Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Jak zrobić cafe latte?

Gęsta i kremowa kawa mleczna – cafe latte – podbiła nie tylko serca Włochów, ale wielu ludzi na całym świecie. Również w Polsce jest ona ulubioną towarzyszką damskich spotkań „przy kawce”.

latte z posypkąFot. dairygoodness.ca

Cafe latte to jednak nie tylko kawa, ale również deser. Dlatego w jej przygotowaniu to walory estetyczne i dobrze dobrane słodkie dodatki są ważniejsze niż moc i kawowy aromat. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić oryginalną cafe latte tricolore we własnej kuchni.

Przyrządzamy cafe latte

Typ: łagodna mleczna kawa

Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: 10-15 minut

Potrzebne składniki i akcesoria:

  • ekspres ciśnieniowy lub kawiarka
  • 30-50 ml naparu kawy palonej
  • 150 – 200 ml mleka – najlepiej 3,2%
  • syrop do kawy – dowolnie wybrany smak
  • wysoka (najlepiej przezroczysta) szklanka z grubego szkła.

Sposób przyrządzenia:

cafe latte1. Do pustej szklanki wlewamy odrobinę syropu do kawy.

2. Zaparzamy kawę bazową: mokkę (jeśli w kawiarce) lub espresso (w ekspresie ciśnieniowym). Pamiętaj, mokka jest nieco silniejsza od kawy z ekspresu. Jeśli chcesz wzmocnić smak kawy w Twoim latte, przygotuj podwójne espresso lub mokkę z dużej porcji kawy.

3.  Spieniamy mleko za pomocą spieniacza, ale nie zagotowujemy! Idealna temperatura mleka to 60 stopni. Ważne: jeżeli używasz spieniacza ręcznego, wcześniej podgrzej mleko.

4. Wlewamy spienione mleko do szklanki po łyżeczce tak, aby nie zmieszało się z syropem.

5. Zaparzoną kawę wlewamy powoli cienkim strumyczkiem do mleka. Składniki wówczas ładnie się rozwarstwią, tworząc trójkolorową kompozycję.

Fot. gelare.com

Podajemy cafe latte

Cafe latte zawiera syrop i tłuste mleko, przez co sama w sobie jest bardzo słodka i pożywna. Spokojnie może być ona serwowana samodzielnie, jako deser (tak robi się we np. Włoszech). Jeśli jednak chcemy podać na stół coś jeszcze, dobrym pomysłem są orzeźwiające dodatki: sałatka owocowa, galaretka lub sorbet lodowy.

Smacznego!

Zainteresowanym polecam również obejrzenie krótkiego filmu instruktażowego o tym, jak zrobić cafe latte:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 odpowiedzi do wpisu: Jak zrobić cafe latte?

  1. […] przygotowania najlepszej kawy: cafe latte, espresso con panna, cappuccino czy też klasycznej, białej kawy potrzebujemy mlecznej pianki o […]

  2. […] fanów cafe latte i cappuccino najważniejszym elementem ekspresu ciśnieniowego będzie system spieniania i […]

  3. […] Espresso con panna, espresso lungo, idealnie wyważone espresso doppio, słodkie i pyszne cafe latte, czy może cappuccino? Jakie proporcje kawy, wody oraz mleka należy zachować, żeby zrobić […]

  4. […] Jeżeli masz w domu spieniacz tłokowy, sprawa wygląda podobnie. Zatem: 1. Podgrzej mleko, tak by było ciepłe ale nie zbyt gorące (możesz zrobić to w osobnym rondelku lub spieniaczu jeśli producent dopuszcza takie rozwiązanie). 2. Następnie ubijaj mleko około minuty, dość energicznie poruszając końcówką na pokrywce w górę i w dół. 3. Poczekaj kilka minut aż piana opadnie i odzieli się od mleka, następnie nałóż ją do filiżanki lub wlej razem z mlekiem (w przypadku au lait i latte). […]

  5. […] pozwala też na tworzenie wymyślnych wzorów na mlecznej piance, a ich odpowiednie dodanie np. do kawy latte pozwoli na przyrządzenie warstwowego napoju, niczym z najlepszej kawiarni. Tak przygotowana kawa, […]

  6. Kermit pisze:

    To jest przepis na latte macchiato a nie cafe latte :/

  7. […] elegancka cafe latte macchiato jest właściwie przeciwieństwem swojej małej kuzynki – czarnego espresso […]

  8. rowisnia pisze:

    A ja piję która najtańsza , tylko tak mi smakuje hi hi

    • BaSiA B. pisze:

      Ja lubię chude kawki,zatem i latte ,bez syropu….ciekawy blog.Pozdrawiam,chętnie tu zaglądnę, bo jeszcze kawka z sercem,mi nie wychodzi…..;)

  9. lolololo pisze:

    Ja wczoraj sobie zaparzyłem inke z mlekiem i wsadziłem do lodówki dzisiaj sobie przypomniałem ze tyle się mrozi to wypiłem jej troche i dodałem mleka wyszła kawa bes goryczki

  10. barman pisze:

    Damian:
    Caffe Latte to kolejno:
    50 ml kawy, 50 ml mleka, 50 pianki.
    Różni się tym od macchiato, że tutaj wlewamy normalnie – najpierw espresso,
    potem mleko i na końcu z pianki najlepiej robimy wzorek.

    Macchiato natomiast to 50ml kawy, 150 mleka z pianką.
    Najpierw wlewamy do wysokiej szklanki (nie zmieści się do kubka na zwykłe latte)
    mleko – około 100ml powinno wyjść i na górze osiada nam ~50 ml pianki powiedzmy,
    czyli 2/3 wysokości mleko lekko spienione, 1/3 pianki.
    I potem dolewamy po ściance szklanki espresso.

    Różnice w smaku? Macchiato jest zdecydowanie bardziej mleczne niż kawowe.
    Latte „zwykłe” smakuje dość podobnie do cappuccino.

  11. GS pisze:

    Pierwszy raz robiłem w wyszła petarda:-) idealnie podzielone kolory :-) Polecam!

Skomentuj

© Agencja interaktywna Artweb-Media | Blog Kulinarny | Fajny Gift | Sprytne Pomysły | Tanie Loty |  Zgłoś nadużycie