Kawa to podstawa na Facebooku CKawa to podstawa na Twitterze Kawa to podstawa RSS

Pytania i odpowiedzi Masz pytanie? A może znasz odpowiedź? Podziel się.

Jak przechowywać kawę? 10 przykazań amatora aromatu

Fot. Zawezome

Na ten temat krąży wiele plotek,  powstało mnóstwo mitów i pokątnych podań pod tytułem „złote rady cioci Heli”. Jak przechowywać kawę, aby zawsze cieszyła nas swoim smakiem, zamiast denerwować goryczą i brakiem aromatu? Wbrew pozorom to proste zadanie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Na początek, musisz wiedzieć, że:

  • kawa mielona zaczyna tracić aromat już godzinę po zmieleniu;
  • całe, palone ziarna kawy tracą swoje właściwości smakowe i aromat po 2 tygodniach;
  • kawa zmielona łatwo absorbuje obce zapachy, co może negatywnie pływać na smak naparu;
  • w trakcie mielenia, z ziaren kawy wydobywają się specyficzne olejki eteryczne, które warunkują aromat i smak danego gatunku kawy;
  • najintensywniejszy smak i aromat gwarantuje kawa zmielona tuż przed jej zaparzeniem.

Jak przechowywać kawę – 10 przykazań

  1. Kawę zarówno ziarnistą, jak i mieloną przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła.
  2. Nie przesypuj kawy z fabrycznych opakowań bezpośrednio do pojemników (w szczególności metalowych), ale zamykaj klamrą opakowanie fabryczne – dopiero wówczas umieść ją w pojemniku próżniowym (ale nie metalowym, który może zepsuć jej smak).
  3. Świeżo zmieloną kawę zamykaj w szczelnym próżniowym pojemniku natychmiast po zmieleniu. Stara zasada mówi: im więcej warstw, tym lepiej. Podwójne zamknięcie na pewno jej nie zaszkodzi.
  4. Najlepiej jest mielić na bieżąco małe porcje palonych ziaren kawy tuż przed przygotowaniem naparu.
  5. Nigdy nie miel kawy na zapas!
  6. Nie przechowuj kawy w lodówce – niska temperatura neutralizuje, czyli „uśmierca” olejki eteryczne w kawie. W zupełności wystarczy trzymać ją w temperaturze pokojowej.
  7. Nie mroź kawy – powód? Patrz punkt 6.
  8. Nie zalewaj kawy wrzątkiem. Ten punkt nie dotyczy poprawnego przechowywania kawy, ale z pewnością może zniszczyć jego efekt. Pamiętaj: idealna temperatura wody do przygotowania naparu to 90 stopni.
  9. Kupuj kawę w ziarnach – dłużej zachowuje świeżość, a świeżo zmielona przed zaparzeniem jest o niebo lepsza niż fabrycznie mielona.
  10. Stawiaj na świeżość i bogactwo smaku – kupuj mniejsze porcje kawy (najlepiej od producenta bądź dystrybutora),  czyli takie, które wystarczą maksymalnie na 3 tygodnie.

Fot. mhaller1979

Teraz, kiedy już wiesz, jak traktować swoją pasję z szacunkiem, czyli jak przechowywać kawę, zaproś bliską osobę do rozmowy przy ciastkach i aromatycznej filiżance. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 odpowiedzi do wpisu: Jak przechowywać kawę? 10 przykazań amatora aromatu

  1. Martin Raski pisze:

    Osobiście od kilku lat kawę mieloną przechowuję w zamrażalce. Oczywiście w opakowaniu fabrycznym schowanym do hermetycznego pojemnika. Kawę do zamrażali chowam zaraz po otwarciu i wyciągam tylko gdy mam ochotę na ten cudowny nektar życia. I jakoś jeszcze nigdy nie zauważyłem by smak uległ jakiemuś zepsuciu, co niestety zdążało się gdy szczelnie zamkniętą kawę trzymałem w szafce. Na temat kawy ziarnistej nie mogę się wypowiedzieć gdyż nie wiem jak wpływa na nią moja zamrażalka. Niestety ale dopiero od jakiegoś tygodnia mam zaszczyt samemu mielić ziarna, choć już wiem, że z tego procederu nie zrezygnuję.

  2. Aniaaa pisze:

    Lubię kawę i zawsze przechowywałam ziarna w lodówce.

  3. MalaMi138 pisze:

    Kupuję kawę mieloną, od wielu lat przechowuję ją w lodówce, ze względu właśnie na olejki, kawa przechowywana w temperaturze pokojowej szybciej jełczeje. Chętnie poznam kontrargumenty.

  4. Mądrala pisze:

    Kawa w lodówce traci około 40% z ponad 200 swoich aromatów, po za tym absorbuje wszelkie zapachy co źle wpływa na smak. Proszę wyobrazić sobie kawę zalatującą mięsem albo sałatkami. W lodówce to chyba tylko w Polsce przechowuje się kawę. To złamanie wszelkich zasad kawosza.

  5. agnieszka pisze:

    Włoskie wakacje zaskoczyły nas np. tym, że w lodówce w pojemniku czekała na nas kawa. Znaczy to, że nie tylko w Polsce ale i we Włoszech (gdzie kawa jest szczególnie celebrowana). Coś z tą lodówką musi być na rzeczy 🙂

  6. ultrarcher pisze:

    Nie urażając nikogo, ale proszę wytłumaczcie mi ludzie jak można rozmawiać o świeżości kawy mielonej ?. Ja mam dwa pojemniki na kawę. Jeden podęczny do codziennego bezpośredniego użytku kupiony w jakimś sklepie. Wykonany z tworzywa i z zamknieciem wyposażonym w dość dobra uszczelkę. Drugi w którym przechowuję główną porcję( otwierany z reguły raz w tygodniu celem uzupełnienia tego pierwszego) to moim zdaniem najlepsza rzecz jaką mozna było znaleźć. Firmy amerykańskiej , metalowy, wyposażony w zamknięcie , które pozwala usunąc nadmiar powietrza przy zamykaniu. Polecam moim zdaniem rewelacja. I prosze mi wierzć, że dopiero na chwilę przed zapażeniem zmielona kawa smakuje tak …jak powinna.
    Pozdrawiam wszystkich smakoszy tego wspaniałego trunku

Skomentuj

© | kawatopodstawa.pl