej wody
  • cukier lub syrop smakowy
  • lód kruszony
  • wysoka przezroczysta szklanka
  • dodatki według uznania: gałka lodów, posypka czekoladowa, cynamon, wanilia
  • blender, shaker lub jakieś wysokie naczynie z pokrywką (może być słoik)

Przygotowanie:

Wygląda tak samo jak w wersji 1. – dokładnie mieszamy wszystkie składniki, napowietrzając i nadając całej konsystencji lekkość.

Jak widać, przygotowanie kawy mrożonej jest dziecinnie proste. Znacznie większą rolę niż technika, odgrywa tutaj kreatywność w łączeniu różnych smaków…

3. Kawa mrożona z lodami i innymi dodatkami

Czyli sposoby na niecodzienne komponowanie smaków, wzbogacanie i podawanie kawy mrożonej

Z kawą mrożoną jest jak z deserem, możemy sobie pozwolić na wiele rozmaitych dodatków, np.:

  • bita śmietana,
  • cukier gruboziarnisty
  • posypki
  • wiórki czekoladowe
  • kawałki świeżych owoców
  • konfitury
  • tarty cynamon lub wanilia
  • polewy (mogą również służyć do ozdobienia ścianek szklanki wzorkami jeszcze przed wlaniem kawy)

Poza tym naszą kawę mrożoną możemy urozmaicić:

  • lodami w różnych smakach, nie tylko śmietankowym, czy waniliowym, ale także sorbetami
  • sokami i moussami owocowymi (również w wersji zmrożonej)
  • herbatą – tak, tak! Tzw. tchai-ice to hit nadchodzącego lata,
  • alkoholem (brandy, likiery, rum, wódki owocowe), ale w tym wypadku zaleca się szczególną ostrożność…

Jak już wspomniałam, kawa mrożona to również swego rodzaju deser, więc może być podawana samodzielnie. Ewentualnie, jeśli przygotowujemy wersję „czystą”, bez dodatków, można ją podać do ciast bądź lodów.

Pozostaje mi tylko życzyć smacznego oraz upalnych dni, podczas których będziecie mogli wypróbowywać swoje autorskie kawy mrożone.

Fot. Ballistik Coffee Boy

4. Kawa mrożona light

Aby przygotować dietetyczną wersję kawy mrożonej, według dowolnego z powyższych przepisów, należy zrezygnować z tłustych i słodkich dodatków tj. bita śmietana i pełne mleko. Możesz do jej przygotowania natomiast użyć chudego mleka np. 0,5%, 1,5%, a dla podniesienia smaku: kardamon, syrop z kakao własnej roboty (słodzony stewią zamiast cukru), cynamon, imbir, niskosłodzony dżem, orzechy, suszone owoce (ale tylko dla ozdoby, 2-3 sztuki bakalii), czy lody o niskiej zawartości tłuszczu. Dieta nie oznacza rezygnacji z ulubionej kawy mrożonej. Trzeba jednak troszkę pokombinować, by uzyskać wspaniały efekt innymi środkami. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 odpowiedzi do wpisu: Jak zrobić kawę mrożoną?

  1. [...] się pojawić, a wy mielibyście ochotę ochłodzić się czymś mniej tradycyjnym niż kawa mrożona lub cafe frappe, które już były prezentowane na blogu przedstawiam moją propozycję przepisu na [...]

  2. [...] warto napić się czegoś zimnego. Przedstawialiśmy już przepis na orzeźwiające caffee frappe i kawę mrożoną, a dziś proponujemy korzenny napój kawowy. Jest banalnie prosty do przygotowania i naprawdę [...]

  3. Ryszard pisze:

    Przepis bardzo profesjonalny, a jednocześnie umożliwia przygotowanie kawy mrożonej w warunkach domowych, bez profesjonalnego wyposażenia jak ekspres ciśnieniowy,blender i tym podobne urządzenia. Pomimo tego uwzględnia dwie podstawowe bazy kawowe tzn. kawę rozpuszczalną i napar kawy naturalnej uzyskiwany w prostej kawiarce (kafeterze). Szczególnie mnie ujęły obszerne porady na temat wzbogacania kawy mrożonej i komponowania przeróżnych jej smaków, co jest szczególnie ważne gdy traktujemy ją jako wyrafinowany deser. Zyczę smakowitych efektów i pozdrawiam:

    Herdan Ryszard

  4. [...] owocowe, np. kokosowe,bananowe czy o smaku orzecha macadamia, które idealnie współgrają z kawą mróżoną i stanowią doskonałe uzupełnienie na upalne dni. Z kolei syrop cynamonowy, imbirowy czy o smaku [...]

  5. [...] owocowe, np. kokosowe,bananowe czy o smaku orzecha macadamia, które idealnie współgrają z kawą mrożoną i stanowią doskonałe uzupełnienie na upalne dni. Z kolei syrop cynamonowy, imbirowy czy o smaku [...]

  6. Herdan Ryszard pisze:

    Z…….E

  7. Lichwas pisze:

    Powiem szczerze mam 11 lat ale warto napić się takiej kawy :)

  8. 22102002 pisze:

    mam11 lat a kawa pycha

  9. SweetCórka123 pisze:

    Mam zamiar zrobić taką kawę mamie na Dzień Mamy:) Mam 13 lat, myślę że się ucieszy :)

  10. emily pisze:

    Poprostu wykonałanm i pochwalam loda mniam :)

  11. kamil pisze:

    szczerze jestem tego samego zdania co Lichwas kawa jest zajebista w popołudnie staje się milsze

  12. Michał pisze:

    Kawa mrożona najlepiej smakuje w upalne dni. Dziś właśnie taką sobie zroniłem z ogromną gałka lodów waniliowych:)

  13. Honorata pisze:

    rewelacyjna!

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie