Espresso to czysta esencja kawy zawarta w niewielkiej porcji silnego naparu. Sama nazwa „espresso” doskonale oddaje sposób jej przygotowania – błyskawiczny (ekspresowy) przepływ wody przez porcję zmielonej kawy. Ale to włoski przymiotnik espressivo (wyrazisty), prawdopodobnie stanowi źródłosłów nazwy tej kawy.
Ta maleńka filiżanka czarnej mocnej kawy zrobiła furorę na całym świecie i do dziś jest uznawana za delicję wśród smakoszy tego napoju. To właśnie od espresso zaczęła się historia i światowa kariera ekspresów ciśnieniowych. Jak się ją przygotowuje, przeczytasz w tym artykule.Co to jest espresso?
Krótko mówiąc – to drobno zmielone ziarna kawy zaparzone pod ciśnieniem. Ta metoda pozwala na uzyskanie silnego naparu z bardzo bogatym aromatem. Przyrządza się ją z jednego wybranego gatunku bądź mieszanki ziaren.
Przyrządzamy espresso
Typ: mocna mała kawa
Poziom trudności: niski
Czas przygotowania: 2 minuty
Potrzebne składniki i akcesoria:
- ekspres ciśnieniowy z młynkiem (najlepiej żarnowym)
- drobno mielona kawa (100% arabika, bądź mieszanka z 20% domieszką robusty)
- woda (czysta i wysokiej jakości)
- tamper do ubijania kawy
- stoper lub zegarek do mierzenia czasu
Sposób przyrządzenia:
Klasyczne espresso przygotowujemy z minimum 7gr. świeżo zmielonej kawy. Umieszczamy kolbę z kawą w odpowiednim uchwycie ekspresu i…przyciskamy guzik. Proste. Czas ekstrakcji nie powinien być krótszy niż 20 s. i nie dłuższy niż 30s. – warto sprawdzić, na jaki czas zaprogramowany jest Twój ekspres.
Objętość prawdziwego espresso nie powinna być większa niż 30 ml. Na wierzchu dobrze przygotowanego espresso powstanie orzechowa pianka, crema, zapewniająca mu oryginalny aromat.
Krótki poradnik wideo, jak zrobić espresso idealne:
Podajemy espresso
Tradycyjnie espresso podaje się po głównym posiłku, dla orzeźwienia i na lepsze trawienie. Do tej kawy zawsze podaje się też szklaneczkę wody. Zasadniczo czystego espresso nie „zakłóca się” słodkimi deserami, ale można jako dodatek zaserwować ziarno kawowca bądź mały twardy herbatnik typu włoskiego.
Na bazie espresso tworzy się wszystkie inne rodzaje kaw, między innymi:

[…] Sprawdź, jak przygotować espresso. […]
[…] porcja świeżo zaparzonego, podwójnego espresso (zobacz, jak przyrządzić espresso) […]
[…] jak zrobić espresso […]
[…] 200 ml świeżo zaparzonej kawy (kawę można zaparzyć w kawiarce lub przyrządzić Americano, czyli przedłużone i rozcieńczone gorącą wodą espresso) […]
[…] Kupujemy najlepszy ekspres ciśnieniowy var addthis_product = 'wpp-261'; var addthis_config = {"data_track_clickback":true,"ui_language":"pl"}; Każdy kto uwielbia kawę z pewnością chciałby się codziennie rano delektować jak najlepszym smakiem i aromatem, a jednocześnie nie tracić zbyt wiele czasu na jej przygotowanie. Z pomocą może przyjść ekspres ciśnieniowy. Choć zazwyczaj za takie urządzenie trzeba sporo zapłacić, dla prawdziwego fana kawy będzie to wydatek, który się opłaca, bo nie ma to jak aromatyczne espresso o poranku. […]
[…] jak przygotować espresso […]
[…] zaparzone Espresso lub napar z kawy mielonej przyrządzony w kawiarce 25 ml (rozpuszczalnej nie […]
[…] zaparzone Espresso lub napar z kawy mielonej przyrządzony w kawiarce 25 ml (rozpuszczalnej nie […]
[…] espresso przygotowujemy z ok. 7gr świeżo zmielonej kawy. Umieszczamy kolbę z kawą w odpowiednim uchwycie […]
Nazwa espresso wywodzi się od espressivo – wyrazisty, wyraźny
Przyznam, że tego nie wiedziałam. Dziękuję bardzo za oświecenie 🙂 Piękna etymologia, idealnie oddaje charakter espresso
[…] (kawa ma silnie moczopędne działanie). Nie wiem jak Wy, ale ja tam jednak wolę filiżankę espresso albo […]
Mam pytanie, chce zrobić espresso z tą piękną pianką ale posiadam tylko kawiarkę, jakieś propozycje??
Kilka cennych porad znajdziesz w tym artykule:
jak spienić mleko domowym sposobem?
[…] wiele recept na rozmaite ciasta na bazie kawy espresso, rozpuszczalnej, czy też z jej dodaniem w postaci surowej (mielonej) jako elementu dekoracyjnego. […]
[…] To właśnie Włosi znani są na całym świecie z parzenia najlepszych kaw, w szczególności espresso. Zadaniem marki jest więc podtrzymanie tej pozytywnej opinii w innych […]
[…] 1/3 espresso, […]